গাখীৰ খালে শৰীৰত কি প্ৰভাৱ পৰে? | Effects of Milk in Human Body

গাখীৰ (Milk) সেৱনৰ লাভালাভ, গাখীৰৰ প্ৰকাৰ, পুষ্টি উপাদান, শৰীৰত হোৱা প্ৰভাৱ, সেৱন কৰিবলগীয়া সথিক পৰিমাণ, সাৱধানতা, সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়া, গৌণ সামগ্ৰী আৰু FAQ | Benefits of Drinking Milk

পৰিচয় | Introduction

গাখীৰ (Milk)- এক শ্বেত পনীয়া, শৰীৰৰ পক্ষে অতিকৈয়ে উপকাৰী দ্ৰৱ্য। ইয়াৰ সৈতে সকলোৱে পৰিচিত। 

গাখীৰ Milk

গাখীৰৰ মানৱ শৰীৰত প্ৰভাৱ আৰু গুৰুত্ব | Importance of Milk

সৰুৰে পৰা আমি দেখি-শুনি অহা এই গাখীৰে আমাৰ শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰিলেনো কি কৰে আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ আমাৰ শৰীৰত কেনেকৈ পৰে তাৰ বিষয়ে জানো আহক।

এই প্ৰৱন্ধটিত আগলৈ গাখীৰৰ সৈতে সম্বন্ধিত বিভিন্ন তথ্য, গাখীৰ খোৱাৰ উপকাৰিতা, শৰীৰত গাখীৰৰ প্ৰভাৱ তথা ইয়াৰ পৰা লʼব লগা সাৱধানতাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হʼব।

Also Read: পানীৰ গুৰুত্ব – আপুনি জানেনে এদিনত কিমান পানী খাব লাগে?

ভিন্ন প্ৰকাৰৰ গাখীৰ | Various Types of Milk

১) সম্পূৰ্ণ গাখীৰ (Whole Milk)

এই প্ৰকাৰৰ গাখীৰত, আপুনি দেখিব যে ইয়াত থকা চৰ্বিৰ পৰিমাণ আঁতৰ কৰা নহয়। ই সোৱাদ ক্ৰীমৰ দৰে আৰু ডাঠ গাখীৰেৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু ইয়াত উচ্চ পৰিমাণৰ চৰ্বি থাকে। কোৱা হয় যে এগিলাচ সম্পূৰ্ণ গাখীৰত ৩.৫% চৰ্বি থাকে অৰ্থাৎ ইয়াত ১৫০ কেলৰি থাকে।

২) মহৰ গাখীৰ (Buffalo Milk)

এই গাখীৰত উচ্চ পৰিমাণৰ কেলৰি আৰু চৰ্বি থাকে। ই ক্ৰীমৰ দৰে আৰু ডাঠ। মিঠাই, খোয়া, পনীৰ আদি সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে এয়া হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ গাখীৰ। এই গাখীৰত কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ কম।

৩) গৰুৰ গাখীৰ (Cow Milk)

গৰুৰ গাখীৰত ভিটামিন ডি, প্ৰ’টিন, ভিটামিন বি আৰু বিভিন্ন খনিজ পদাৰ্থ অধিক থাকে। ইয়াত কেলৰি আৰু চৰ্বি কম যি হজম সহজ কৰি তোলে। ই কম ক্ৰীমি আৰু ডাঠ। সৰু শিশুৰ বাবে এইবিধ গাখীৰৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।

৪) পেষ্টুৰাইজড গাখীৰ (Pasteurized Milk)

এই প্ৰক্ৰিয়াত, অতি উচ্চ তাপমাত্ৰাত অৰ্থাৎ প্ৰায় ৭০০ চেণ্টিগ্ৰেডত গাখীৰ গৰম কৰি ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াবোৰ মৰি পেলোৱা হয়। এনেদৰে এই গাখীৰ খোৱাৰ বাবে এক সুৰক্ষিত সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰে। এই সকলোবোৰ প্ৰক্ৰিয়া কৰোতে  গাখীৰৰ পুষ্টিগত মূল্য আৰু ইয়াৰ সোৱাদ সংৰক্ষিত কৰা হয়।

৫) সমগোত্ৰীয় গাখীৰ (Homogenized Milk)

এইবোৰ গাখীৰ সংসাধিত কৰা হয় আৰু ইয়াত থকা চৰ্বিৰ গ্লোবিউলবোৰ ভাঙি দিয়া হয় যাতে ইয়াক ওপৰৰ স্তৰত ক্ৰীমি লেয়াৰ গঠন কৰাটো প্ৰতিহত কৰিব পৰা যায়। অৱশ্যে, এই গোটেই প্ৰক্ৰিয়াটোত, গাখীৰৰ পুষ্টিগত মূল্য আৰু চৰ্বি কোনো প্ৰকাৰে প্ৰভাৱিত নহয়।

৬) স্কিম কৰা গাখীৰ (Skimmed Milk)

স্কিম কৰা গাখীৰ সম্পূৰ্ণ গাখীৰৰ ঠিক বিপৰীত। আপুনি দেখিব যে স্কিম কৰা গাখীৰত, চৰ্বি আঁতৰ কৰা হৈছে। এগিলাচ স্কিম কৰা গাখীৰত (চেনী অবিহনে) প্ৰায় ৮০ কেলৰি থাকিব। যিসকলে কঠোৰ আহাৰ (Strict diet) গ্ৰহণ কৰি আছে তেওঁলোকৰ বাবে স্কিমড গাখীৰ সহায়ক।

৭) টোনড গাখীৰ (Toned Milk)

টোন কৰা গাখীৰত প্ৰায় ৩% চৰ্বি থাকে। এই গাখীৰ খিনি সম্পূৰ্ণ গাখীৰ (whole milk)ত কিছু স্কিম কৰা গাখীৰ পাউডাৰ আৰু পানী যোগ দি তৈয়াৰ কৰা হয়। গাখীৰৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ এই প্ৰক্ৰিয়াটো সম্পন্ন কৰা হয় আৰু একেলগে চৰ্বিৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰে। এগিলাচ টোন কৰা গাখীৰত প্ৰায় ১২০ কেলৰি থাকিব।

৮) ডাবল টোনড গাখীৰ (Double Toned Milk)

এই ধৰণৰ গাখীৰত পানী আৰু স্কিম কৰা গাখীৰ পাউডাৰৰ মিশ্ৰণো থাকে। অৱশ্যে, ইয়াত ১.৫% চৰ্বি থাকে। যিসকলে তেওঁলোকৰ ওজন বজাই ৰাখিবলৈ ইচ্ছুক আৰু হৃদৰোগীসকলৰ বাবেও এইটো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ গাখীৰ।

Also Read: কাঠবাদাম তেলৰ কিছু অত্যাৱশ্যকীয় লাভালাভ | Benefits of Almond Oil

গাখীৰৰ পুষ্টি উপাদান | Nutritional Value of Milk

একাপ গাখীৰত থকা পুষ্টি উপাদানবোৰৰ তথ্য তলত উল্লেখ কৰা হʼল-

পুষ্টি (Nutrients)কম চৰ্বিযুক্ত গাখীৰ (Low-fat Milk)চৰ্বিহীন গাখীৰ (Fat-free Milk)সম্পূৰ্ণ চৰ্বিযুক্ত গাখীৰ (Full-fat Milk)
কেলৰি (Calorie)১০২ (102)৮৬ (86)১৪৬ (146)
চৰ্বি (Fat)২ মিগ্ৰা (2 mg) ​০ মিগ্ৰা (0 mg)৮ মিগ্ৰা (8 mg​)
কলেষ্টেৰল (Cholesterol)১২ মিগ্ৰা (12 mg​)৫ মিগ্ৰা (5 mg​)২৪ মিগ্ৰা (24 mg)
ছডিয়াম (Sodium)১০৭ মিগ্ৰা (107 mg​)১২৮ মিগ্ৰা (128 mg)৯৮ মিগ্ৰা (98 mg​)
কাৰ্বোহাইড্ৰেট (Carbohydrate)১৩ মিগ্ৰা (13 mg)১২ মিগ্ৰা (12 mg)১৩ মিগ্ৰা (13 mg​)
চেনী (Sugar)১৩ মিগ্ৰা (13 mg)১২ মিগ্ৰা (12 mg)১৩ মিগ্ৰা (13 mg​)
প্ৰʼটিন (Protein)৮ মিগ্ৰা (8 mg)৮ মিগ্ৰা (8 mg​)৮ মিগ্ৰা (8 mg​)

কিমানখিনি গাখীৰ আপোনাৰ দৈনিক প্ৰয়োজন হয়? | How Much Milk do You Need Daily? 

বয়স (Age)দৈনিক গাখীৰৰ পৰিমাণ (Daily Milk Amount)
জন্মৰ পৰা ৬ মাহ৮০০-১২০০ মিলিমিটাৰ
৬ মাহ-১ বছৰ৮০০-১২০০ মিলিমিটাৰ
১-৩ বছৰ২ কাপ
৪-৮ বছৰ৩ কাপ
৯-১৮ বছৰ৩ কাপ
১৯-৫০ বছৰ২ কাপ
৫১-৭০ বছৰ (মহিলাৰ বাবে)৩ কাপ

কাৰ বাবে গাখীৰ সেৱন কৰা প্ৰয়োজনীয়? | Who Needs to Consume Milk

  • নৱজাতক (Neonate): মাতৃৰ গাখীৰ বা স্তন্যপানৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কৃত্ৰিম গাখীৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ইয়াক পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
  • বৃদ্ধসকল (The Elderly): আমি বয়স বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে, ছাল বা বৃক্কৰ স্বাস্থ্যৰ স্থিতি সলনি হয়, ইয়াৰ ফলত ভিটামিন ডি প্ৰস্তুত কৰাৰ আৰু ইয়াক সক্ৰিয় বা কাৰ্যকৰী সূত্ৰলৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ ক্ষমতা দুৰ্বল হয়।
  • গৰ্ভৱতী আৰু স্তন্যপান কৰাই থকা মহিলাসকলক (Pregnant or Breastfeeding mother): এনে মহিলাসকলক বেছিভাগ ভিটামিনৰ প্ৰয়োজন হয়, যেনে ভিটামিন ডি যিয়ে শিশুক কেলচিয়াম শোষণ কৰিবলৈ আৰু শিশুৰ হাড় গঠনত ভূমিকা পালন কৰে।
  • হাড় ভঙা লোক আৰু অস্ত্ৰোপচাৰৰ অতিক্ৰম কৰি অহা ব্যক্তি।

গাখীৰ সেৱনৰ লাভালাভ | Benefits of Drinking Milk

১) কেলচিয়াম (Calcium)

গাখীৰ হৈছে কেলচিয়ামৰ এক ভাল উৎস। কেলচিয়ামে কেৱল আপোনাৰ হাড়বোৰ ভঙ্গুৰ হোৱাৰ পৰা সুৰক্ষিত নকৰে, আপোনাৰ পেশীবোৰ সংকুচিত হ’বলৈ দি আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ পাম্প কৰাত কেলচিয়ামেও এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। ই তেজ গোট মৰাত সহায় কৰে, প্ৰতিবাৰ আপোনাৰ ছালত কঁটা-চিঙা হʼলে ই ৰক্তক্ষৰণ হোৱা প্ৰতিহত কৰে। ই আপোনাৰ হাড় শক্তিশালী কৰে আৰু আপোনাৰ দাঁত, নখ আৰু চুলিৰ স্বাস্থ্যত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।

২) সুস্থ দাঁত (Healthy Teeth)

প্ৰতিবেদন অনুসৰি দিনত কেইবাৰমান একাপ গাখীৰ খালে গহ্বৰ আৰু দাঁতৰ ক্ষয় প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। অৱশ্যে, মন কৰিব লগীয়া যে, গাখীৰত থকা কেলচিয়াম কেৱল আপোনাৰ শৰীৰে শোষণ কৰিব পাৰে যেতিয়া ভিটামিন ডি শৰীৰত যথেষ্ট পৰিমাণে থাকে।

৩) বুকুৰ জ্বলা-পোৰা (Heartburn)

আমাৰ আহাৰৰ বিভিন্ন খাদ্য সাধাৰণতে আমি আশা কৰাতকৈ অধিক এচিডিক আৰু মচলাযুক্ত প্ৰকৃতিৰ হয় বা এচিডিটি আৰু পেটৰ সমস্যা সৃষ্টি কৰিবলৈ অভ্যস্ত। এনে ধৰণৰ পৰিস্থিতিত আহাৰৰ পিছত এগিলাচ গাখীৰ খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। অধ্যয়নে পৰামৰ্শ দিয়ে যে গাখীৰৰ শীতল প্ৰভাৱ আছে যিয়ে পাকস্থলীৰ আৱৰণ আৰু খাদ্যনলীক বুকুজ্বলাৰ বিপৰীতে আৱৰণ দিয়ে।

৪) ওজন নিয়ন্ত্ৰন কৰে (Manages Weight)

একাপ গাখীৰে আপোনাক পেট ভৰ্তি হোৱাৰ অনুভৱ দিব পাৰে। ইয়াক আপোনি চকলেট পাউডাৰ, ফল আদি যিকোনো খাদ্য সামগ্ৰী যোগ দি খালেও ইয়াৰ গুণ হ্ৰাস নহয়। কেৱল অত্যাধিক চেনী যোগ নকৰাটো নিশ্চিত কৰিব। অত্যাধিক চেনিয়ে আপোনাৰ ওজন নিয়ন্ত্ৰনৰ কাৰ্যসূচীত বাধা দিব পাৰে।

Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

৫) ছালৰ বাবে ভাল (Good for Skin)

যদিও গাখীৰ খোৱাটো সদায়ে এক অনুকূল বিকল্প নহয়, ই সাধাৰণতে কেইবাটাও ঘৰত বনোৱা ছালৰ মুখা সৃষ্টি কৰাত একত্ৰিত এজেণ্ট যিয়ে আপোনাৰ ছালক উজ্জ্বলতা প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰে। দৰাচলতে, ঔপনিৱেশিক সময়ত, বিশেষ অনুষ্ঠানত ভাৰতীয় ৰাজকীয় লোকসকলক গাখীৰত গা ধোৱা হৈছিল। ইয়াক বিশুদ্ধকাৰী উপাদান বুলি কোৱা হয়। তদুপৰি, প্ৰতিবেদনবোৰে এইটোও দেখুৱাইছে যে গাখীৰে ছালৰ ৰঙ পাতল কৰিব পাৰে।

৬) হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে ভাল (Good for Heart)

কেলচিয়ামে আপোনাৰ পেশীবোৰ সংকুচিত হোৱাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰি আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ পাম্প কৰাত সহায় কৰে। সেয়ে, এগিলাচ গাখীৰে উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু ষ্ট্ৰোক হোৱাৰ সম্ভাৱনাৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগবোৰ দূৰত ৰাখিব পাৰে। তদুপৰি, গাখীৰত থকা লেক্টোজে আপোনাৰ যকৃতক বেয়া কলেষ্টেৰলৰ উৎপাদন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।

৭) চকু আৰু কেন্সাৰ (Eyes and Cancer)

গাখীৰে কলেষ্টেৰলৰ উৎপাদন হ্ৰাস কৰাত আপোনাৰ যকৃতক সহায় কৰে। ই আপোনাৰ দৃষ্টি শক্তি উন্নত কৰাত  আৰু কিছুমান প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে।

৮) হতাশাৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে (Fights Depression)

পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন ডি-য়ে চেৰোটনিনৰ উৎপাদন বজাই ৰাখে, যি হৈছে মেজাজ, ভোক আৰু টোপনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক হৰমন। ২০২০ চনৰ এটা গৱেষণাত শেহতীয়াকৈ দেখা গৈছে যে কেতিয়াবা হতাশাৰ অনুভূতিক শৰীৰত ভিটামিন ডি-ৰ অভাৱৰ সৈতে পুনৰ সম্পৰ্কিত কৰিব পাৰি। 

৯) চুলিৰ বাবে ভাল (Good for Hair)

গাখীৰত থকা প্ৰাকৃতিক ময়শ্চাৰাইজাৰে আপোনাৰ চুলিকো যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। এই উপাদানটোৱে বিশেষকৈ শুকান আৰু নিস্তেজ চুলিৰ সৈতে সমস্যাগ্ৰস্ত লোকসকলৰ বাবে যাদুৰ দৰে কাম কৰে। ই আপোনাৰ চুলিক সম্পূৰ্ণৰূপে পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, লগতে কেইবাটাও প্ৰতিবেদন অনুসৰি উজ্জ্বলতাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

Also Read: কেষ্টৰ তেলৰ লাভালাভ: ১৩ টা ঔষধীয় ব্যৱহাৰ | Castor Oil Benefits

গাখীৰৰ সম্পূৰ্ণ পুষ্টি পাবলৈ মন কৰিবলগীয়া কিছুমান কথা

  • কেফেইনযুক্ত পানীয় আৰু খাদ্য, যেনে চাহ, কফি, আৰু চকলেট আদিৰ সেৱন হ্ৰাস কৰক; কিয়নো ই কেলচিয়াম শোষণত বাধা দিয়ে।
  • ভিটামিন চি সমৃদ্ধ ফল পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিব, কিয়নো ই গাখীৰৰ পৰা কেলচিয়াম শোষণ কৰাত সহায়ক হয়।

গাখীৰৰ পৰা উৎপাদিত খাদ্য সামগ্ৰী

১) গাখীৰ, দৈ, আৰু পনীৰ:

সেইবোৰ হৈছে সতেজ গাখীৰেৰে তৈয়াৰ কৰা সামগ্ৰী; সেয়েহে, সেইবোৰত ব্যৱহাৰ কৰা গাখীৰ ধৰণ একেই। সেইবোৰত একে পুষ্টিগত উপাদান থাকে, কিন্তু ইষ্ট আৰু পানীৰ পৰিমাণৰ ক্ষেত্ৰত সেইবোৰ পৃথক হয়।

যদি এই সামগ্ৰীবোৰত ষ্ট্ৰবেৰী বা চকলেট ফ্লেভাৰৰ দৰে ফ্লেভাৰ থাকে, আন গুণাগুণৰ কোনো পৰিৱৰ্তন নোহোৱাকৈ ইয়াৰ কেৱল কেলৰিৰ অনুপাত বৃদ্ধি হয়। 

২) ক্ৰীমি চীজ, ক্ৰীম, মাখন, আইচক্ৰীম, আৰু লাবনেহ

সেইবোৰ হৈছে গাখীৰৰ পৰা আহৰণ কৰা অন্যান্য সামগ্ৰী, আৰু সেইবোৰ চৰ্বিৰ বিকল্প। এইবোৰ গাখীৰৰ চৰ্বিৰ পৰা কম পৰিমাণৰ গাখীৰৰ সৈতে প্ৰস্তুত কৰা হয়। এইবোৰক আপোনি গাখীৰৰ বিকল্প হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰে। 

Also Read: মেটাবলিজম বা বিপাক বৃদ্ধি কিদৰে কৰিব আৰু আহাৰ প্ৰনালী

গাখীৰ সেৱনৰ সাম্ভাৱ্য অপকাৰিতা | Possible Side Effects of Drinking Milk

কিছুমান লোকে অনুভৱ কৰে যে দুগ্ধজাত গাখীৰত থকা হৰমন (যাৰ ভিতৰত আছে এষ্ট্ৰোজেন আৰু বৃদ্ধিৰ হৰমন)-য়ে শৰীৰত বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। অৱশ্যে, বিজ্ঞানীসকলে এতিয়ালৈকে প্ৰমাণ পোৱা নাই যে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীত থকা হৰমনবোৰে মানুহক নেতিবাচকভাৱে প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।

কিছুমান অধ্যয়নে পৰামৰ্শ দিয়ে যে গাখীৰ উচ্চ পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰিলে ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। অৱশ্যে ইয়াৰ কাৰণ অস্পষ্ট হৈ আছে।

যদি গাখীৰৰ প্ৰতি এলাৰ্জি থকা ব্যক্তি এজনে গাখীৰ খায়, তেওঁলোকৰ এক অস্বাভাৱিক ইমিউনোলজিক প্ৰতিক্ৰিয়া হ’ব, য’ত শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীয়ে ইমিউনোগ্লোবিউলিন ই-ৰ দৰে এলাৰ্জিক এণ্টিবডী প্ৰস্তুত কৰে। এই লোকসকলৰ বাবে, গাখীৰ খোৱাৰ ফলত তলত উল্লেখ কৰা সমস্যাবোৰ হʼব পাৰে:

এক গুৰুতৰ এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়াই হঠাতে এনাফিলেক্টিক শ্বক আৰম্ভ কৰিব পাৰে, যি মাৰাত্মক হ’ব পাৰে। যদি এজন ব্যক্তিয়ে গাখীৰৰ সংস্পৰ্শলৈ অহাৰ পিছত বা সেৱন কৰাৰ পিছত উশাহ লোৱাত অসুবিধা অনুভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেওঁলোকক জৰুৰী চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন।

কিছুমান লোকে লেক্টেজ (Lactase) নামৰ এনজাইম পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে প্ৰস্তুত নকৰে, আৰু ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকৰ বাবে গাখীৰ হজম কৰা কঠিন হ’ব পাৰে। লেক্টেজে লেক্টোজ ভাঙি পেলায়, যি হৈছে গাখীৰত থকা চেনী।  লেক্টোজ অসহিষ্ণুতা থকা লোকসকলৰ বাবে, গাখীৰ খোৱাৰ ফলত পেট ফুলা বা ডায়েৰিয়া হ’ব পাৰে। অৱশ্যে, লেক্টোজ অসহিষ্ণুতাৰ স্তৰ ব্যক্তি ভেদে পৃথক হয়। কিছুমানে নিম্ন স্তৰৰ লেক্টোজ থকা সামগ্ৰী, যেনে দৈ আৰু কঠিন চীজ সহ্য কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব পাৰে, আনহাতে আন কিছুমানে এটোপাল গাখীৰও সহ্য কৰিব নোৱাৰে। লেক্টোজ মুক্ত গাখীৰে লেক্টোজ হজমত সহায় কৰিবলৈ এনজাইম যোগ দিছে। ই এই লক্ষণবোৰ সহজ বা আঁতৰ কৰিব পাৰে।

কেচিন (Casein) হৈছে গাখীৰত থকা এক প্ৰ’টিন। কেচিন সংবেদনশীলতা থকা লোকসকলৰ বাবে, গাখীৰ সেৱনে পাচন তন্ত্ৰ আৰু সমগ্ৰ শৰীৰত প্ৰদাহ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।

Also Read: কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা: প্ৰতিকাৰ ১০ টা উপায় | Constipation

উক্ত সমস্যা থকা লোকে গাখীৰ সেৱন বন্ধ কৰা উচিত।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত তথ্যবোৰ নিৰ্ভৰযোগ্য উৎস আধাৰিত। এই তথ্যবোৰ কেৱল আপোনাৰ জ্ঞানাৰ্থেহে আগবঢ়োৱা হʼল। গুৰুতৰ পৰিস্থিতিত ডাক্তৰ বা ডায়েটিচিয়ানৰ কাষ চাপিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হʼল।

Sources: Trusted Source, Trusted Source

FAQ 

১) গাখীৰত কেলৰি অধিক নেকি?

উঃ- ২% গাখীৰৰ গিলাচে কেৱল ১২৯ কেলৰি প্ৰদান কৰে, যি সমান পৰিমাণৰ আপেলৰ ৰসৰ সমান। ১% গাখীৰ হৈছে প্ৰতি কাপত প্ৰায় ১০৮ কেলৰি আৰু স্কিম কৰা গাখীৰ হৈছে প্ৰতি কাপত প্ৰায় ৯১ কেলৰি।

২) ছাগলীৰ গাখীৰ গৰুৰ গাখীৰতকৈ কেনেদৰে পৃথক?

উঃ- ছাগলী আৰু গৰুৰ গাখীৰৰ মাজত পুষ্টিগত সাদৃশ্য আছে। দুয়োটাৰে একে চৰ্বি, প্ৰ’টিন, আৰু কাৰ্বোহাইড্ৰেট থাকে, আৰু দুয়োটা কেলচিয়াম আৰু ৰাইবোফ্লেভিনৰ উৎকৃষ্ট উৎস। গৰুৰ গাখীৰৰ বিপৰীতে, ছাগলীৰ গাখীৰত অতি কম ফলিক এচিড থাকে, ভিটামিন বি১২-ৰ পৰিমাণো কম।

৩) পেষ্টুৰাইজেচন কি?

উঃ- পেষ্টুৰাইজেচন হৈছে ৰোগ সৃষ্টিকাৰী বেক্টেৰিয়া ধ্বংস কৰিবলৈ উচ্চ তাপমাত্ৰালৈ গাখীৰ গৰম কৰাৰ এক প্ৰক্ৰিয়া। আধুনিক সুবিধাবোৰত, গাখীৰ ১৬ ছেকেণ্ডৰ বাবে ৭২.৮° চেণ্টিগ্ৰেড লৈ বা ১ ছেকেণ্ডৰ বাবে ৮৯° চেণ্টিগ্ৰেডলৈ গৰম কৰা হয়, আৰু দ্ৰুতগতিত ৪° চেণ্টিগ্ৰেডলৈ ঠাণ্ডা কৰা হয়।  পেষ্টুৰাইজেশ্বনে কেৱল গাখীৰ খোৱাটো সুৰক্ষিত নকৰে, ই গাখীৰৰ জীৱন কাল বৃদ্ধি কৰে।

৪) স্কিমড গাখীৰ সম্পূৰ্ণ গাখীৰতকৈ কম পুষ্টিকৰ নেকি?

উঃ- স্কিম কৰা গাখীৰত একে ১৫ টা অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টি থাকে, যিবোৰ সম্পূৰ্ণ গাখীৰত পোৱা যায়। একমাত্ৰ পাৰ্থক্যটো হ’ল স্কিম কৰা গাখীৰত চৰ্বিৰ পৰিমাণ একেবাৰে নাথাকে আৰু কেলৰি কমকৈ থাকে।

৫) মোৰ বাবে কি গাখীৰ ভাল?

উঃ- আপুনি বাছনি কৰা গাখীৰ ব্যক্তিগত পছন্দৰ ওপৰত আধাৰিত। আপুনি জানি ভাল অনুভৱ কৰিব পাৰে যে গৰুৰ সকলো গাখীৰ – সম্পূৰ্ণৰ পৰা চৰ্বিমুক্ত, জৈৱিক বা লেক্টোজ-মুক্ত, অতি-ফিল্টাৰ কৰা বা অতি-পেষ্টুৰাইজড – পুষ্টিকৰ আৰু দায়িত্বশীলভাৱে উৎপাদিত হয়।

Writer: Aparna Singha

Leave a Reply