শৰীৰৰ পক্ষে কঁঠালৰ ১৫টা উপকাৰিতা | Benefits of Jackfruit

কঁঠালৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা, উদ্ভিদ বিৱৰণ, ঔষধি গুণ, প্ৰচলিত বিভিন্ন নাম, ৰোগত লাভ, ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়া বা অপকাৰিতা আৰু FAQ | Health Benefits of Jackfruit

পৰিচয় আৰু উদ্ভিদ বিৱৰণ

কঁঠাল হৈছে এবিধ ডাঙৰ আকাৰৰ ডিম্বাকৃতিৰ পুষ্টিকৰ ফল। কঁঠাল উদ্ভিদ ক্ৰান্তীয় এছিয়াৰ স্থানীয় আৰু ইয়াৰ ডাঙৰ ফল আৰু দীৰ্ঘম্যাদী কাঠৰ বাবে সমগ্ৰ আৰ্দ্ৰভূমি ক্ৰান্তীয় অঞ্চলত বহুলভাৱে খেতি কৰা হয়।

কঁঠালৰ উপকাৰিতা
কঁঠালৰ উপকাৰিতা

ইয়াৰ উৎপত্তি দক্ষিণ ভাৰতৰ পশ্চিম ঘাট, শ্ৰীলংকাৰ সকলো আৰু মালয়েছিয়াৰ বৰ্ষাৰণ্যৰ মাজৰ অঞ্চলত। কঁঠাল  ‘Moraceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ। পৰিপক্ক হʼলে এই ফলৰ এক বিশেষ মিঠা সোৱাদ হয় আৰু কেচা অৱস্থাত ইয়াক বিভিন্ন ধৰণৰ ব্যঞ্জনত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। 

কঁঠালৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা

ই অতি পুষ্টিকৰ আৰু ইয়াৰ কেইবাটাও স্বাস্থ্য উপকাৰিতা আছে বুলি জনা যায়। এই ৰসাল হালধীয়া ফলটো বহুতৰ বাবে প্ৰিয় আৰু ই গ্ৰীষ্মৰ মাহবোৰত ক্ৰান্তীয় আৰু উপ-ক্ৰান্তীয় এলেকাত বহুলভাৱে উপলব্ধ। ই অনন্য কিয়নো ইয়াক ফল, পাচলি, কাৰ্বোহাইড্ৰেট আৰু স্বাস্থ্যকৰ মাংসৰ বিকল্পৰ এক ভাল উৎস হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ই হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গছৰ ফল য’ত প্ৰ’টিন আৰু ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে।

উদ্ভিদ বিৱৰণ

কঁঠাল গছ ১৫ ৰ পৰা ২০ মিটাৰ (৫০ ৰ পৰা ৭০ ফুট) ওখ আৰু ইয়াত ডাঙৰ জঠৰ চকচকে সেউজীয়া পাত প্ৰায় ১৫ ৰ পৰা ২০ চেমি (৬ ৰ পৰা ৮ ইঞ্চি) দীঘল। সৰু একযৌন ফুলবোৰ ঘন অস্ফোৰণৰ ওপৰত বহন কৰা হয় যি বোৰ শুঁড় আৰু ডালৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ ওলাই আহে। কঁঠাল গছৰ বাকলি ৰঙা-মুগা আৰু মসৃণ। কঁঠাল হৈছে ডাঙৰ ফল, যি ৬০ চেমি (প্ৰায় ২ ফুট) দীঘল আৰু ওজন ১৮ কিগ্ৰা (প্ৰায় ৪০ পাউণ্ড) পৰ্যন্ত হʼব পাৰে। ফলৰ কেন্দ্ৰৰ চাৰিওফালে বীজ যুক্ত মাংসৰ একাধিক “বাল্ব”ৰ দ্বাৰা গঠিত, যাৰ সকলোবোৰ  ৰিণ্ডৰ দ্বাৰা আৱদ্ধ। ফলবোৰ কাণ্ডৰ ওপৰত দীঘল আৰু ডাঠ কাণ্ডত বিকশিত হয়। এইবোৰৰ আকাৰ পৃথক হয় আৰু আৰম্ভণিতে হালধীয়া-সেউজীয়াৰ পৰা হালধীয়ালৈ পকা হয়, আৰু তাৰ পিছত পৰিপক্কতাত হালধীয়া-মুগা হয়। 

এই প্ৰৱন্ধটিত কঁঠালৰ পুষ্টিগত আলেখ্য আৰু সাম্ভাব্য স্বাস্থ্য উপকাৰিতা বিষয়ে সাম্যক তথ্য বৰ্ণনা কৰা হৈছে।

Also Read: ক’লা হালধিৰ ১০টা ঔষধীয় লাভালাভ | Black Turmeric Benefits

১০০ গ্ৰাম কঁঠালৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional Value of per 100g Jackfruit 

  • Energy: 397 kJ (95 kcal)
  • Carbohydrates: 23.25 g
  • Sugars: 19.08 g
  • Dietary fibre: 1.5 g
  • Fat: 0.64 g
  • Protein: 1.72 g
  • Vitamins
    • Vitamin A equiv: 5 μg
    • Beta-Carotene: 61 μg
    • Lutein zeaxanthin: 157 μg
    • Thiamine (B1): 0.105 mg
    • Riboflavin (B2): 0.055 mg
    • Niacin (B3): 0.92 mg
    • Pantothenic acid (B5): 0.235 mg
    • Vitamin B6: 0.329 mg
    • Folate (B9): 24 μg
    • Vitamin C: 13.8 mg
    • Vitamin E: 0.34 mg
  • Minerals
    • Calcium: 24 mg
    • Iron: 0.23 mg
    • Magnesium: 29 mg
    • Manganese: 0.043 mg
    • Phosphorus: 21 mg
    • Potassium: 448 mg
    • Sodium: 2 mg
    • Zinc: 0.13 mg
  • Other constituents
    • Water: 73.5 g

কঁঠালৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different Regional Names of Jackfruit 

  • ইংৰাজী ভাষাত: Jackfruit
  • হিন্দী ভাষাত: Kathal / Kathal
  • তামিল ভাষাত: Pala Pazham / Palli Kai
  • মালায়ালম ভাষাত: Chakka
  • তেলুগু ভাষাত: Panasakai
  • কান্নাড়াভাষাত: Halasu / Kujee / Halasina Hannu
  • বাংলা ভাষাত: Kanthal
  • গুজৰাটী ভাষাত: Phanas
  • মাৰাঠী ভাষাত: Phanas
  • উৰিয়া ভাষাত: Panasa
  • পাঞ্জাৱী ভাষাত: Kathal
  • অসমীয়া ভাষাত: kothal

কঁঠালৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific Classification of Jackfruit 

  • Kingdom: Plantae
  • Clade: Tracheophytes
  • Clade: Angiosperms
  • Clade: Eudicots
  • Clade: Rosids
  • Order: Rosales
  • Family: Moraceae
  • Genus: Artocarpus
  • Species: A. Heterophyllus
  • Scientific name: Artocarpus heterophyllus

কঁঠালৰ  স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা | Health Benefits of Jackfruit 

১. কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevents Cancer)

এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্ট আৰু ভিটামিন চি-ৰ শক্তিভৰাঁল ৰূপী কঁঠালে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কৰ্কট (যেনে- হাঁওফাঁও, স্তন, গেষ্ট্ৰিক, ছাল আৰু প্ৰষ্টেট) ৰোগৰ চিকিৎসা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। কঁঠালত ফ্লেভোনইড, চেপোনিন আৰু টেনিনৰ দৰে উপকাৰী ফাইটোকেমিকেলৰ হোষ্টে মুক্ত ৰেডিকেলৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিহত কৰাত, অক্সিডেটিভ চাপৰ সৈতে যুঁজ দিয়াত, আৰু টিউমাৰ কোষৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।

২. ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়মীয়া কৰা (Regularize Blood Sugar)

কঁঠালে কেইবাটাও স্বাস্থ্য উপকাৰী গুণ প্ৰদান কৰে যিবোৰে ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে। আহাৰৰ আঁহ আৰু প্ৰ’টিনত সমৃদ্ধ হোৱাৰ ফলত আহাৰ পৰিকল্পনাত কেঁচা কঁঠাল যোগ দিলে হজমৰ গতি লেহেম হ’ব পাৰে আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্পাইক প্ৰতিহত কৰিব পাৰে।  

৩. হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Augments Heart Health)

কঁঠাল যথেষ্ট পৰিমাণৰ আঁহ, পটাছিয়াম আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্টেৰে পৰিপূৰ্ণ যি হৃদযন্ত্ৰৰ সুস্থতা অনুকূলিত কৰাৰ বাবে সুপৰিচিত। কঁঠালৰ বীজ যোগ কৰিলে বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL)-ৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত আৰু ভাল কলেষ্টেৰল(HDL)-ৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই হৃদযন্ত্ৰৰ নলীবোৰত প্লেক আৰু চৰ্বি জমা হোৱা প্ৰতিহত কৰে আৰু কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।

৪. ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে (Reduce Blood Pressure)

কঁঠালত উল্লেখযোগ্য পৰিমাণৰ পটাছিয়ামে তৰল আৰু ইলেক্ট্ৰলাইটৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখে, হৃদস্পন্দনৰ হাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, আৰু ছডিয়ামৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিৰোধ কৰে আৰু এনেদৰে ৰক্ত নলীবোৰত উত্তেজনা হ্ৰাস কৰে। কেঁচা কঁঠাল যোগ দিয়াটো উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ এক স্বাস্থ্যকৰ উপায় আৰু আন দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগৰ আশংকা প্ৰতিহত কৰে।

Also Read: অস্বাভাৱিক ৰক্তচাপ – লক্ষণ, কাৰণ আৰু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ

৫. ক্ষত নিৰাময়ৰ কৰে (Promotes Wound Healing)

ভিটামিন চি-ৰ সমৃদ্ধি, কঁঠালৰ এক শক্তিশালী এণ্টিঅক্সিডেণ্টে ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আনহাতে শৰীৰক কোলাজেন সংশ্লেষণ কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন চি-ৰ প্ৰয়োজন হয়, যি ছাল, হাড়, আৰু সংযোজক কলাৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় আৰু লগতে ক্ষত নিৰাময়ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুত কৰে। এইবোৰৰ উপৰিও, কঁঠালৰ শক্তিশালী প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী, বেক্টেৰিয়া-প্ৰতিৰোধী আৰু ভেঁকুৰ-প্ৰতিৰোধী কাৰ্যকলাপেও ক্ষত নিৰাময়ত সহায় কৰিব পাৰে।

৬. পাচন স্বাস্থ্য সমৰ্থন কৰে (Supports Digestive Health)

কঁঠাল, বিশেষকৈ বীজ বোৰ দ্ৰৱণীয় আৰু অদ্ৰৱণীয় দুয়োধৰণৰ আহাৰত আঁহৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস যি হজম প্ৰক্ৰিয়াক উদ্দীপিত কৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিহত কৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও, ইয়াত প্ৰাকজৈৱিক থাকে, যিয়ে অন্ত্ৰত উপকাৰী বেক্টেৰিয়াৰ বিকাশ তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল সমস্যাবোৰ দূৰত ৰাখে।

Also Read: ক’লা নিমখৰ লাভালাভ: ১৪টা ঔষধি গুণ | Black Salt Benefits

৭. ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা উন্নত কৰে (Boosts Immunity)

কঁঠালত উচ্চ পৰিমাণৰ ভিটামিন চি আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যি আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে আৰু সংক্ৰমণৰ সৈতে যুঁজিলে ইয়াক শক্তিশালী কৰে। 

Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

৮. দৃষ্টি শক্তি বৃদ্ধি কৰে (Strengthens Vision)

ভিটামিন এ (বিটা-কেৰোটিন)ত সমৃদ্ধ হোৱাৰ বাবে, কঁঠালে আমাৰ চকুৰ বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ পুষ্টি প্ৰদান কৰে। ই চকুক বেক্টেৰিয়া আৰু ভাইৰেল সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে আৰু লগতে তেওঁলোকক মুক্ত ৰেডিকেলৰ পৰা মুক্ত কৰে যি ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। ই অতিবেঙুনীয়া ৰশ্মিৰ দৰে তীব্ৰ আৰু ক্ষতিকাৰক পোহৰ তৰংগৰ পৰাও চকু ৰক্ষা কৰে। ই দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ই ৰেটিনাৰ অৱক্ষয় প্ৰতিহত কৰাত বিশেষভাৱে কাৰ্যকৰী আৰু ছানিৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।

Also Read: গাজৰৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

৯. বয়স বৃদ্ধি প্ৰতিহত কৰে (Prevents Ageing)

বয়স বৃদ্ধিৰ আঁৰৰ কাৰণ হৈছে মুক্ত ৰেডিকেল। প্ৰদূষণৰ ফলত হোৱা উচ্চ অক্সিডেটিভ চাপৰ সময়ত এইবোৰ আমাৰ শৰীৰত উৎপন্ন হয়। এণ্টিঅক্সিডেণ্ট সমৃদ্ধ কঁঠালে এই মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ ধ্বংস কৰে যি বাৰ্ধক্য প্ৰক্ৰিয়াটো লেহেম কৰে।

১০. হাড় শক্তিশালী কৰে (Strengthens Bones)

কঁঠালত উচ্চ পৰিমাণৰ কেলচিয়াম থাকে যি হাড় আৰু পটাছিয়াম শক্তিশালী কৰে যি বৃক্কৰ জৰিয়তে কেলচিয়ামৰ ক্ষতি হ্ৰাস কৰে। হাড় সম্পৰ্কীয় বিকাৰ যেনে- আৰ্থ্ৰাইটিছৰ লক্ষণ; কঁঠাল সেৱন কৰি অষ্টিওপোৰোচিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি।

১১. তেজৰ মানদণ্ড উন্নত কৰে (Improves Blood Quality)

কঁঠালত যথেষ্ট পৰিমাণৰ লো থাকে। আমাৰ শৰীৰত লোৰ সঠিক ঘনত্বে ৰক্তহীনতাৰ দৰে বিকাৰ প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে। লো-য়ে বিপাকত সহায় কৰে। ভিটামিন চি, মেগনেছিয়াম আৰু তামে তেজৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাত সহায় কৰে।

১২. হাপানি প্ৰতিৰোধ/নিয়ন্ত্ৰণ কৰে (Prevents/Control Asthma)

কঁঠালে শৰীৰৰ ভাৰসাম্যহীনতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে যাৰ ফলত হাপানীৰ আক্ৰমণ নিয়ন্ত্ৰণ হয়। বিশেষকৈ যেতিয়া প্ৰদূষণৰ ফলত লক্ষণবোৰ আৰম্ভ হয়, কঁঠালে প্ৰদূষণৰ ফলত শৰীৰত উৎপন্ন হোৱা মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ আঁতৰ কৰি লক্ষণবোৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে যাৰ ফলত অন্যথা হাপানীৰ আক্ৰমণ হয়।

১৩. ৰক্তহীনতা প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে (Helps in preventing Anemia)

ৰক্তহীনতা হৈছে এক স্থিতি যʼত শৰীৰত লোহিত ৰক্ত কণিকা (RBC) হ্ৰাস হয় যাৰ ফলত শৰীৰত অক্সিজেনৰ পৰিবহন লেহেম হয়, যাৰ ফলত অলসতা, অত্যাধিক ভাগৰ, শেঁতা ছাল আৰু সঘনাই ব্লেক-আউট ৰ ঘটনা ঘটে। কঁঠাল হৈছে লো-ৰ এক সমৃদ্ধ উৎস যি শৰীৰত RBC-ৰ অভাৱৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে আৰু ফলৰ ভিটামিন চি ৰ পৰিমাণে শৰীৰৰ দ্বাৰা লো শোষণ কৰাত সহায় কৰে।

Also Read: মানৱ শৰীৰত ৰক্তহীনতা (Anemia) – প্ৰকাৰ, লক্ষণ, কাৰণ আৰু প্ৰতিকাৰ

১৪. থাইৰইডৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে (For Management of Thyroid)

থাইৰইড সঠিকভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ নকৰিলে যথেষ্ট বিৰক্তিকৰ হ’ব পাৰে। কঁঠালত থকা তাম হৈছে এক অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টি যি থাইৰইড বিপাকৰ বাবে আৰু হৰমনৰ ভাৰসাম্যহীনতা নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।

১৫. নিখুঁত ছাল আৰু উজ্জ্বল বৰণ (Flawless and Glowing Skin)

কঁঠালৰ বীজ আপোনাৰ ছালৰ বাবে এক আশ্চৰ্যকৰ আৰু প্ৰাকৃতিক উপাদান হ’ব পাৰে। কঁঠালৰ গুটিবোৰ আঁহেৰে সমৃদ্ধ যিয়ে আপোনাৰ শাৰীৰিক প্ৰণালীক বিষমুক্ত কৰিব পাৰে আৰু আপোনাক এক উজ্জ্বল ছাল দিব পাৰে। আপুনি আনকি স্বাস্থ্যকৰ উজ্জ্বলতাৰ বাবে আপোনাৰ মুখত কঁঠালৰ গুটি আৰু গাখীৰৰ পেষ্ট প্ৰয়োগ কৰিব পাৰে।

কঁঠালৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Jackfruit

পকা ফলবোৰ সতেজ খাব পাৰি আৰু এইবোৰক মিঠাই, জাম, জেলি, কেক, আইচক্ৰীম আৰু স্মুদিত যোগ দিব পাৰি। কেঁচা কঁঠাল পাচলি হিচাপে ভিন্ন ধৰণৰ ব্যঞ্জনত প্ৰয়োগ কৰা হয়। 

মুখ্যতঃ দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ ৰন্ধন ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ফলৰ বীজবোৰক সুস্বাদু খাদ্যৰূপে গণ্য কৰা হয়। 

কঁঠালৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Jackfruit

যদিও কঁঠাল এক স্বাস্থ্যকৰ ফল, কঁঠালৰ ফলত কিছুমান পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আৰু এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়া হ’ব পাৰে। 

  • ফলটো বিশেষকৈ ‘birch pollen’ এলাৰ্জি থকা লোকসকলৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়া নহয়। 
  • তেজ সম্পৰ্কীয় বিকাৰত ভুগি থকা লোকসকলক ফলটো খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়া নহয়, কিয়নো ই তেজ জমা হোৱা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। 
  • যদিও সাধাৰণতে ফলটো ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে ভাল কিন্তু ইয়াৰ ফলত গ্লুকোজ সহনশীলতাৰ স্তৰ সলনি হ’ব পাৰে, সেয়েহে ডায়েবেটিচ ৰোগীয়ে সীমিত পৰিমাণত কঁঠাল সেৱন কৰিব লাগে। 
  • ইমিউনোচাপ্ৰেচিভ থেৰাপী কৰা ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত আৰু কলা সংৰোপণ কৰা ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত, কঁঠালৰ বীজৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ-উদ্দীপনামূলক প্ৰভাৱ থাকিব পাৰে। 
  • গৰ্ভাৱস্থাত কঁঠাল সেৱনৰ বিষয়ে বিভিন্ন মতামত আছে। যদিও কোনো বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ নাই, সাধাৰণ ধাৰণা আছে যে কঁঠালে গৰ্ভপাত কৰাব পাৰে। অৱশ্যে, গৰ্ভাৱস্থাত এইবিধ ফল কম পৰিমাণত খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় কিয়নো ইয়াত শক্তিশালী ৰেচক গুণাগুণ আৰু ভিটামিন থাকে।

NOTE:  কঁঠালৰ  উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক  স্বাভাৱিক  সঠিক পৰিমাণত সেৱন কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। কিছু শাৰিৰীক অৱস্থাত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ পৰিহাৰ কৰা ভাল।  

সামৰণী | Conclusion

এই প্ৰৱন্টিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় কঁঠালৰ উপকাৰিতা সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে।কঁঠালৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ এই প্ৰৱন্ধটিয়ে আপোনাক লাভান্বিত কৰিব। ধন্যবাদ!

FAQ

প্ৰশ্ন: কঁঠালৰ ইংৰাজী নাম কি?

উত্তৰ:  কঁঠালৰ ইংৰাজী নাম হৈছে ‘Jackfruit’

প্ৰশ্ন: কঁঠাল ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে ভালনে?

উত্তৰ: কঁঠালত উল্লেখযোগ্য পৰিমাণৰ পটাছিয়ামে তৰল আৰু ইলেক্ট্ৰলাইটৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখে, হৃদস্পন্দনৰ হাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, আৰু ছডিয়ামৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিৰোধ কৰে আৰু এনেদৰে ৰক্ত নলীবোৰত উত্তেজনা হ্ৰাস কৰে। কেঁচা কঁঠাল আহাৰত যোগ দিয়াটো উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ এক স্বাস্থ্যকৰ উপায় আৰু আন দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগৰ আশংকা প্ৰতিহত কৰে।

প্ৰশ্ন: কঁঠাল ডায়েবেটিছৰ বাবে ভালনে?

উত্তৰ:  কঁঠালৰ কেইবাটাও স্বাস্থ্য উপকাৰী গুণ আছে যিয়ে ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে। আহাৰৰ আঁহ আৰু প্ৰ’টিনত সমৃদ্ধ হোৱাৰ বাবে আহাৰ পৰিকল্পনাত কেচা কঁঠাল যোগ দিলে ওজন হ্ৰাসৰ লগতে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্পাইক প্ৰতিহত কৰিব পাৰে।  পকা ফলবোৰক মাজে মাজে মজলীয়া পৰিমাণত খাব পাৰি যাৰ কাৰণ হৈছে এইবোৰৰ সমৃদ্ধ আঁহৰ পৰিমাণ আৰু হজম হোৱাৰ সহজতা যি ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।

প্ৰশ্ন: কঁঠাল  কোন পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ?

উত্তৰ: কঁঠাল  ‘Moraceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ।

প্ৰশ্ন: কঁঠালৰ বৈজ্ঞানীক নাম কি?

উত্তৰ: কঁঠালৰ বৈজ্ঞানীক নাম  হৈছে- ‘Artocarpus heterophyllus’

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply