কলৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ | Benefits and Uses of Banana

কলৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ আৰু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Benefits, Uses and Side Effects of Banana

পৰিদৰ্শন

ফল আমাৰ শৰীৰৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে অতি পুষ্টিকাৰক। সতেজ আৰু শুকান ফল সমূহ আমাৰ শৰীৰৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। এই ফল সমূহৰ বহু ধৰণৰ উপাদান যেনে- ভিটামিন (Vitamins), খনিজ পদাৰ্থ (Minerals), এণ্টি-অক্সিডেণ্টে (Anti-oxidant) থকাৰ উপৰিও আঁহ জাতীয় গুণেৰে ভৰপূৰ। বিভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এনে এবিধ উৎকৃষ্ট ফল হৈছে কল (Banana)।

কলৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

কল হৈছে অতি পুষ্টিকৰ আৰু  সুস্বাদু  ফল। কল Musa গণৰ ফল, মুছাচি পৰিয়ালৰ, যি হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলৰ শস্য। কল ক্ৰান্তীয় অঞ্চলত খেতি কৰা হয়, আৰু যদিও ইয়াক সেই অঞ্চলবোৰত সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰা হয়, ইয়াৰ সোৱাদ, পুষ্টিগত মূল্য আৰু গোটেই বছৰটোত উপলব্ধতাৰ বাবে বিশ্বজুৰি ইয়াক মূল্য দিয়া হয়। কল হৈছে কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিৰ এক সুস্বাদু আৰু সুবিধাজনক উৎস। মানুহে প্ৰাচীন কালৰ পৰা এই ক্ৰান্তীয় ফল উৎপাদন কৰি আহিছে, আৰু ইয়াৰ স্বাস্থ্যৰ লাভালাভ বহু শতিকাৰো অধিক সময় ধৰি প্ৰচাৰ হৈ আহিছে।  

কলৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

সাধাৰণতে ক’ব পাৰি যে কলৰ উৎপত্তি দক্ষিণ-পূব এছিয়া আৰু দক্ষিণ প্ৰশান্ত মহাসাগৰত প্ৰায় ৮,০০০ ৰ পৰা ৫,০০০ খ্ৰীষ্টপূৰ্বত হৈছিল। নিউ গিনি আৰু ফিলিপাইনছৰ পৰা, কলবোৰ ক্ৰান্তীয় অঞ্চলত, সকলো দিশত দূৰদূৰলৈ বিয়পি পৰিছিল।

কল গছ হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ ভেষজ ফুলৰ উদ্ভিদ। ই হৈছে এক স্পষ্ট কাণ্ডৰ সৈতে এক বিশাল ভেষজ উদ্ভিদ। কল গছৰ আগতীয়া শিপাৰ সৈতে এটা ভূগৰ্ভস্থ কাণ্ড আছ। ই উদ্ভিদৰ বাবে খাদ্যৰে পৰিপূৰ্ণ। কল গছজোপাই ইয়াৰ ফল উৎপাদন কৰে আৰু মৰি যায়। কল গছৰ  পাতবোৰ ডাঙৰ দীঘল। ইয়াৰ ভিতৰত এটা কলি আছে যিয়ে পাত উৎপন্ন কৰে। ৭ বা ৮ মাহৰ পিছত, যেতিয়া প্ৰায় ৩০ খিলা পাত গজে তেতিয়া কলিটোৱে ফুল উৎপন্ন কৰে।কল গছৰ ফুলবোৰে এটা ডাঙৰ স্পাইক গঠন কৰে। কল গছৰ ফল উৎপন্ন হয়। এই ফলবোৰ দীঘল আকৃতিৰ, হালধীয়া বা সেউজীয়া ছালৰ সৈতে। কলৰ মাংস পাতল ৰঙৰ, মিঠা আৰু কোমল। ফলৰ মাজত আপুনি সৰু ক’লা দাগ দেখিব পাৰে; এইবোৰ বীজ, কিন্তু সেইবোৰ গজাব নোৱাৰে। কল  বিভিন্ন  প্ৰকাৰৰ পোৱা যায়।

এই প্ৰৱন্ধটিত আগলৈ কলৰ স্বাস্থ্যৰ উপকাৰিতা সম্বন্ধে আলোচনা কৰা হʼব।

Also Read: জলফাই তেলৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ – Benefits of Olive Oil

কলৰ বিভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different Regional Indian names of Banana

  • ইংৰাজী ভাষাত : Banana
  • হিন্দী ভাষাত : Kela
  • তামিল ভাষাত : Vazha Pazham
  • মালায়ালম ভাষাত: Pazham,Vazha Pazham
  • তেলুগু ভাষাত : Arati Pandu
  • কান্নাড়া  ভাষাত : Bale Hannu
  • গুজৰাটী ভাষাত : Keda
  • মাৰাঠী ভাষাত : Kele, Kel
  • উৰিয়া ভাষাত : Champa Kadali, Kadali
  • পাঞ্জাৱী ভাষাত : Kella, Kela
  • বাংলা ভাষাত : Kollaa

১০০ গ্ৰাম কলৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of per 100 g Banana

  • Energy : 371 KJ (89kcal)
  • Carbohydrate : 22.84g
  • Sugar :12.23
  • Dietary fiber : 2.6g
  • Fat : 0.33g
  • Protein :1.09g
  • Vitamins
    • Thiamine (B1) :0.031mg
    • Riboflavin ((B2) : 0.073mg
    • Niacin (B3) : 0.665mg
    • Pantothenic acid (B5) : 0.334mg
    • Vitamin (B6) :0.4mg
    • Folate(B9) : 20mcg
    • Choline : 9.8mg
    • Vitamin C : 9.8mg
  • Minerals
    • Iron : 0.26mg
    • Magnesium : 27mg
    • Manganese : 0.27mg
    • Phosphorus : 22mg
    • Potassium : 358mg
    • Sodium : 1mg
    • Zinc : 0.51mg
  • Other constituents
    • Water : 74.91g

কল গছৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific Classification of Banana plant

  • Kingdom : Plantae
  • Clade : Tracheophytes
  • Clade : Angiosperms
  • Clade : Monocots
  • Clade : Commelinids
  • Order : Zingiberales
  • Family : Musaceae
  • Genus : Musa
  • Section : Musa sect. Musa
  • Species : M. x paradisiaca
  • Scientific name : Musa x paradisiaca

কলৰ উপকাৰিতা | Benefits of Banana

১. উচ্চ আঁহৰ সমল (High fiber content): 

কলত আঁহ থাকে, দ্ৰৱণীয় আৰু অদ্ৰৱণীয় দুয়োটা। দ্ৰৱণীয় আঁহে হজমীৰ গতি লেহেম কৰে আৰু দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে আপোনাৰ ভোক অনুভৱ নহয়। যাৰ বাবে কলবোৰ প্ৰায়ে ৰাতিপুৱাৰ আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয় যাতে আপুনি পৰৱৰ্তী আহাৰৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰাকৈ আপোনাৰ দিনটো আৰম্ভ কৰিব পাৰে।

২. উন্নত হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য (Better Heart health):

যিহেতু কল পটাছিয়ামৰে সমৃদ্ধ, কলবোৰে শৰীৰৰ সংবহন প্ৰণালীক মগজুলৈ অক্সিজেন প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে।ই শৰীৰক নিয়মীয়া হৃদস্পন্দন, হ্ৰাস ৰক্তচাপ আৰু শৰীৰত পানীৰ সঠিক ভাৰসাম্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানৰ মতে।  American Heart Association journal, Stroke. ২০১৪ চনত কৰা এক অধ্যয়ন অনুসৰি পটাছিয়াম সমৃদ্ধ খাদ্যই বয়সস্থ মহিলাৰ ষ্ট্ৰোকৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে বুলিও জনা যায়।

৩. প্ৰাকৃতিক ৰেচক (Natural Laxative): 

কলে আপোনাৰ কোষ্ঠকাঠিন্যত সকাহ দিব পাৰে। ভালদৰে পকা কলত এক প্ৰকাৰৰ আঁহ থাকে যি নিয়মীয়া অন্ত্ৰৰ কাৰ্যবোৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু বাহাল ৰখাত সহায় কৰে। ঔষধি খাদ্য জাৰ্নেলত প্ৰকাশিত ২০১৪ চনৰ চীনা অধ্যয়ন অনুসৰি, অন্ত্ৰৰ মাজেৰে আৱৰ্জনাৰ চলাচল উন্নত কৰাৰ বাবে এইবোৰ এক প্ৰাকৃতিক উৎস। গতিকে দিনত দুবাৰকৈ পকা কল খাব লগে।

৪. পটাছিয়ামৰ উচ্চ উৎস (High Source Of Potassium):

কলত পটাছিয়ামৰ উচ্চ পৰিমাণে ইয়াক এক উতকৃষ্ট ফল কৰি তোলে। এই খনিজ পদাৰ্থটো ইয়াৰ অসংখ্য স্বাস্থ্য উপকাৰকাৰী গুণাগুণৰ বাবে জনাজাত – ই হৃদস্পন্দন, ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে, আৰু মগজুক সতৰ্ক কৰি ৰাখে। সেয়েহে নিশ্চিত কৰিব যে আপুনি আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ আৰু মগজু স্বাস্থ্যৱান ৰাখিবলৈ আপোনাৰ  দৈনিক আহাৰত কল যোগ দিব, লগতে অধিক স্থিৰ ৰক্তচাপৰ বাবে।

৫. উচ্চ ৰক্তচাপ (High blood pressure):

এইটো এটা জ্ঞাত সত্য যে উচ্চ ৰক্তচাপৰ ক্ষেত্ৰত নিমখ অপকাৰি। কলত নিমখৰ পৰিমাণ কম আৰু পটাছিয়ামৰ পৰিমাণ অধিক, আৰু এই গুণাগুণবোৰে ইয়াক এই অৱস্থাৰ সন্মুখীন হোৱা সকলৰ বাবে এক আদৰ্শ কৰি তোলাত অৰিহণা যোগায়। কিন্তু নিশ্চিত কৰিব যে আপুনি আপোনাৰ আহাৰ যোগ দিয়াৰ আগতে আপোনাৰ পুষ্টিবিদ বা চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব।

৬. ৰক্তহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে (Helps Fight Anaemia): 

কলত লোৰ পৰিমাণ অধিক হোৱাৰ বাবে, সেইবোৰ ৰক্তহীনতাত ভুগি থকা সকলৰ বাবে ভাল। ৰক্তহীনতা হৈছে এনে এক স্থিতি য’ত তেজত লোহিত ৰক্ত কণিকা বা হিমোগ্লোবিনৰ সংখ্যা হ্ৰাস হয়। ইয়াৰ ফলত ভাগৰ, উশাহ চুটি হোৱা, আৰু শেঁতা পৰা হয়।  

৭. ডায়েৰিয়া চিকিৎসা কৰে (Treat Diarrhea):

ঢিলা শৌচ (ডায়েৰিয়া)ৰ বাবে কল হৈছে এক ভাল ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ কিয়নো ই এক বাইণ্ডিং এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰে। ডায়েৰিয়াই শৰীৰক ডিহাইড্ৰেট কৰে আৰু কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ইলেক্ট্ৰলাইট ছিঙি পেলায়। কলৰ দ্বাৰা সেই হেৰুওৱা পুষ্টিবোৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাত সহায় কৰে।

৮. ছালৰ ৰোগ নিৰাময় কৰে (Cures Skin disease): 

কলৰ বাকলিৰ ভিতৰৰ বগা আৱৰণ হৈছে চ’ৰিয়েচিছ, ব্ৰণ আৰু ছালৰ অন্যান্য স্থিতিৰ চিকিৎসাৰ বাবে এক জ্ঞাত প্ৰতিকাৰ। কলৰ বাকলিয়ে আঁচিল আৰু সামান্য পোৰাৰ চিকিৎসাত প্ৰমাণিত প্ৰভাৱ পেলায় বুলিও জনা যায়।

৯. হেংঅ’ভাৰ প্ৰতিকাৰ (Hangover remedy):

কলৰ প্ৰাকৃতিক উপাদান আৰু শৰীৰৰ ভিটামিন পূৰণ কৰাৰ সামৰ্থ্যই তেওঁলোকক হেংঅ’ভাৰৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাৰ এক আদৰ্শ উপায় কৰি তোলে।কিছু  দৈৰ সৈতে ব্লেণ্ডাৰত কেইটামান কল ৰাখক আৰু সোৱাদ মিঠা কৰিবলৈ অলপ মৌ যোগ দিয়ক। ফলটোৱে পাকস্থলী শান্ত কৰে আৰু মৌৱে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ স্বাভাৱিকলৈ ঘূৰাই অনাত সহায় কৰে।

১০. ক্ষীণ পেশী গঢ়াত সহায় কৰে (Helps to build lean muscles): 

যদি আপুনি ব্যায়াম কৰাৰ পিছত পেশীৰ বাৰে বাৰে বিষ অনুভৱ কৰে, আপোনাৰ শৰীৰত মেগনেছিয়ামৰ অভাৱ হ’ব পাৰে। মেগনেছিয়াম সমৃদ্ধ কল এটাই পেশীসংকোচন আৰু শিথিলতাত সহায় কৰিব পাৰে যি ক্ষীণ পেশীৰ ভৰ বৃদ্ধি কৰে।

১১. হাড়ৰ স্বাস্থ্য সমৰ্থন কৰে (Supports bone health):

যদিও কলত কেলচিয়াম বেছি নহয়, সেইবোৰে আপোনাৰ হাড়ৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। কলত  Fructooligosaccharides এক প্ৰাকজৈৱিক থাকে। Fructooligosaccharides য়ে শৰীৰৰ কেলচিয়াম শোষণ কৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। সেয়েহে, এই প্ৰাকজৈৱিকটোৱে আপোনাৰ শৰীৰৰ হাড়ৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

১২.বৃক্কৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰে (May improve kidney health): 

কলত পটাছিয়াম থাকে যি আপোনাৰ বৃক্ক স্বাস্থ্যৱান আৰু পৰিষ্কাৰ ৰখাত সহায় কৰে। কিছুমান অধ্যয়নে পৰামৰ্শ দিয়ে যে যিসকলে সপ্তাহত ৪-৬ বাৰ কল খায় তেওঁলোকৰ বৃক্কৰ ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা এই ফল নোখোৱা লোকসকলৰ তুলনাত প্ৰায় ৫০% কম।

১৩. চকুৰ স্বাস্থ্য সমৰ্থন কৰে(Supports eye health):

কলত ভিটামিন A, ভিটামিন E, লুটিন আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যি আপোনাৰ দৃষ্টি শক্তি স্বাস্থ্যৱান ৰখাত সহায় কৰে। লুটিন হৈছে এক পুষ্টি যি মেকুলাৰ অৱক্ষয়ৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

১৪. দাঁত বগা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে (May help to whiten the teeth): 

কলৰ বাকলি দাঁত বগা কৰাৰ বাবে অতি উপকাৰী। কলৰ বাকলিৰ ভিতৰৰ অংশটো প্ৰায় ২ মিনিটৰ বাবে লাহেকৈ ঘঁহিলে বগা আৰু উজ্জ্বল দাঁতৰ আকাংক্ষিত প্ৰভাৱ পৰিব।

কলৰ অনান্য উপকাৰিতা | Other Benefits of Banana

১) কল হাতেৰে পিটিকি শৰীৰত লেপন দি গা ধুলে অংগবিলাকৰ ছালৰ সৌন্দৰ্য্য অটুত থাকে । 

২) কাহ – কফত তেজ ওলালে কল খাব পাৰে। এনে ক্ষেত্ৰত কলৰ উপকাৰিতা দেখা যায়।

৩) কল পিহি জলফাই তেল মিলাই সর্বাংগত মালিচ কৰিলে ত্বক কোমল হয় আৰু ছালত থকা দাগ নোহোৱা হয় । 

৪) কলগছৰ খোলাৰ ৰস বা থোৰৰ ৰস ক্ষয়ৰোগ আৰোগ্য হোৱাৰ পিছত খাবলৈ দিলে শৰীৰৰ দুৰ্বলতা আঁতৰে ।

৫)  চিকিৎসক সকলৰ মতে কল এবিধ শক্তি বৃদ্ধিকাৰক ফল । কল খালে শুক্ৰ বৃদ্ধি হয় আৰু পৰিপুষ্ট হয় ।

৬) কলে শৰীৰত চৰ্বি জমা হোৱাত বাধা প্ৰদান কৰে । 

৭) পকা কল টুকুৰা কৰি ঘিউ সানি দনে দুবাৰ খালে মহিলাসকলৰ শ্বেতপ্ৰদৰ ( বগাস্ৰাব ) দোষ দূৰ হয় । 

৮) আলচাৰ বা পেটত ঘাঁ হোৱা ৰোগী হলে কলৰ লগত গাখীৰ খালে উপকাৰ পায়।

৯) কলে আমাৰ ছাল মসৃণ কৰে । 

১০) অম্ল পিত্ত বা হিকটি হৈ অস্থিৰ হলে কল মিহি কৰি সানি তাৰ লগত ইলাচি পাউদাৰ ( ডাঙৰ ইলাচি ) মিলাই খুৱাই দিলে ৰোগৰ উপশম হয় । এনেয়ো কলৰ টুকুৰাত ইলাচি গুৰি মিলাই খালে এচিডিটি বা পিত্ত দোষ নহয় । 

১১) শিশুক প্ৰায়েই কল পিটিকি গাখীৰ দি খুৱাব লাগে । আহাৰ খাব পৰা শিশুক ভীমকল চালি গাখীৰৰ লগত খুৱাব পাৰিলে বহুত উপকাৰ পোৱা যায় ।

১২) শিশুক সদায় কল খুৱাব পাৰিলে শৰীৰৰ কেলচিয়াম আৰু ফচফৰাচ যথেষ্ঠ আয়ত্ব কৰিব পাৰে । লগে লগে মানসিক উৎকৰ্ষও সাধন হয় ।

১৩) কিছুদিন কাঁচকল বা পুৰাকলৰ ৰস কৰি খুৱালে আন্ত্ৰিক ক্ষত নিৰাময় হয় ।

১৪) কলৰ সৰু সৰু টুকুৰা কৰি মৌ মিলাই খুৱালে জণ্ডিচ ৰোগ ভাল হয় । 

১৫) মহিলাসকলৰ শ্বেতপ্ৰদৰ দোষ থাকিলে কলৰ লগত আমলখী ৰস আৰু চেনি মিলাই প্ৰতিদিনে খালে এই ৰোগৰ পৰা মুক্ত পাব ।

১৬) বুকুত কফ হলে পকা কলৰ লগত মৌ মিলাই খালে কফ গলি ওলাই ফুসফুস পৰিস্কাৰ কৰি পেলায় । 

 ১৭) নাকেৰে তেজ ওলোৱা ৰোগো কল , গাখীৰ , চেনি মিলাই খালে উপকাৰ পাব।

১৮) বমি বমি ভাব হলেও কল আৰু মৌ মিলাই খালে বমিভাব আঁতৰ হয় ।

Read Also: 17+ ৰোগন বাদাম উপকাৰিতা – Benefits of Almonds, Uses, Side Effects

কলৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Banana

কল আমি ভিন্ন ধৰণে খাব পাৰো। ইয়াক পকা অৱস্থাত খাব পাৰো। কলক আমি milk shake, smoothie, দৈ, চালাড , কেক, বেক কৰা সমগ্ৰীত যোগ দি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত আৰু স্বাস্থ্যৰ লাভালাভৰ ক্ষেত্ৰত ভিন্ন ধৰণে আমি কল আৰু কলৰে তৈয়াৰী খাদ্য সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো আৰু সৌন্দৰ্য্য চৰ্চা ক্ষেত্ৰত কলেৰে তৈয়াৰী প্ৰসাধন সামগ্ৰী সমূহ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো।

কলৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Banana

মুখেৰে গ্ৰহণ কৰিলে সাধাৰণতে খাদ্য হিচাপে খোৱা পৰিমাণত কল সুৰক্ষিত। কলৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া বিৰল কিন্তু ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব পাৰে ফুলা, গেছ, বিষ, কোমল শৌচ, ওকালি অহা আৰু বমি। অতি উচ্চ পালিত খালে, তেজত পটাছিয়ামৰ স্তৰ উচ্চ হ’ব পাৰে। কিছুমান লোকক কলৰ পৰা এলাৰ্জি হোৱা দেখা যায়। অত্যাধিক পৰিমাণে কল ব্যৱহাৰ কৰাৰ ফলত দেখা দিয়া কিছু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া সমূহ হৈছে –

  • ওজন বৃদ্ধি (Weight gain)
  • মাইগ্ৰেইন (Migraine)
  • হাইপাৰকেলেমিয়া (Hyperkalaemia)
  • দাঁতৰ ক্ষয় (Tooth decay)
  • নিদ্ৰাহিনতা (Drowsiness)
  • স্নায়ুৰ ক্ষতি (Nerve  damage)
  • ৰেগউইড এলাৰ্জি (Ragweed allergies)
  • লেটেক্সৰ প্ৰতি এলাৰ্জি থকা ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত অতিসংবেদনশীলতা (Hypersensitivity In Patients Allergic To Latex)
  • শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ সমস্যা (Respiratory Problems)
  • পেটৰ বিষ (Abdominal Pain)
  • এনাফিলেক্টিক শ্বক (Anaphylactic shock)
  • কোষ্ঠকাঠিন্য (Constipation)
  • গেছ (Gas)
  • প্ৰকাৰ ২ ডায়বেটিচৰ বিপদাশংকা (Risk of type-2 diabetes)

বিশেষ সাৱধানতা আৰু সতৰ্কবাণী | Special Precaution and Warning

গৰ্ভধাৰণ আৰু স্তন্যপান কৰোৱা গৰ্ভৱতী বা স্তন্যপান কৰোঁতে ঔষধি পৰিমাণত কল ব্যৱহাৰ কৰাটো সুৰক্ষিত হয় নে নহয় তাক জানিবলৈ পৰ্যাপ্ত নিৰ্ভৰযোগ্য তথ্য নাই। সুৰক্ষিত ফালে থাকিব আৰু সাধাৰণতে খাদ্য হিচাপে খোৱা পৰিমাণতকৈ অধিক পৰিমাণ পৰিহাৰ কৰিব।

সেয়হে কলৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে।  ৰোগ নিৰাময়ৰ  ক্ষেত্ৰত কল  ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

Read Also: পিপলিৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ – Benefits of Long Pepper

সামৰণী | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় কলৰ উপকাৰিতাৰ সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। কলৰ  উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ:

১/ কল এটাই আপোনাক কেনেদৰে লাভান্বিত কৰে?

উত্তৰ: কলত আঁহ, পটাছিয়াম, ফলেট, আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে, যেনে ভিটামিন চি। এই সকলোবোৰে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য সমৰ্থন কৰে। ২০১৭ চনৰ এক সমীক্ষাত দেখা গৈছে যে উচ্চ আঁহযুক্ত আহাৰ অনুসৰণ কৰা লোকসকলৰ কম আঁহৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰা লোকসকলৰ তুলনাত কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগৰ আশংকা কম।

২/ যদি প্ৰতিদিনে কল খোৱা হয় তেন্তে কি হ’ব?

উত্তৰ: অত্যাধিক কল খোৱাৰ ফলত স্বাস্থ্যৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ থাকিব পাৰে, যেনে- ওজন বৃদ্ধি, দুৰ্বল ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ, আৰু পুষ্টিৰ অভাৱ।

৩/ কলৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া কি?

উত্তৰ: কলৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া বিৰল কিন্তু ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব পাৰে- ফুলা, গেছ, বিষ, ঢিলা শৌচ, ওকালি অহা, আৰু বমি। অতি উচ্চ পালিত কল খালে তেজত পটাছিয়ামৰ উচ্চ স্তৰ হ’ব পাৰে। কিছুমান লোকৰ কলৰ প্ৰতি এলাৰ্জি থকাও দেখা যায়।

৪/ কলে ৰক্তহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে নেকি?

উত্তৰ: কলত লোৰ পৰিমাণ অধিক হোৱাৰ বাবে, সেইবোৰ ৰক্তহীনতাত ভুগি থকা সকলৰ বাবে ভাল। ৰক্তহীনতা হৈছে এনে এক স্থিতি য’ত তেজত লোহিত ৰক্ত কণিকা বা হিমোগ্লোবিনৰ সংখ্যা হ্ৰাস হয়। ইয়াৰ ফলত ভাগৰ, উশাহ চুটি হোৱা, আৰু শেঁতা পৰা হয়। 

৫/ কলৰ বৈজ্ঞানিক নাম কি?

উত্তৰ: কলৰ বৈজ্ঞানিক নাম হৈছে  ‘Musa × paradisiaca’।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply