গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ আৰু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Health Benefits, Uses and Side effects of Carrot 

পৰিদৰ্শন

দৈনন্দিন খাদ্য সামগ্ৰীৰ অন্তৰ্ভূক্ত হোৱা এক স্বাস্থ্য লাভকাৰী পাচলি তথা ফল হৈছে গাজৰ। শাক-পাচলিৰ গুণা-গুণৰ বিষয়ে কোনো সন্দেহ নাই। বিভিন্ন ভিটামিন, খনিজ উপাদান তথা অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদানেৰে ভৰপূৰ এই শাক-পাচলিবোৰে বিভিন্ন শাৰীৰিক সমস্যা বা ৰোগ দূৰত ৰখাত সহায় কৰে।

গাজৰৰ উপকাৰিতা

গাজৰ ‘Apiaceae’ উদ্ভিদ পৰিয়ালৰ সাধাৰণতে দ্বিবাৰ্ষিক উদ্ভিদ যিয়ে এক খোৱা টেপৰুট প্ৰস্তুত কৰে। গাজৰ হৈছে এক মূলাজাতীয় পাচলি। ই সাধাৰণতে কমলা ৰঙৰ হয় যদিও ইয়াৰ কʼলা, বেঙুনীয়া, ৰঙা, বগা আৰু হালধীয়া কাল্টিভাৰ পোৱা যায়। সাধাৰণ প্ৰকাৰবোৰৰ ভিতৰত শিপাৰ আকৃতি গ্লোবুলাৰ পৰা দীঘলীয়া ধৰণৰ হয়। তলৰ মূৰবোৰ জোঙাৰ পৰা ভোঁতা হয়। শিপাৰ ৰঙ কমলা হোৱাৰ উপৰিও বগা, হালধীয়া, বেঙুনীয়া আদি হʼব পাৰে। গাজৰ গছটোৱে মাটিৰ ওপৰত ৮-১২ পাতৰ ৰোজেট আৰু মাটিৰ তলত এটা মাংসল শঙ্কু টেপৰুট প্ৰস্তুত কৰে। উদ্ভিদে সৰু (২ মিমি) ফুল প্ৰস্তুত কৰে যিবোৰ বগা, ৰঙা বা বেঙুনীয়া ৰঙৰ হয়। শিপাটো ৫ ৰ পৰা ৫০ চেমি (২.০-২০ ইঞ্চি) দীঘল হ’ব পাৰে আৰু ব্যাস ৫ চেমি (২.০ ইঞ্চি) হ’ব পাৰে। ফুলত থাকিলে উদ্ভিদৰ পাতবোৰ ১৫০ চেমি (৫৯.১ ইঞ্চি) উচ্চতালৈকে উপনীত হ’ব পাৰে। ইয়াৰ এক বনৰীয়া প্ৰজাতিও পোৱা যায়। গাজৰৰ উপলব্ধ কেইবাটাও কাল্টিভাৰ আচলতে ইউৰোপ আৰু দক্ষিণ-পশ্চিম এছিয়াৰ স্থানীয় বনৰীয়া গাজৰ, ডাউকাচ কেৰোটাৰ পোহনীয়া ৰূপ।  এই উদ্ভিদবিধ সম্ভৱতঃ পাৰ্চিয়া (Persia)ত প্ৰথমে পোৱা গৈছিল আৰু ইয়াক মূলতঃ ইয়াৰ পাত আৰু মূলাংশৰ বাবে খেতি কৰা হৈছিল।  এই উদ্ভিদৰ প্ৰায়েই খাদ্য হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা  অংশটো হৈছে টেপৰুট, অৱশ্যে কাণ্ড আৰু পাতবোৰো খোৱা হয়।  ঘৰুৱাভাবে উৎপাদন কৰা গাজৰৰ মঙহাল অংশ যথেষ্ট ডাঙৰ, অধিক সুস্বাদু, কম কাঠৰ গাঁথনিৰ টেপৰুটৰ বাবে জনপ্ৰিয়।

গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

গাজৰক সুস্থকৈ গঢ় লবলৈ শীতলৰ পৰা মধ্যমীয়া তাপমাত্ৰাৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু গৰম অঞ্চলত গ্ৰীষ্মকালত খেতি কৰা নহয়।  গাজৰৰ বাবে গভীৰ, সাৰুৱা-সমৃদ্ধ, কিন্তু ঢিলাকৈ পেক কৰা মাটিৰ প্ৰয়োজন। আধুনিক যন্ত্ৰবোৰে পাতল হোৱাৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ উদ্ভিদৰ বিকাশৰ বাবে ঠাই দিবলৈ বেণ্ডত বীজবোৰ কমকৈ ৰোপণ কৰে। প্ৰথম ঋতুত সাধাৰণতে মাটিৰ ওপৰত দুগুণ যৌগ, মিহিকৈ বিভক্ত পাতৰ এটা থিয় ৰোজেট বিকশিত হয়। খোৱাৰ উপযোগী গাজৰৰ অংশ আৰু সংলগ্ন শিপাবোৰ মাটিৰ তলত থাকে।

যদি শস্য চপোৱা নহয়, উদ্ভিদটো শীতকালতো জীয়াই থাকে আৰু পৰৱৰ্তী ঋতুত ডাঙৰ ডালযুক্ত ফুলৰ ডাঁটা উদ্ভৱ হয়। সৰু বগা বা গুলপীয়া ফুলবোৰ মুখ্য ডাল আৰু ডালৰ মুৰত ডাঙৰ যৌগিক গোটত (umbel) বহন কৰা হয়। কাঁইটযুক্ত বীজবোৰ সৰু খণ্ডৰ ফলত উৎপন্ন হয় যাক চিজোকাৰ্প বুলি কোৱা হয়। ৰোপণৰ বাবে বিক্ৰী কৰা বীজবোৰৰ কাঁইট আঁতৰ কৰা হয়। 

আগলৈ এই প্ৰৱন্ধটিত এনে এক পুষ্টিকৰ পাচলি তথা ফল গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ আৰু সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼব।

Read Also: ১২+ গিলইৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ – Benefits of Giloy

গাজৰৰ বিভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different regional names of Carrot 

  • ইংৰাজী: Carrot
  • হিন্দী: Gajar
  • তেলেগু: Gujjara gadda, gajaru gadda
  • কান্নাড়া: Gajjari, carrot
  • মালায়ালাম: Sheema Mallungi, Manja mallungi, caroot
  • তামিল: Manjal Mallungi, Kurukilangu, Carrot

গাজৰৰ জীৱ-বৈজ্ঞানিক শ্ৰেণী বিভাজন | Scientific Classification of Carrot

  • ৰাজ্য (Kingdom) : Plantae
  • শ্ৰেণী (Clade) : Tracheophytes
  • শ্ৰেণী (Clade) : Angiosperms
  • শ্ৰেণী (Clade) : Eudicots
  • শ্ৰেণী (Clade) : Asterid
  • বৰ্গ (Order) : Apiales
  • পৰিয়াল (Family) : Apiaceae
  • জাতি (Genus) : Daucus
  • প্ৰজাতি (Species) : D. carota
  • উপ-প্ৰজাতি (Subspecies) : D.c. subsp. Sativus
  • বৈজ্ঞানিক নাম(Scientific name): Daucus carota subsp. sativus 

গাজৰত পোৱা পুষ্টিকৰ উপাদান | Nutritious Elements presents in Carrot

স্বাস্থ্য আৰু মানৱ সেৱা বিভাগৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত “2015-2020 আমেৰিকানৰ বাবে আহাৰ নিৰ্দেশনা” অনুসৰি, এটা মধ্যমীয়া আকাৰৰ গাজৰত থকা পুষ্টিৰ মূল্য তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

  • শক্তি (Energy) : ২৫ কেলৰি
  • কাৰ্বোহাইড্ৰেট (Carbohydrate) : ৫.৮ গ্ৰাম (২.৯ গ্ৰাম চেনি নিহিত থাকে)
  • আঁহ (Fiber) : ১.৭ গ্ৰাম
  • কেলছিয়াম (Calcium) : ২০.০১ মিলিগ্ৰাম
  • ফছফৰাছ (Phosphorus) : ২১.০৪ মিলিগ্ৰাম
  • পটেচিয়াম (Potassium) : ১৯৫ মিলিগ্ৰাম
  • ভিটামিন চি (Vitamin C) : ৩.৬ মিলিগ্ৰাম
  • ফলেট (Folate) : ১১.০৬ মাইক্ৰʼ গ্ৰাম 
  • ভিটামিন এ (Vitamin A) : ৫০৯ মাইক্ৰʼ গ্ৰাম
  • বিটা কেৰʼটিন (Beta Carotene) : ৫,০৫০ মাইক্ৰʼ গ্ৰাম
  • আল্ফা কেৰʼটিন (Alpha Carotene) : ২,১২০ মাইক্ৰʼ গ্ৰাম
  • Lutein & Zeaxanthin : ১৫৬ মাইক্ৰʼ গ্ৰাম
  • ভিটামিন ই (Vitamin E) : ০.৪ মিলিগ্ৰাম
  • ভিটামিন কে (Vitamin K) : ৮.১ মিলিগ্ৰাম

গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা | Health benefits of Carrot 

ৰঙা ৰঙৰ গাজৰতকৈ বেঙুনীয়া বৰণৰ গাজৰবিধ বেছি উপকাৰী। ৰঙা গাজৰ হালোৱা মুৰব্বা স্বাস্থ্যৰ পক্ষে পুষ্টিবৰ্দ্ধক। তলত গাজৰৰ উপকাৰিতা সমূহ উল্লেখ কৰা হʼল –

১) চুলি আৰু চালৰ ক্ষেত্ৰতো গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা দেখা যায়। গাজৰ পানীত সিজাই ঠাণ্ডা হলে পিহি শৰীৰত লেপন দিলে ছালৰ সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি হয় আৰু ছাল মসৃণ হয়। বিশেষকৈ চকুৰ তলৰ কলা পৰা দাগ আঁতৰায়। গাজৰত ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন ই থাকে যিয়ে মূৰৰ ছালত তেজৰ সঞ্চালন উন্নত হোৱাত সহায় কৰে। মূৰৰ ছাললৈ উন্নত ৰক্ত সঞ্চালনে কেৱল চুলিৰ বিকাশত সহায় নকৰে কিন্তু লগতে আপোনাৰ চুলি অকাল পকা হোৱাটো প্ৰতিহত কৰে। যদি আপুনি দীঘল আৰু ডাঠ চুলি খাব বিচাৰে তেন্তে আপুনি নিয়মীয়াকৈ প্ৰায় 4 আউন্স গাজৰৰ ৰস খাব লাগে।

২)  ১০০ গ্ৰাম গাজৰৰ ৰসৰ লগত আঙুৰৰ ৰস মিলাই চেনি আৰু বৰফ দি খালে দৈহিক শক্তি বৃদ্ধি হয়। 

৩) মানসিক চাপ আঁতৰাবলৈ সদায় ২৫০ গ্ৰাম গাজৰৰ ৰস খালে উপকাৰ পাব। ছাত্ৰ ছাত্ৰীসকলৰ ক্ষেত্ৰত এই পদ্ধতিয়ে বহুত সহায় কৰে। 

৪) পেটৰ আলচাৰ ৰোগ হʼলে গাজৰৰ ৰস ১৫০ গ্ৰামৰ লগত ১০০ গ্ৰাম পালেং শাকৰ ৰস মিলাই খাব লাগে। এনে কৰিলে আলচাৰ ৰোগ নিৰাময় হʼব পাৰে।  

৫) বিশেষজ্ঞৰ মতে গাজৰত কেৰোটিনইড (Carotenoids) নামৰ উপাদান থকাৰ বাবে ই কেন্সাৰ ৰোগ প্ৰতিষেধক ৰূপে স্বাস্থ্যৰ পক্ষে উপকাৰি। যেনে- প্ৰষ্টেট কেন্সাৰ, মলাশয়ৰ কেন্সাৰ, স্তনৰ কেন্সাৰ, পেটৰ কেন্সাৰ, হাওঁফাওঁৰ কেন্সাৰ আদি। 

৬) গাজৰ, পালেং শাক, কবি আৰু কচুৰ ৰস মিলাই খালে মহিলাসকলৰ শ্বেদপ্ৰদৰ ৰোগ দূৰ হয়।  ৭) গাজৰৰ ৰসে হাপানী (Asthma) ৰোগীৰ দেহত শক্তি যোগায় আৰু ৰোগ নিৰাময় কৰে।

৮) এনিমিয়া ৰোগত স্ত্ৰী বা পুৰুষ উভয়ৰে ক্ষেত্ৰত গাজৰৰ ৰস ২০০ গ্ৰামৰ লগত ১০০ গ্ৰাম পালেং শাকৰ ৰস মিলাই খালে উপকাৰ পোৱা যায়। 

১১) কলাইটিচ ৰোগৰ বাবেও গাজৰৰ ৰস অতি উপকাৰী।

১২) গাজৰৰ ৰসে অম্লতা (Acidity) দূৰ কৰে আৰু হাইপাৰ ক্লোৰ হাইড্ৰিয়া (Hyperchlorhydria) ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰে।

১৪) গাজৰৰ ৰস প্ৰতিদিনে খাব পাৰিলে চকুৰ দৃষ্টি শক্তি বৃদ্ধি পায়।

১৫) গাজৰৰ ৰসে কুষ্ঠীবৰ্দ্ধতা আঁতৰায় আৰু অৰ্শ ৰোগৰ পৰা ৰোগীক ৰক্ষা কৰে।

১৬) তেজত কলেষ্টেৰলৰ পৰিমাণে বেছি হʼলে হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগৰ আশংকা থাকে। গাজৰে এই কলেষ্টেৰল কমাই ৰখাত সহায় কৰে।

১৭) যিহেতু গাজৰত কেলৰিৰ পৰিমাণ কম সেয়ে গাজৰক খাদ্যাভাসত অন্তৰ্ভূক্ত কৰিলে ই ওজন কমোৱাত সহায় কৰে।

১৮) গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা দাঁতৰ ক্ষেত্ৰতো দেখা যায়। কেঁচা গাজৰ খোৱাটোৱে আপোনাৰ দাঁতৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে কিয়নো ই কেৱল দাঁতৰ পৰা প্লেক (Plaque) আৰু খাদ্যৰ কণাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাত সহায় কৰাৰ লগতে দাঁতৰ আলুবোৰ উদ্দীপিত কৰি লেলাৱতি উৎপাদনত সহায় কৰে। দাতঁত বেক্টেৰিয়া সৃষ্টি নিয়ন্ত্ৰিত কৰি ৰখাৰ বাবে লেলাৱতি গঠন প্ৰয়োজনীয়।

১৯) গাজৰৰ আৰু ইয়াৰ ৰসৰ বহুতো স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা বা লাভালাভৰ ভিতৰত এটা হ’ল এণ্টিঅক্সিডেণ্টে গুণাগুণ, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰাত অতি উপকাৰী। যদি আপুনি নিয়মীয়াকৈ গাজৰ সেৱন কৰে, ই আপোনাৰ শৰীৰক এক উন্নত আৰু শক্তিশালী ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা গঢ়াত সহায় কৰিব।

২০) গাজৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন এ থাকে যিয়ে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু লগতে যকৃতত চৰ্বি আৰু পিত্ত জমা হোৱাত প্ৰতিহত কৰে; এনেদৰে গাজৰে যকৃতক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখে। 

২১) গাজৰে আৱৰ্জনা নিৰ্মূল প্ৰক্ৰিয়াতো সহায় কৰে, কিয়নো গাজৰত পানী-দ্ৰৱণীয় আঁহ থাকে।

গাজৰত ভাল পৰিমাণৰ আঁহ থাকে যি কেৱল হজমত সহায় কৰাত কাৰ্যকৰী নহয়, লগতে ই অন্ত্ৰক কাৰ্যকৰীভাৱে পৰিষ্কাৰ কৰাতো সহায়ক হয়। 

২২) গাজৰত থকা আঁহে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত আৰু ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।

২৩) গাজৰে মহিলাসকলৰ ঋতুস্ৰাৱৰ সমস্যাৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে। যিসকল মহিলাৰ ঋতুস্ৰাৱ অনিয়মীয়া হয় বা যিসকল মহিলা প্ৰচুৰ ৰক্তক্ষৰণত ভুগি থাকে তেওঁলোকে দৈনন্দিন আহাৰত গাজৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি যথেষ্ট উপকৃত হ’ব পাৰে। আনকি ৰজোনিবৃত্তি প্ৰণালী যেনে গৰম ফ্লেছ, মেজাজ সলনি আদিৰ সৈতেও যুঁজ দিয়ে। 

২৪) যদি আপুনি উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেন্তে গাজৰ আপোনাৰ বাবে যথেষ্ট উপকাৰি বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে। কিয়নো গাজৰত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পটাছিয়াম থাকে। শৰীৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পটাছিয়াম থাকিলে ই ধমনী আৰু ৰক্তনলীবোৰ শিথিল কৰাৰ লগতে ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰাতো সহায় কৰে, এনেদৰে গাজৰে ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰে। স্বাস্থ্যৱান হʼবলৈ সন্তুলিত ৰক্তচাপ বজাই ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ ষ্ট্ৰোক, হৃদ-আক্ৰমণ, চিজাৰ আদিৰ সৈতেও সম্পৰ্কিত।

২৫) গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা মধুমেহ ৰোগৰ ক্ষেত্ৰতো মন কৰা যায়। গাজৰে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে আৰু এনেদৰে, ডায়েবেটিচ প্ৰতিৰোধত সহায় কৰে। অধ্যয়নবোৰে প্ৰমাণ কৰিছে যে গাজৰৰ নিয়মীয়া ব্যৱহাৰে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বজাই ৰখাত সহায় কৰে আৰু এনেদৰে ভৱিষ্যতে টাইপ-২ ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।

২৬) গাজৰত ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন ই থাকে যিয়ে মূৰৰ ছালত তেজৰ সঞ্চালন উন্নত হোৱাত সহায় কৰে। মূৰৰ ছাললৈ উন্নত ৰক্ত সঞ্চালনে কেৱল চুলিৰ বিকাশত সহায় নকৰে কিন্তু লগতে আপোনাৰ চুলি অকাল পকা হোৱাটো প্ৰতিহত কৰে। যদি আপুনি দীঘল আৰু ডাঠ চুলি খাব বিচাৰে তেন্তে আপুনি নিয়মীয়াকৈ প্ৰায় ৪ আউন্স গাজৰৰ ৰস খাব লাগে।

Read also: আভাকাডো – স্বাস্থ্যৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ – Benefits of Avocado

গাজৰৰ ব্যৱহাৰ | Uses

গাজৰক মূখ্যতঃ খাবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই পাচলি বিধক কেচাকৈ চালাদত, সিজাই বিভিন্ন ব্যঞ্জনত আৰু ভিন্ন সুস্বাদু মিঠাইত ব্যৱহাৰ, কৰা হয়। ইয়াৰোপৰি গাজৰৰ ৰস উলিয়াই স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভাস (diet) বোৰত যোগ দিয়া হয়। 

সৌন্দৰ্য চৰ্চাৰ বাবেও গাজৰৰ পাত আৰু ফলত পিচি লেপ হিচাপে চালত প্ৰয়োগ কৰা হয়। বজাৰত গাজৰৰ পুষ্টি সমৃদ্ধ বিভিন্ন প্ৰসাধন সামগ্ৰী উপলব্ধ।

গাজৰৰ অপকাৰিতা | Harmful Side Effects 

সাধাৰণতে গাজৰৰ বহুতো স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা আছে, তথাপি কিছুলোকৰ দেহত ই অবাঞ্ছিত পাৰ্শ্বক্ৰিয়াও দেখুৱাব পাৰে। গাজৰৰ এনে অপকাৰিক পাৰ্শ্বক্ৰিয়াসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

১) এক অধ্যয়ন অনুসৰি, গাজৰে ২৫% পৰ্যন্ত খাদ্য-এলাৰ্জিক ব্যক্তিৰ পৰাগ-সম্পৰ্কীয় এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়া সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ মুখত জিনজিননি বা খজুৱতি হ’ব পাৰে। কিছুমান লোকৰ ক্ষেত্ৰত, ই ডিঙি ফুলিব পাৰে বা গুৰুতৰ এলাৰ্জিক শ্বক (এনাফাইলেক্সিছ) আৰম্ভ কৰিব। 

২) দূষিত মাটিত উৎপন্ন হোৱা বা দূষিত পানীৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা গাজৰত অধিক পৰিমাণৰ গধুৰ ধাতু থাকিব পাৰে, যিয়ে গাজৰৰ সুৰক্ষা আৰু মানদণ্ড প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। এনে গাজৰ সেৱনে দেহৰ অপকাৰ সাধিব পাৰে।

৩) ভিটামিন এ-ৰ অত্যাধিক সেৱন দেহৰ বাবে বিষাক্ত হ’ব পাৰে। লগতে, ইয়াৰ ফলত ছালত সামান্য কমলা ৰঙৰ আৱৰণ বহিব পাৰে, যদিও ই স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক নহয়।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিত আপোনাক গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা, ইয়াৰ বিৱৰণ, ব্যৱহাৰ আৰু সাম্ভাৱ্য অপকাৰিক দিশসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা হʼল। আশা কৰো এই প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখিত তথ্য সমূহে আপোনাক ভিন্ন ধৰণে উপকাৰ সাধিব। ধন্যবাদ!

FAQ:

১) গাজৰৰ প্ৰকৃত ৰঙ কি?

উঃ- বহু শতাব্দী ধৰি, প্ৰায় সকলো গাজৰ হালধীয়া, বগা বা বেঙুনীয়া আছিল। কিন্তু সপ্তদশ শতিকাত, সেই পাচলিবোৰৰ বেছিভাগেই কমলা হৈ পৰিছিল।

২) গাজৰক ছাঁ হোৱা ঠাইত উৎপাদন কৰিব পাৰি নেকি?

উঃ- যদিও সম্পূৰ্ণ সূৰ্য (প্ৰতিদিনে কমেও ৬ ঘণ্টা পোনপটীয়া সূৰ্যৰ পোহৰ) আদৰ্শ, গাজৰ আংশিক ছাঁত (প্ৰতিদিনে কমেও ২-৩ ঘণ্টা পোনপটীয়া সূৰ্য) বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।

৩) গাজৰৰ শিপাৰ শীৰ্ষবোৰ কিয় সেউজীয়া হৈ পৰে?

উঃ- কাৰণ গাজৰৰ শিপাৰ শীৰ্ষবোৰ (কান্ধ) সূৰ্যৰ পোহৰৰ সংস্পৰ্শলৈ আহে, যি উন্মুক্ত অংশবোৰ অখাদ্য কৰি তোলে। গাজৰৰ কান্ধৰ ওপৰত মাটি জমা কৰিলে বা সেইবোৰ খেৰেৰে ঢাকি দিলে এনে নহয়।

৪) গাজৰ বিষাক্ত হʼব পাৰে নেকি?

উঃ- গাজৰ পৰিয়ালটোত কেইবাটাও বিপদজনক, বিষাক্ত উদ্ভিদ আছে। URBANA III – গাজৰ হৈছে শিশু আৰু প্ৰাপ্তবয়স্কসকলৰ এক প্ৰিয় শিপা পাচলি। জীৱ-জন্তু বা মানুহৰ ক্ষেত্ৰত বিষক্ৰিয়া সৃষ্টি কৰিবলৈ উদ্ভিদটোত কেৱল সামান্য পৰিমাণৰ বিষাক্ত পদাৰ্থৰ প্ৰয়োজন।

৫) গাজৰৰ ৰঙ কমলা বৰণৰ কিয় হয়?

উঃ- কমলা গাজৰে বিটা-কেৰোটিনৰ পৰা এইবোৰৰ উজ্জ্বল কমলা ৰং প্ৰাপ্ত কৰে। বিটা-কেৰোটিন পিত্ত লৱণৰ পৰা ভিটামিন এ-লৈ মানুহৰ অন্ত্ৰত বিপাক হয়।

Author: Aparna Singha

Leave a Reply