গৰম পানীৰ উপকাৰিতা: শৰীৰত ইয়াৰ ঔষধি প্ৰভাৱ | Hot Water Benefits

গৰম পানীৰ উপকাৰিতা, ঔষধীয় গুণাগুণ, শৰীৰৰ পক্ষে লাভালাভ, সাম্ভাৱ্য অপকাৰিতা, পানীৰ আদৰ্শ উত্তাপৰ পৰিমাণ আৰু সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ | Hot Water Benefits

জীৱনৰ বাবে পানী অত্যাৱশ্যকীয়। প্ৰাথমিক প্ৰজাতিবোৰে মহাসাগৰৰ পৰা ভূমিত বাস কৰিবলৈ আগবাঢ়ি অহাৰ সময়ৰে পৰা, জীয়াই থকাৰ এক মুখ্য চাবিকাঠি হৈছে ডিহাইড্ৰেচন প্ৰতিৰোধ কৰা। গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযোজনবোৰে মানুহকে ধৰি বিভিন্ন প্ৰজাতি অতিক্ৰম কৰে। পানী অবিহনে, মানুহে কেৱল কেইবাদিনো জীয়াই থাকিব পাৰে। 

গৰম পানীৰ উপকাৰিতা

কেঁচুৱাৰ শৰীৰৰ ওজনৰ ৭৫% ৰ পৰা বৃদ্ধসকলৰ ক্ষেত্ৰত ৫৫% লৈকে পানী থাকে আৰু ই কোষীয় হোমিঅষ্টেচিছ আৰু জীৱনৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়। 

গৰম পানীৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা 

শৰীৰ স্বাস্থ্যৱান আৰু হাইড্ৰেটেড ৰখাৰ বাবে পানী খোৱাটো অতিকৈয়ে প্ৰয়োজনীয়। কিন্তু, ঠাণ্ডা পানীৰ তুলনাত গৰম বা কুহুমীয়া পানীৰ সেৱনে আপোনাক বেছিকৈ লাভান্বিত কৰিব পাৰে। কিছুমান লোকে দাবী কৰে যে গৰম পানীয়ে বিশেষকৈ হজম উন্নত কৰাত সহায় কৰে, ভিৰ উপশম কৰে, আৰু আনকি ঠাণ্ডা পানী খোৱাৰ তুলনাত শিথিলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

কিছু অধ্যয়ন অনুসৰি, বহুলোকে গৰম পানী সেৱনৰ দ্বাৰা নিজকে লাভান্বিত অনুভৱ কৰিছে, বিশেষকৈ ৰাতিপুৱা বা শোৱাৰ ঠিক আগতে সেৱন কৰি। 

শৰীৰত গৰম পানীৰ উপকাৰিতা আৰু সম্বন্ধীয় তথ্যৰ বিষয়ে এই প্ৰৱন্ধটিত আলোচনা কৰা হৈছে।

Also Read: মূত্ৰনলীৰ সংক্ৰমণ (UTI): প্ৰতিৰোধৰ সৈতে জানিবলগীয়া অন্যান্য তথ্য

গৰম পানীৰ উপকাৰিতা | Health Benefits of Hot Water

১) হজম (Digestion)

যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে পৰ্যাপ্ত পানী নাখায়, ক্ষুদ্ৰ অন্ত্ৰয়ে খাদ্যৰ পৰা বেছিভাগ পানী শোষণ কৰে। ইয়াৰ ফলত ডিহাইড্ৰেচন হয় আৰু অন্ত্ৰৰ চলাচল কৰাটো অধিক কঠিন হৈ পৰে। দীৰ্ঘম্যাদী ডিহাইড্ৰেচনৰ ফলত সংশ্লিষ্ট দীৰ্ঘম্যাদী কোষ্ঠকাঠিন্য হ’ব পাৰে। এই কোষ্ঠকাঠিন্যয়ে শৌচ বেদনাদায়ক কৰিব পাৰে আৰু অন্যান্য সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, যাৰ ভিতৰত আছে হেমৰইড আৰু ফুলা।

গৰম পানী খোৱাটোৱে দ্ৰুতগতিত খাদ্য ভাঙি পেলোৱাত সহায় কৰে। ই নিয়মীয়া অন্ত্ৰৰ চলাচলত সহায় কৰি কোষ্ঠকাঠিন্যৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।

Also Read: মেটাবলিজম বা বিপাক বৃদ্ধি কিদৰে কৰিব আৰু আহাৰ প্ৰনালী

২) শৰীৰৰ বিষমুক্তকৰণ (Body Detoxification)

প্ৰাকৃতিক স্বাস্থ্যৰ অধিবক্তাসকলে যুক্তি দিয়ে যে গৰম পানীয়ে শৰীৰক বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। যেতিয়া এজন ব্যক্তিৰ শৰীৰৰ তাপমাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিবলৈ পানী পৰ্যাপ্ত গৰম হয়, ইয়াৰ ফলত ঘাম ওলাব পাৰে। ঘামে বিষাক্ত পদাৰ্থ বোৰ নিষ্কাশন কৰে আৰু ছিদ্ৰবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৩) উন্নত সঞ্চালন (Improved circulation)

গৰম পানী হৈছে এক ভেচোডিলেটৰ, অৰ্থাৎ ই ৰক্তনলীবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰে, সঞ্চালন উন্নত কৰে। ই পেশীবোৰক শিথিল কৰাত আৰু বিষ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। যদিও কোনো অধ্যয়নে গৰম পানীক প্ৰচলনৰ নিৰন্তৰ উন্নতিৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত কৰা নাই, আনকি সঞ্চালনৰ চমু উন্নতিয়ে পেশী আৰু অঙ্গবোৰলৈ উন্নত তেজপ্ৰবাহ সমৰ্থন কৰিব পাৰে।

৪) বিষ হ্ৰাস কৰা (Relieves Pain)

গৰম পানীয়ে সঞ্চালন উন্নত কৰে আৰু তেজৰ প্ৰবাহ উন্নত কৰিব পাৰে, বিশেষকৈ আঘাতপ্ৰাপ্ত পেশীলৈ। কোনো গৱেষণাই গৰম পানীৰ ব্যৱহাৰক বিষ উপশমৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত কৰা নাই। অৱশ্যে, বিষ হ্ৰাস কৰিবলৈ মানুহে নিয়মীয়াকৈ তাপ পেক আৰু গৰম পানীৰ বটল ব্যৱহাৰ কৰে। গৰম পানী খোৱাটোৱে কিছু আভ্যন্তৰীণ বিষ উপশম প্ৰদান কৰিব পাৰে, কিন্তু মন কৰা টো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে গৰমে ফুলাও বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

৫) চৰ্দিৰ সৈতে যুঁজ দিয়া আৰু ছাইনাছৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা (Fights Cold and Improves Sinus)

চাইনাছত প্ৰয়োগ কৰা তাপে চৰ্দি আৰু নাকৰ এলাৰ্জিৰ ফলত হোৱা চাপ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। বাষ্পয়ে চাইনাচবোৰ খুলি দিয়াত সহায় কৰে। গৰম পানী খোৱাটোৱে শ্লেষ্মা অধিক দ্ৰুতগতিত চলাচল কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে গৰম পানী খোৱাটোৱে আপোনাক এনে পৰিস্থিতিৰ পৰা সকাহ দিব পাৰে।

৬) ওজন হ্ৰাস (Weight Loss)

এটা অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে ঠাণ্ডা পানীৰ সলনি গৰম পানী খালে ওজন হ্ৰাস বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। গৱেষকসকলে বিচাৰি পাইছিল যে আহাৰৰ আগতে ৫০০ মিলি পানী খোৱাৰ ফলত বিপাক ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি পায়।

Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

৭) চাপ হ্ৰাস কৰা (Reduces stress)

গৰম পানীৰ এক আৰামদায়ক কাপে মানুহক চাপ আৰু উদ্বেগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এক পুৰণি অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে চাহ আৰু কফীৰ দৰে গৰম তৰল সেৱনে চাপ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু উদ্বেগৰ অনুভূতি হ্ৰাস কৰিব পাৰে। অধ্যয়নটোত যুক্তি দিয়া হৈছে যে কিছুমান প্ৰভাৱ কেফেইনৰ ফলত হয়, কিন্তু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ উন্নত মনোভাৱত উষ্ণতায়ো এক ভূমিকা পালন কৰিছিল।

Also Read: উদ্বেগ বিকাৰৰ সমস্যা আৰু প্ৰতিকাৰ | Anxiety Disorder and its Treatment

৮) কেন্দ্ৰীয় স্নায়ুতন্ত্ৰৰ কাৰ্য (Central Nervous System Functions)

গৰম বা ঠাণ্ডা, পৰ্যাপ্ত পানী নাপালে আপোনাৰ স্নায়ুতন্ত্ৰৰ কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পাৰে, অৱশেষত মেজাজ আৰু মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। গৱেষণাই দেখুৱাইছে যে খোৱা পানীয়ে কেন্দ্ৰীয় স্নায়ুতন্ত্ৰৰ কাৰ্যকলাপ উন্নত কৰিব পাৰে, লগতে মনোভাৱ উন্নত কৰিব পাৰে। এই গৱেষণাই দেখুৱাইছিল যে খোৱা পানীয়ে দাবী কৰা কাৰ্যকলাপৰ সময়ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মগজুৰ কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰে আৰু লগতে তেওঁলোকৰ স্ব-প্ৰতিবেদিত উদ্বেগ হ্ৰাস কৰে।

৯) কোষ্ঠকাঠিন্যৰ পৰা সকাহ দিয়ক (Relieves Constipation)

ডিহাইড্ৰেচন কোষ্ঠকাঠিন্যৰ এটা সাধাৰণ কাৰণ। বহুক্ষেত্ৰত, খোৱা পানী হৈছে কোষ্ঠকাঠিন্য ৰক্ষা আৰু প্ৰতিৰোধ কৰাৰ এক কাৰ্যকৰী উপায়। হাইড্ৰেটেড থাকিলে শৌচ কোমল কৰাত সহায় কৰে আৰু পাৰ হোৱাটো সহজ কৰি তোলে। নিয়মীয়াকৈ গৰম পানী খোৱাটোৱে আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ চলাচল নিয়মীয়া কৈ ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে।

Also Read: কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা: প্ৰতিকাৰ ১০ টা উপায় | Constipation

১০) আপোনাক হাইড্ৰেটেড ৰাখে (Keeps you hydrated)

যদিও কিছুমান প্ৰমাণে দেখুৱায় যে হাইড্ৰেচনৰ বাবে ঠাণ্ডা পানী সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ, যিকোনো উষ্ণতাত খোৱা পানীয়ে আপোনাক হাইড্ৰেটেড ৰখাত সহায় কৰিব। ইনষ্টিটিউট অৱ মেডিচিনে পৰামৰ্শ দিয়ে যে মহিলাসকলে প্ৰতিদিনে ২.৩ লিটাৰ পানী খাব লাগে আৰু পুৰুষে দৈনিক ৩.৩ লিটাৰ। সেই পৰিসংখ্যাবোৰৰ ভিতৰত আছে ফল, শাক-পাচলি, আৰু গলি যোৱা যিকোনো বস্তুৰ দৰে খাদ্যৰ পানী। যদি আপুনি গৰ্ভৱতী বা স্তন্যপান কৰাই আছে, কঠোৰ কাৰ্যকলাপত লিপ্ত হৈছে, বা গৰম পৰিৱেশত কাম কৰে তেনেহ’লে আপোনাক অধিক পানীৰ প্ৰয়োজন।

১১) এচালাচিয়া (Achalasia) 

এচালাচিয়া হৈছে এনে এক স্থিতি য’ত আপোনাৰ খাদ্যনলীৰ খাদ্য আপোনাৰ পাকস্থলীলৈ নিয়াত সমস্যা হয়। এচালাচিয়া থকা লোকসকলে গিলিবলৈ সমস্যা অনুভৱ কৰে। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিব পাৰে যেন খাদ্যবোৰ পাকস্থলীলৈ যোৱাৰ সলনি তেওঁলোকৰ খাদ্যনলীত আৱদ্ধ হৈ পৰে। ইয়াক ডিচফেজিয়া (Dysphagia) বুলি কোৱা হয়। গৱেষকসকলে নিশ্চিত নহয় কিয়, কিন্তু এটা পুৰণি অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে গৰম পানী খোৱাটোৱে এচালাচিয়া থকা লোকসকলক অধিক আৰামদায়কভাৱে হজম কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

Also Read: শৰীৰত ব্যায়ামৰ আশ্চৰ্যকৰ ফলাফল | Exercise

গৰম পানী সেৱন কোনো অপকাৰিতা আছে নেকি? | Are there any side effects of drinking hot water?

গৰম পানী খোৱাৰ প্ৰাথমিক বিপদাশংকা হৈছে জ্বলা। আঙুলিৰে সহজে চুব পৰা গৰম পানীয়েও আপোনাৰ জিভা বা ডিঙি জ্বলাই দিব পাৰে। এজন ব্যক্তিয়ে উতলা তাপমাত্ৰাৰ ওচৰত থকা পানী খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। ইনচুলেটেড কাপত গৰম পানী খালে পানী ওলাই যোৱা আৰু জ্বলি যোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

কেফেইনযুক্ত কফি বা চাহ খালে এজন ব্যক্তি অত্যাধিক কেফেইনযুক্ত বা বিচলিত হ’ব পাৰে।

এজন ব্যক্তিয়ে তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা কফি বা চাহৰ কাপ সীমিত কৰি, বা কেফেইনযুক্ত পানীয়ৰ সলনি সাধাৰণ গৰম পানী ব্যৱহাৰ কৰি ইয়াক প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰে।

সেৱন কৰিবলৈ গৰম পানীৰ সঠিক তাপমাত্ৰা কিমান? | What is the right temperature of hot water to consume?

গৰম পানীয়, যেনে কফি বা চাহ, প্ৰায়ে উতলা উষ্ণতাত পৰিৱেশন কৰা হয়। গৰম পানীৰ লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আপোনি নিজৰ ওপৰত জ্বলি যোৱাৰ বিপদ লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয় নাই। গৰম পানী অপছন্দ কৰা লোকসকলে শৰীৰৰ উষ্ণতাত বা অলপ বেছি পানী খোৱাৰ কথা বিবেচনা কৰা উচিত।

এক অধ্যয়নত কফিৰ বাবে ৫৭.৪° চেণ্টিগ্ৰেড সৰ্বোত্তম সুৰাপানৰ তাপমাত্ৰা প্ৰতিবেদন কৰা হৈছে। এই উষ্ণতাই পোৰাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিছিল, কিন্তু তথাপিও গৰম পানীয়ৰ মনোৰম সংবেদন প্ৰদান কৰিছিল।

Also Read: পানীৰ গুৰুত্ব – আপুনি জানেনে এদিনত কিমান পানী খাব লাগে?

সামৰণি

উক্ত প্ৰৱন্ধটিত গৰম পানী খোৱাৰ কি কি উপকাৰিতা হʼব পাৰে তাৰ বিষয়ে তথ্য দাঙি ধৰা হʼল। যিসকল লোকে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে এটা সৰল পদ্ধতি বিচাৰি আছে তেওঁলোকে গৰম পানীৰ সেৱনৰ পৰা নিজকে লাভান্বিত কৰিব পাৰে।

Sources: NCBI Article I, NCBI Article II 

FAQ

১) উতলাই নলৰ পানী কেনেদৰে সুৰক্ষিত কৰে?

উঃ- পানী উতলাই বেক্টেৰিয়া, ভাইৰাছ বা প্ৰটোজোয়ানৰ দৰে অণুজীৱবোৰ ধ্বংস কৰা হয় যিয়ে ৰোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। উতলাই নলৰ পানী মাইক্ৰ’বায়োলজিকেলভাৱে সুৰক্ষিত কৰে।

২) মই কিমান সময় পানী উতলাব লাগে?

উঃ- টেপৰ পানী সম্পূৰ্ণকৈ উতলাবলৈ দিব, ইয়াক কমেও এক মিনিটৰ বাবে উতলাব আৰু ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগতে ইয়াক ঠাণ্ডা হ’বলৈ দিয়ক।

৩) মই মাইক্ৰ’ৱেভত পানী উতলাব পাৰো নেকি?

উঃ- মাইক্ৰ’ৱেভ-সুৰক্ষিত পাত্ৰ এটাত মাইক্ৰ’ৱেভত টেপৰ পানী উতলাব পাৰি, যদিহে পানী এক মিনিটৰ বাবে সম্পূৰ্ণকৈ উতলাব। পানী অতিগৰম হোৱাৰ পৰা ৰখাবলৈ পাত্ৰটোত মাইক্ৰ’ৱেভ-সুৰক্ষিত বাচন এটা ৰাখক (বাষ্প বা বুদবুদ গঠন নকৰাকৈ উতলা বিন্দুৰ ওপৰত গৰম কৰা)।

৪) পানীয় তৈয়াৰ কৰিবলৈ ব্যৱহৃত নলৰ পানী মই উতলাব লাগিব নেকি?

উঃ- হয়; কফি, চাহ, মিশ্ৰিত পানীয়, চৰবত বা পানীৰে তৈয়াৰ কৰা যিকোনো পানীয় তৈয়াৰ কৰিবলৈ আপুনি ব্যৱহাৰ কৰা সকলো টেপৰ পানী উতলাওক। ইয়াৰ উপৰিও, ব্যৱহাৰৰ বাবে বৰফ তৈয়াৰ কৰিবলৈ ব্যৱহৃত সকলো টেপৰ পানী উতলাব লাগে।

৫) গৰম পানী খোৱাৰ লাভালাভবোৰ কি?

উঃ- পানী খোৱা, গৰম বা ঠাণ্ডা, আপোনাৰ শৰীৰ স্বাস্থ্যৱান আৰু হাইড্ৰেটেড ৰাখে। কিছুমান লোকে দাবী কৰে যে গৰম পানীয়ে বিশেষকৈ হজম উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, ভিৰ উপশম কৰিব পাৰে, আৰু আনকি ঠাণ্ডা পানী খোৱাৰ তুলনাত শিথিলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

৬) গৰম পানী খালে পেটৰ চৰ্বি হ্ৰাস হয় নেকি?

উঃ- পৰ্যাপ্ত পানী গ্ৰহণ কৰিলে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ উলাই যায় আৰু বিপাক বৃদ্ধি হয়। লগতে, ৰাতিপুৱা এগিলাচ বা দুই গিলাচ গৰম পানী খালে আপোনাৰ ওজন আৰু পেটৰ চৰ্বি হ্ৰাস কৰাত সহায়ক হʼব পাৰে।

৭) এছিয়ানসকলে গৰম পানী কিয় খায়?

উঃ- চীনা ঔষধৰ উপদেশ অনুসৰি, ভাৰসাম্য মুখ্য, আৰু ঠাণ্ডা আৰু আৰ্দ্ৰতাৰ সন্তুলন ৰখাৰ বাবে গৰম পানী অত্যাৱশ্যকীয় বুলি গণ্য কৰা হয়; ইয়াৰ উপৰিও, ই ৰক্ত সঞ্চালন আৰু বিষাক্ত পদাৰ্থ মুকলি কৰাত সহায় কৰে বুলি বিশ্বাস কৰা হয়।

Writer: Aparna Singha

Leave a Reply