কাজুৰ উপকাৰিতা: ঔষধৰূপী ব্যৱহাৰ

কাজুৰ  স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা, উদ্ভিদ বিৱৰণ, পুষ্টি উপাদান, আঞ্চলিক নাম, শ্ৰেণীবিভাজন, ঔষধৰূপী ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য অপকাৰিতা আৰু সঘনাই সোধা প্ৰশ্নবোৰ | Benefits of Cashew nut  

কাজু কি? | What is Cashew?

বৰ্তমান সময়ত স্বাস্থ্য উন্নত সাধনৰ ক্ষেত্ৰত শুকান ফল (Dried fruit) সমূহৰ  ব্যৱহাৰে বিশেষ সমাদৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। বহু ধৰণৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এই  শুকান ফল সমূহে ভিন্ন ধৰণৰ খাদ্য সামগ্ৰীক সুস্বাদু কৰাৰ উপৰিও আমাৰ স্বাস্থ্যৰ লাভালগত বিশেষ অৰিহণা যোগায়। এনে এবিধ বহুল ভাৱে ব্যৱহৃত হোৱা এবিধ উৎকৃষ্ট শুকান ফল হৈছে কাজু (Cashew)

কাজুৰ উপকাৰিতা

কাজু    হৈছে বহু পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এবিধ শুকান ফল। কাজু ‘Anacardiaceae’  পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত  উদ্ভিদ। কাজু মূলতঃ উত্তৰ-পূব ব্ৰাজিলৰ উপকূলীয় অঞ্চলৰ স্থানীয়। কাজু হৈছে বৃক্কৰ আকৃতিৰ বীজ যিবোৰ ক্ৰান্তীয় জলবায়ুত বহুলভাৱে খেতি কৰা হয়। কাজু সাধাৰণতে ভাৰত, কেনিয়া, শ্ৰীলংকা আৰু তাঞ্জানিয়াৰ দৰে দেশত খেতি কৰা হয়। 

কাজুৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

যিহেতু কাজুত যথেষ্ট পৰিমাণৰ পুষ্টি থাকে, সেয়হে  ইয়াৰ লাভালাভ সমূহ হৈছে হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা, পেশী আৰু স্নায়ুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা, ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা (বিশেষকৈ টাইপ-২ ডায়েবেটিচ), কৰ্কট ৰোগৰ কেমোপ্ৰিভেণ্টিভ এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰা, গুৰুত্বপূৰ্ণ লোহিত ৰক্ত কণিকা  বিকাশ কৰা যি শৰীৰৰ সকলো অংশলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাত সহায় কৰে,  ৰক্তহীনতাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা, হাড় আৰু মুখৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰা, পিত্তৰ পাথৰ হোৱা প্ৰতিহত কৰা, আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰা।

উদ্ভিদ বিৱৰণ | Plant description

কাজু গছ  হৈছে এক ক্ৰান্তীয় চিৰসেউজ গছ যি কাজু বীজ আৰু কাজু আপেলৰ আনুষঙ্গিক ফল প্ৰস্তুত কৰে। উদ্ভিদবিধ ১২ মিটাৰ (৪০ ফুট) উচ্চতালৈ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে য’ত মাটি উৰ্বৰ আৰু আৰ্দ্ৰতা উচ্চ হয়। পাতবোৰ সৰ্পিলভাৱে সজ্জিত আৰু উপবৃত্তাকাৰ আকৃতিত থাকে। বক্ৰ ফল ডাঙৰ ডাঠ বীনৰ দৰে আকৃতিৰ আৰু ২.৫ চেমি (১ইঞ্চিতকৈ অধিক) দীঘল হ’ব পাৰে। 

এই প্ৰৱন্ধটিত কাজুৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় উপকাৰিতা বিষয়ে সাম্যক তথ্য বৰ্ণনা কৰা হৈছে।

Read Also: আশ্চৰ্যজনক তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা: ৰোগ প্ৰতিৰোধী | Cucumber Benefits

১০০ গ্ৰাম কাজুৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of 100 g of Cashew 

  • Energy – 553 Kcal (2,310 Kj)
  • Carbohydrates – 30.19 g
  • Starch – 23.49 g
  • Sugar – 5.91 g
  • Dietary Fibre – 3.3 g
  • Fat- 43.85 g
    • Saturated- 7.783 g
    • Monounsaturated – 23.797 g
    • Polyunsaturated – 7.845 g
  • Protein- 18.22 g
  • Vitamin- 
    • Vitamin B1- 0.423 mg
    • Vitamin B2- 0.058 mg
    • Vitamin B3- 1.062 mg
    • Vitamin B5- 0.86 mg
    • Vitamin B6- 0.417 mg
    • Vitamin B9- 25 μg
    • Vitamin C- 0.5 mg
    • Vitamin E- 0.90 mg
    • Vitamin K- 34.1 μg
  • Minerals- 
    • Calcium- 37 mg
    • Copper- 2.2 mg
    • Iron- 6.68 mg
    • Magnesium- 292 mg
    • Manganese- 1.66 mg
    • Phosphorus- 593 mg
    • Potassium- 660 mg
    • Selenium- 19.9 μg
    • Sodium- 12 mg
    • Zinc- 5.78 mg
    • Water- 5.20 g

কাজুৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different Regional Names of Cashew 

  • ইংৰাজী ভাষাত: Cashew Nuts
  • তামিল ভাষাত: Mundhiri Paruppu / Andiparippu
  • মালায়ালম ভাষাত: Andiparippu / Kashuvandiparippu / Parangi Andi
  • তেলুগু ভাষাত : Jeedipappu
  • কান্নাড়া ভাষাত: Godambi / Geru Beeja
  • হিন্দী ভাষাত: Kaju
  • বাংলা ভাষাত: Hijli Badam
  • গুজৰাটী ভাষাত: Kaju
  • মাৰাঠী ভাষাত: Kaju
  • উৰিয়া ভাষাত: Kaju / Lanka Anbumani / Kaju Badam
  • পাঞ্জাৱী ভাষাত: Kaju
  • কাশ্মিৰী ভাষাত: Kaju

কাজুৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific Classification of Cashew

  • Kingdom: Plantae
  • Clade: Tracheophytes
  • Clade: Angiosperms
  • Clade: Eudicots
  • Clade: Rosids
  • Order: Sapindales
  • Family: Anacardiaceae
  • Genus: Anacardium
  • Species: A. Occidentale
  • Scientific Name: Anacardium occidentale

কাজুৰ  স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা | Health Benefits of  Cashew 

১.  হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevents Heart Disease)

কাজু হৈছে আহাৰৰ চৰ্বিৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস। এই চৰ্বিবোৰ শৰীৰে চৰ্বি-দ্ৰৱণীয় ভিটামিন A, D, E, আৰু K আদিৰ দৰে পুষ্টি শোষণ কৰাৰ প্ৰয়োজন, লগতে অত্যাৱশ্যকীয় ফেটি এচিড যি মস্তিষ্কৰ বিকাশত সহায় কৰে আৰু তেজ গোট মৰা প্ৰতিহত কৰে। কাজুত থকা স্বাস্থ্যকৰ  চর্বিয়েৰ LDL কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। LDL কলেষ্টেৰল অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক কিয়নো ইয়াৰ ফলত বিভিন্ন কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগ হ’ব পাৰে আৰু তেজত ইয়াৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিলে হৃদৰোগৰ আশংকা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।

কাজুৱে শৰীৰত HDL (good cholesterol)-ৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে, ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰে, আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইড হ্ৰাস কৰে, এই সকলোবোৰে এক স্বাস্থ্যকৰ কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ প্ৰণালীত অৰিহণা যোগায়।

২.  ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে (Reduces the risk of type-2 Diabetes)

কাজু ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলৰ বাবে ভাল কিয়নো ই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু ইনচুলিন নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। কাজুয়ে আনকি প্ৰকাৰ ২ ডায়বেটিচ হোৱাৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।

৩.  কৰ্কট ৰোগৰ প্ৰতিৰোধী এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰে (Works as a Cancer Chemopreventive Agent)

কাজুত বিভিন্ন ধৰণৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যেনে- anacardic acids, cardols, and cardinals,  যাৰ বাবে সেইবোৰ কৰ্কট ৰোগ বা টিউমাৰৰ চিকিৎসাধীন লোকসকলৰ বাবে যথেষ্ট কাৰ্যকৰী। বহুতো কৰ্কট ৰোগীক কাজু গ্ৰহণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় কিয়নো সেইবোৰ হৈছে প্ৰ’টিনৰ এক সমৃদ্ধ উৎস যাক শৰীৰে অতি সহজে শোষণ কৰিব পাৰে।

৪. লোহিত ৰক্ত কণিকাৰ বিকাশত সহায় কৰে (Promotes the development of Red Blood Cells)

লোহিত ৰক্ত কণিকা (RBC) হৈছে তেজত থকা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকাৰৰ কোষবোৰৰ ভিতৰত এটা কিয়নো ই হাঁওফাঁওৰ পৰা মগজু আৰু অন্যান্য অঙ্গলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাত সহায় কৰে। কাজুত তাম সমৃদ্ধ, যি লোৰ বিপাক, RBC গঠন, আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী সকলো সময়তে স্বাস্থ্যৱান আৰু কাৰ্যকৰী কৰি ৰখাত সহায় কৰে।

শৰীৰত RBC -ৰ অনুকূল স্তৰ থাকিলে অঙ্গৰ কাৰ্যউন্নত হয়, কোষকলাৰ ক্ষতিহোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস হয়, আৰু সামগ্ৰিকভাৱে অধিক শক্তি হয়। আৰ.বি.চি. অবিহনে, অঙ্গবোৰঅৱনতি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। তদুপৰি, তাম হৈছে শৰীৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টি কিয়নো ইয়াৰ অবিহনে, ৰক্তহীনতা, অষ্টিওপোৰোচিছ আৰু অনিয়মীয়া হৃদস্পন্দনৰ আশংকা থাকিব পাৰে।

৫.  ৰক্তহীনতাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে (Reduce  the risk of Anemia)

কাজুৰ আহাৰৰ লো থাকে। এই পুষ্টিয়ে সমগ্ৰ শৰীৰত বিভিন্ন অঙ্গলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাত সহায় কৰে, আৰু লগতে শৰীৰৰ এনজাইমবোৰে কাম কৰাৰ পদ্ধতিত সহায় কৰে। কাজুক আহাৰৰ নিয়মীয়া অংশ কৰি তুলিলে ভাগৰ, ৰক্তহীনতা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, আৰু আনকি শৰীৰৰ যাদৃচ্ছিক সংক্ৰমণৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। দৈনিক মাত্ৰ কেইটামান বাদাম খালে আপোনাৰ শৰীৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে সঁচাকৈয়ে বহুদূৰ আগবাঢ়িব পাৰে।

৬.  কাজুৱে হাড় আৰু মুখৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Boosts Bone and Oral health)

কাজুত ফছফৰাছ থাকে, যি স্বাস্থ্যকৰ হাড় আৰু দাঁতৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজন। প্ৰ’টিন সঠিকভাৱে সংশ্লেষণ কৰা, খাদ্যৰ পৰা কাৰ্বোহাইড্ৰেট শোষণ কৰা, আৰু কোষীয় স্বাস্থ্য ৰক্ষণাবেক্ষণত চৰ্বি শোষণ কৰাৰ বাবেও ফছফৰাছৰ প্ৰয়োজন।

৭. কাজুৱে ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰে (Boosts Immune System)

কাজুত উচ্চ পৰিমাণৰ জিংক থাকে, যি ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অত্যন্ত অত্যাৱশ্যকীয়। ই জীৱাণুজনিত সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে প্ৰণালীটো শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে, আঘাত নিৰাময় আৰু প্ৰ’টিন সংশ্লেষণত সহায় কৰে। গৰ্ভৱতী মহিলাসকলক প্ৰায়ে কাজু খাবলৈ উৎসাহিত কৰা হয় কিয়নো তেওঁলোকে কেঁচুৱাটোৰ বিকাশত সহায় কৰে।

৮.  মস্তিষ্কৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে (Helps Boost Brain Functions)

মগজু হৈছে আমাৰ শৰীৰৰ আটাইতকৈ সক্ৰিয় অঙ্গ যাক সক্ৰিয় হৈ থাকিবলৈ আহাৰৰ জৰিয়তে ফেটি এচিডৰ স্থিৰ যোগানৰ প্ৰয়োজন। কাজু বাদামত মগজুৰ বুষ্টাৰ পুষ্টি থাকে যি মস্তিষ্কৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত আৰু আপোনাৰ স্মৃতিশক্তি তীক্ষ্ণ ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত কৰিবলৈ, আপুনি ৰাতিটো ভিজি থকা কাজু খাব পাৰে।

৯.  ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে (Helps control Weight)

কাজু জলপান হিচাপে খোৱা হয় আৰু বাদাম মিশ্ৰণতো ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কাজু বাদামত উচ্চ পৰিমাণৰ কেলৰি, প্ৰ’টিন আৰু আঁহ থাকে যি আপোনাক দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পৰিপূৰ্ণ কৰে আৰু আপোনাৰ হেঁপাহ ধ্বংস কৰে। কিন্তু যিহেতু বাদামত কেলৰি অধিক থাকে, সেইবোৰ সীমিত পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়।

Read Also: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

১০.  চুলিৰ বাবে উপকাৰী (Beneficial For Hair)

কাজুত থকা তামে চুলিৰ ৰঞ্জক-মেলানিন প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰে যি চুলিৰ ৰং বৃদ্ধি কৰে। অত্যাৱশ্যকীয় ফেটি এচিডে আপোনাৰ চুলি উজ্জ্বল আৰু স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখিব পাৰে।

১১. চকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল (Good for Eye-Health)

কাজুত জেক্সান্থিন আৰু লুটিন থাকে যি হৈছে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট যিই UV ৰশ্মিৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে। এণ্টিঅক্সিডেণ্ট ৰঞ্জকবোৰ প্ৰাকৃতিকভাৱে চকুত হয় আৰু পোহৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰাৰ বিৰুদ্ধে এক অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰতিৰক্ষা আৰু ই বয়স-সম্পৰ্কীয় মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচন (AMD) আৰু ছানি হোৱাৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

১২. পুৰুষৰ উৰ্বৰতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে (May Increase Male Fertility)

কাজু বাদামত জিংক থাকে যি পুৰুষৰ শুক্ৰাণুৰ সংখ্যা আৰু উৰ্বৰতাৰ সম্ভাৱনা উন্নত কৰাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়। লগতে, নিয়মীয়াকৈ কাজু গ্ৰহণ কৰিলে ওজন আৰু ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে যি পুৰুষৰ উৰ্বৰতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে।

১৩.  ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে  (Help lower the Blood Pressure)

কাজু বাদামত স্বাস্থ্যকৰ অসংপৃক্ত চৰ্বি আৰু খনিজ যেনে- মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম আৰু এল-আৰ্জিনিন থাকে। ই আপোনাৰ ৰক্তনলীবিলাক বিস্তাৰিত কৰি ৰক্তচাপ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।

Read Also: অস্বাভাৱিক ৰক্তচাপ – লক্ষণ, কাৰণ আৰু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ

কাজুৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Cashew

কাজু গোটা কৈ খাব পাৰি বা ইয়াক অলপমান নিমখ দি ভজা কৰি খাব পাৰি।  যুক্ত বা মিঠা হিচাপে খোৱা হয়। বিভিন্ন চাউলৰ ব্যঞ্জন যেনে বিৰিয়ানি, পুলাও আদিত কাজু ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ভিন্ন ধৰণৰ খাদ্য ব্যঞ্জন যেনে পনিৰ, মাংস, মাছ আদিত কাজুৰ পেষ্ট ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কাজুৰ পৰা ভিন্ন  ধৰণৰ মিঠাই তৈয়াৰ কৰা হৈ আৰু বহু ধৰণৰ মিঠা ব্যঞ্জন আৰু কেক, বিস্কুট আদিতো কাজু ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

কাজুৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Cashew

কাজুৰ বহু উপকাৰিতা থকাৰ উপৰিও ইয়াৰ অত্যাধিক ব্যৱহাৰৰ ফলত স্বাস্থ্যৰ অৱনতি ঘটিব পাৰে। অত্যধিক পৰিমাণে কাজুখোৱাৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পাৰ্শ্বক্ৰিয়া সমূহ হৈছে –

  • বৃক্কৰ পাথৰ: কাজুত অক্সালেট লৱণ থাকে, যি শৰীৰত কেলচিয়াম শোষণ কৰাৰ পদ্ধতিৰ সৈতে খেলিমেলি কৰে। শোষিত নোহোৱা কৈ থোৱা কেলচিয়ামৰ অত্যাধিক পৰিমাণে বৃক্কৰ পাথৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
  • এলাৰ্জি: বেছিভাগ লোকৰ বাদামৰ প্ৰতি এলাৰ্জি থাকে, আৰু কাজু মূলতঃ বাদাম। এই এলাৰ্জিবোৰ গুৰুতৰৰ পৰা মৃদুলৈকে হ’ব পাৰে। হ’ব পৰা এলাৰ্জিৰ এক প্ৰকাৰক কণ্টেক্ট ডাৰ্মাটাইটিছ বুলি কোৱা হয়, যাৰ ফলত কাজুৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে ছালত দাগ আৰু খজুৱতি হয়। কাজুৰ প্ৰতি এলাৰ্জিৰ ফলত ওকালি অহা, কাহ, বমি, ক্ৰেম্পিং, ডায়েৰিয়া আৰু বিষৰ ৰূপত গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল অসুবিধা হ’ব পাৰে।বহুতো ৰোগীয়ে কাজুৰ প্ৰতি এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়া হ’লে উশাহ-নিশাহত অসুবিধাত ভোগে। অৱশ্যে, কাজুৰ প্ৰতি আটাইতকৈ গুৰুতৰ প্ৰতিক্ৰিয়া হৈছে এনাফাইলেক্সিছ। এইটো এটা দ্ৰুত প্ৰতিক্ৰিয়া যি য়ে সাৱধান নহ’লে গোটেই শৰীৰটো দখল কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত জ্ঞান হেৰুওৱা, উশাহ লোৱাত অসুবিধা, জিভা আৰু ডিঙি ফুলা, আৰু আনকি শেঁতা পৰাও হ’ব পাৰে। এইবোৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া দেখা দিলে নিশ্চিতভাৱে চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ উপৰিও কাজু অত্যাধিক খোৱাৰ  ফলত ফুলা, ওজন বৃদ্ধি, আৰু গাঁঠি ফুলা হ’বও পাৰে। 

NOTE: কাজুৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ওপৰত উল্লেখ কৰা সমূহ কেৱল তথ্যৰ আধাৰত  সাধাৰণ জ্ঞানাৰ্থে যোগান ধৰা তথ্য। ৰোগ নিৰাময়ত ঔষধী ক্ষেত্ৰত কাজু ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো বাঞ্ছনীয়।

সামৰণি | Conclusion

এই প্ৰৱন্টিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় কাজুৰ উপকাৰিতা সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। কাজুৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

প্ৰশ্ন: কাজুৰ কিহৰ বাবে উপকাৰী?

উত্তৰ:  কাজুৰ লাভালাভ সমূহ হৈছে হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা, পেশী আৰু স্নায়ুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা, ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা (বিশেষকৈ টাইপ-২ ডায়েবেটিচ), কৰ্কট ৰোগৰ কেমোপ্ৰিভেণ্টিভ এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰা, গুৰুত্বপূৰ্ণ লোহিত ৰক্ত কণিকা  বিকাশ কৰা যি শৰীৰৰ সকলো অংশলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাত সহায় কৰে,  ৰক্তহীনতাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা, হাড় আৰু মুখৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰা, পিত্তৰ পাথৰ হোৱা প্ৰতিহত কৰা, আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰা।

প্ৰশ্ন: কাজুক ইংৰাজী আৰু হিন্দী ভাষাত কি বুলি কোৱা হয়?

উত্তৰ: কাজুক ইংৰাজীত- ‘Cashew nut’ আৰু হিন্দীত- ‘Kaju’ বুলি কোৱা হয়।

প্ৰশ্ন: কাজু ৰক্তহিনতাৰ প্ৰতিকাৰ হিচাপে ভালনে?

উত্তৰ: কাজুত লো থাকে। এই পুষ্টিয়ে সমগ্ৰ শৰীৰত বিভিন্ন অঙ্গলৈ অক্সিজেন পৰিবহন কৰাত সহায় কৰে, আৰু লগতে শৰীৰৰ এনজাইমবোৰে কাম কৰাৰ পদ্ধতিত সহায় কৰে। কাজুক আহাৰৰ নিয়মীয়া অংশ কৰি তুলিলে ভাগৰ, ৰক্তহীনতা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, আৰু আনকি শৰীৰৰ যাদৃচ্ছিক সংক্ৰমণৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

প্ৰশ্ন: কাজু কোন পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ?

উত্তৰ: কাজু ‘Anacardiaceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ।

প্ৰশ্ন: কাজুৰ বৈজ্ঞনিক নাম কি?

উত্তৰ: কাজুৰ বৈজ্ঞানিক নাম হৈছে- ‘Anacardium occidentale’

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply