গোমধানৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা | Corn Benefits and Side Effects

গোমধানৰ উপকাৰিতা, উদ্ভিদ বিৱৰণ, উৎপাদন, ভিন্ন নাম, উদ্ভিদ শ্ৰেণী বিভাজন, উপকাৰি ব্যৱহাৰ, সতৰ্কতা, অপকাৰিতা আৰু FAQ | Corn Health Benefits

গোমধান কি? | What is Corn/Maize?

আমাৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতিৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ বনৌষধি ভেষজ, উদ্ভিদ, শস্য, শাক- পাচলি, সতেজ আৰু শুকান ফলৰ ভূমিকা অপৰিহাৰ্য্য। স্বাস্থ্যৰ মানদণ্ড  উন্নত কৰাত আৰু বহু ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহৃত হোৱা এবিধ শস্য হৈছে গোমধান। 

গোমধানৰ Corn

গোমধান হৈছে এক বাৰ্ষিক খাদ্য শস্য, যাক ইয়াৰ গছৰ বীজবোৰৰ বাবে বহুলভাৱে খেতি কৰা হয়। গোমধানক ইংৰাজীত- ‘Corn’ আৰু হিন্দীত- ‘Makkai’ বুলি কোৱা হয়। ইয়াৰ বৈজ্ঞনীক নাম হৈছে- ‘Zea may’। গোমধানক মানুহ আৰু পশুধনৰ খাদ্য হিচাপে আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ উৎস হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। গোমধান বহুতো স্বাস্থ্যজনিত লাভালাভৰে সমৃদ্ধ।

গোমধানৰ (Corn) উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

প্ৰায় ১০,০০০ বছৰ আগতে মেক্সিকো আৰু মধ্য আমেৰিকাৰ কিছুমান অংশত প্ৰথমে গোমধান খেতি কৰা হৈছিল। গোমধানক পাচলি বুলি গণ্য কৰা হয় যদিও কিন্তু ই প্রকৃততে এক শস্য, যি খনিজ, আঁহ, ভিটামিন, এণ্টি – অক্সিডেণ্টেৰে সমৃদ্ধ। যদিও সমগ্ৰ বিশ্বতে হালধীয়া ৰঙৰ গোমধান বিধ দেখা যায়, কিন্তু গোমধানৰ প্ৰকাৰবোৰ আন বহুতো ৰঙৰ থাকে। সেইবোৰ হৈছে ৰঙা, নীলা, বগা, কমলা, বেঙুনীয়া আৰু ক’লা। গোমধানৰ বীজবোৰতে বেছিভাগ পুষ্টি নিহিত হৈ থাকে। গোমধান হৈছে এক বাৰ্ষিক শস্য উদ্ভিদ। যি দক্ষিণ মেক্সিকোত উৎপন্ন হৈছিল।

উদ্ভিদ বিৱৰণ |Plant Description

গোমধান হৈছে এক ওখ বাৰ্ষিক শস্য যাৰ স্থূল, থিয়, গোটা কাণ্ড থাকে।পাতবোৰ ৰৈখিক বা লেন্সোলেট আৰু এক স্পষ্ট মিড্ৰিব (প্ৰাথমিক শিৰা) আৰু দৈৰ্ঘ ৩০-১০০ ছেণ্টিমিটাৰ (১১.৮-৩৯.৪ইঞ্চি) লৈ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। এজোপা উদ্ভিদত ১-৪ টা গোমধান হ’ব পাৰে। গোমধানবোৰ তুষত আৱদ্ধ আৰু প্ৰতিটো গোমধানত বীজৰ সংখ্যা ৩০-১০০। গোমধান বোৰ বগা, হালধীয়া, ৰঙা, বেঙুনীয়া আৰু ক’লা বৰণৰ হ’ব পাৰে।

উৎপাদন | Production

সমগ্ৰ বিশ্বতে গোমধানৰ ব্যাপক খেতি কৰা হয়, আৰু আন যিকোনো শস্যতকৈ প্ৰতি বছৰে অধিক গোমধান উৎপাদন কৰা হয়। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নেতৃত্বত (মুঠ উৎপাদনৰ ৩৪.২%) ২০১৮ চনত বিশ্বতে মাকৈৰ মুঠ উৎপাদন ১.১৫ বিলিয়ন টন আছিল। চীনে বিশ্বব্যাপী মুঠ উৎপাদনৰ ২২.৪% প্ৰদান কৰিছিল। 

এই প্ৰবন্ধটিত গোমধানৰ (Corn)স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় উপকাৰিতা সম্বন্ধে সাম্যক তথ্য সাম্যকতথ্য বৰ্ণনা কৰা হৈছে।

গোমধানৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নামসমূহ | Various Regional Names of Corn 

  • ইংৰাজী ভাষাত : Corn / Maize
  • হিন্দী ভাষাত: Makki, Makai
  • তামিল ভাষাত : Makkacholam, Ponthi Cholam,Cholam
  • মালায়ালাম ভাষাত : Cholam
  • তেলুগু ভাষাত : Jonnalu ,Mokka Jonna
  • কান্নাড়া  ভাষাত: Musukina Jola, Govina Jola, Jola, Maka
  • গুজৰাটী ভাষাত : Makkai
  • মাৰাঠী ভাষাত : Maka / Jondla
  • উৰিয়া ভাষাত: Maka
  • পাঞ্জাৱী ভাষাত : Makai
  • কাশ্মিৰী ভাষাত: MakaaY
  • বাংলা ভাষাত: Bhutta

১০০ গ্ৰাম গোমধানৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional Value of per 100g of Corn

  • Energy:360 kJ (86 kcal)
  • Carbohydrates:18.7 g
  • Starch: 5.7 g
  • Sugars6.26 g
  • Dietary fibre:2 g
  • Fat:1.35 g
  • Protein:3.27 g
  • Tryptophan: 0.023 g
  • Threonine: 0.129 g
  • Isoleucine: 0.129 g
  • Leucine: 0.348 g
  • Lysine: 0.137 g
  • Methionine: 0.067 g
  • Cystine: 0.026 g
  • Phenylalanine: 0.150 g
  • Tyrosine: 0.123 g
  • Valine: 0.185 g
  • Arginine: 0.131 g
  • Histidine: 0.089 g
  • Alanine: 0.295 g
  • Aspartic acid: 0.244 g
  • Glutamic acid: 0.636 g
  • Glycine: 0.127 g
  • Proline: 0.292 g
  • Serine: 0.153
  • Vitamins
    • Vitamin A:9 micrograms
    • Lutein Zeaxanthin: 6440 micrograms
    • Thiamine (B1): 0.155mg
    • Riboflavin (B2): 0.055mg
    • Niacin (B3): 1.77mg
    • Pantothenic acid (B5): 0.717mg
    • Vitamin (B6): 0.093mg
    • Folate (B9): 42 microgram
    • Vitamin C: 6.8mg
  • Minerals
    • Iron: 0.52mg
    • Magnesium: 37 mg
    • Manganese: 0.163mg
    • Phosphorus: 89 mg
    • Potassium:  270mg
    • Zinc: 0.46mg

গোমধানৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific classification of Corn

  • Kingdom: Plantae
  • Clade: Tracheophytes
  • Clade: Angiosperms
  • Clade: Monocots
  • Clade: Commelinids
  • Order: Poales
  • Family: Poaceae
  • Sub family: Panicoideae
  • Genus: Zea
  • Species: Z.mays
  • Scientific name: Zea may

গোমধানৰ উপকাৰিতা | Benefits of Corn

১. হেমোৰইড প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevents haemorrhoid)

মানুহৰ বাবে আহাৰৰ আঁহৰ দৈনিক অনুমোদিত পালিৰ 18.4% গোমধানত পোৱা যায়, যাৰ অৰ্থ হৈছে ই আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ চলাচলৰ বাবে ভাল। ই আপোনাক কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু হেমোৰইডৰ দৰে বিভিন্ন হজম সমস্যাত সহায় কৰিব পাৰে, আৰু লগতে আপোনাক মলাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে। গোমধানত থকা আঁহ আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ চলাচলৰ বাবে ভাল কিয়নো ই আপোনাৰ শৌচ বৃদ্ধি কৰে আৰু পাচন নলীৰ তললৈ ইয়াৰ চলাচল সহজ কৰে। ফলস্বৰূপে, ই ডায়েৰিয়া আৰু Irritable Bowel syndrome (IBS)-ৰ বাবেও ভাল।

Also Read: কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা: প্ৰতিকাৰ ১০ টা উপায় | Constipation

২. বিকাশত  সহায়ক (Promotes Growth)

গোমধানত উচ্চ পৰিমাণৰ ভিটামিন  B  উপাদান, থিয়ামিন আৰু নিয়াচিন থাকে, যি বিকাশৰ বাবে ভাল। থিয়ামিনে আপোনাৰ শৰীৰক স্নায়ুৰ স্বাস্থ্য আৰু জ্ঞানীয় কাৰ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে আনহাতে নিয়াচিনে ডিমেনচিয়া আৰু ডাৰ্মাটাইটিছৰ দৰে কেইবাটাও সমস্যা প্ৰতিহত কৰিব পাৰে। গোমধানত উচ্চ পৰিমাণৰ ফলিক এচিড থকাৰ বাবেও ই গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবে ভাল বুলি জনাজাত। যিহেতু গোমধান ভিটামিন E  সমৃদ্ধ, যি হৈছে এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক প্ৰাকৃতিক উৎস, ই শৰীৰক বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে, ৰোগ অবিহনে শৰীৰৰ সহজে আৰু দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি হʼব পাৰে।

Also Read: আপোনাৰ শৰীৰত ভিটামিন বি-ৰ ভূমিকা কি জানি লওঁক | Vitamin B

৩. ওজন বৃদ্ধিৰ বাবে (For Weight Gain)

গোমধানত উচ্চ পৰিমাণৰ কেলৰি থাকে। ফলস্বৰূপে, ইয়াক দ্ৰুততাৰে ওজন বৃদ্ধি কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই শস্য কৃষিজাত ৰাষ্ট্ৰসমূহত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি কিয়নো ই প্ৰায় যিকোনো ধৰণৰ পৰিস্থিতিত বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।

৪. খনিজ পদাৰ্থ প্ৰদান কৰে (Provides Minerals)

আপোনাৰ শৰীৰক প্ৰয়োজন হোৱা সকলো অত্যাৱশ্যকীয় খনিজ পদাৰ্থ গোমধানত পোৱা যায। ইয়াত উচ্চ পৰিমাণৰ তাম, লো, জিংক, ফছফৰাছ, মেঙ্গানিজ, মেগনেছিয়াম আৰু আনকি চেলেনিয়াম আছে, যি আন খাদ্যত পোৱাটো অতি সহজ নহয়। গোমধানত থকা ফছফৰাছে শৰীৰৰ কেইবাটাও কাৰ্যত সহায় কৰে আৰু বৃক্কৰ কাৰ্যক্ষমতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ, হাড়ৰ স্বাভাৱিক বিকাশ প্ৰেৰিত কৰিবলৈ, আৰু হাড়ৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰাখিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। মেগনেছিয়ামে আপোনাক স্বাস্থ্যকৰ হৃদস্পন্দন ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু হাড়ৰ ঘনত্ব বৃদ্ধি কৰে।

৫. কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevent Cancer)

কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ বাবেও গোমধান জনাজাত। ই এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এটা ভাল উৎস। এণ্টিঅক্সিডেণ্ট অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো সেইবোৰে শৰীৰৰ প্ৰণালীক মুক্ত ৰেডিকেলৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে। মুক্ত ৰেডিকেলৰ গঠনে প্ৰায়ে কৰ্কট ৰোগ সৃষ্টি কৰে। তদুপৰি, কৰ্কট কোষবোৰত Apoptosis প্ৰেৰিত কৰাৰ সামৰ্থ্যৰ বাবেও গোমধান জনা যায়, আৰু স্বাস্থ্য কোষবোৰ অপ্ৰভাৱিত হৈ পৰে। গোমধানত Phytochemicals থাকে, যি এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক ভাল উৎস।

৬. হৃদয় সুৰক্ষিত কৰে (Protects Heart Health)

গোমধানত ফেটি এচিডৰ এক অনুকূল সংমিশ্ৰণ থাকে, যাৰ বাবে ই অমেগা ৩ ফেটি এচিডবোৰক বেয়া কলেষ্টেৰলৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ সহায় কৰে। ফলস্বৰূপে, আপুনি কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগ হোৱাৰ আশংকা বৃহৎ ব্যৱধানত হ্ৰাস কৰিব পাৰে। গোমধানে আপোনাৰ ধমনীবোৰ বন্ধ হোৱাত বাধা দিয়ে আৰু ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰিত হৈ থাকে। গোমধানে আপোনাৰ হৃদআক্ৰমণ আৰু ষ্ট্ৰোক হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে। 

৭. ৰক্তহীনতা প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevents Anaemia)

গোমধান লোৰে সমৃদ্ধ। লো-য়ে আপোনাৰ শৰীৰক নতুন ৰক্ত কোষ গঠন কৰাত সহায় কৰে, যি ৰক্তহীনতা প্ৰতিৰোধ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ। গোমধানে আপোনাক ৰক্তহীনতাৰ লক্ষণ যেনে- অৱসাদ, ভাগৰ, দুৰ্বলতা, মূৰ ঘূৰোৱা, আৰু উশাহ চুটি হোৱা আদি পৰিহাৰ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

Also Read: মানৱ শৰীৰত ৰক্তহীনতা (Anemia) – প্ৰকাৰ, লক্ষণ, কাৰণ আৰু প্ৰতিকাৰ

৮. চকু আৰু ছালৰ বাবে (For Eyes and Skin)

হালধীয়া গোমধানৰ পৰা আপোনি এক টন বিটা-কেৰোটিন আৰ্জিব পাৰে, যিয়ে আপোনাৰ শৰীৰত ভিটামিন A প্ৰস্তুত কৰে। গোমধান আপোনাৰ দৃষ্টিশক্তি আৰু সাধাৰণতে আপোনাৰ ছালৰ বাবে অত্যন্ত ভাল। বিটা-কেৰোটিনত উচ্চ পৰিমাণৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যিয়ে কৰ্কট ৰোগ আৰু হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰে। যিহেতু ভিটামিন A উচ্চ পৰিমাণত গ্ৰহণ কৰিলে বিষাক্ত হ’ব পাৰে, আপোনাৰ শৰীৰৰ বিটা-কেৰোটিনৰ জৰিয়তে আপোনাৰ ভিটামিন A প্ৰাপ্ত কৰাটো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ।

৯. ডায়েবেটিছৰ বাবে (For Diabetes)

ডায়েবেটিচ এনে এবিধ ৰোগ যাক সম্পূৰ্ণৰূপে আৰোগ্য কৰিব নোৱাৰি, কেৱল নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব পাৰি। এইকাৰণে আপোনাৰ ডায়েবেটিচ থাকিলে আপোনাৰ আহাৰৰ ওপৰত চকু ৰখাটো অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ।গোমধানত এক স্বাস্থ্যকৰ পৰিমাণৰ Phytochemicals থাকে, যি তেজত ইনচুলিনৰ পৰিমাণ নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক। 

Also Read: মধুমেহৰ সৈতে জীৱন যাপনৰ সহজ তথা প্ৰভাৱশালী উপায় | Diabetes

১০. প্ৰসাধন ব্যৱহাৰৰ বাবে (For Cosmetic Uses)

ঔষধি লাভালাভৰ উপৰিও, গোমধানে প্ৰসাধনৰ এক সম্পূৰ্ণ পৰিসৰ প্ৰদান কৰে। ছালৰ জ্বলা-পোৰা, দাগ, আৰু ছালৰ ৰোগ প্ৰশমিত কৰিবলৈ ইয়াক স্থানীয়ভাৱে প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। বজাৰৰ সামগ্ৰীৰ বিপৰীতে গোমধানৰ ব্যৱহাৰ কৰা ভাল কিয়নো বজাৰৰ সামগ্ৰীবোৰত সাধাৰণতে পেট্ৰ’লিয়াম জেলী থাকে। পেট্ৰ’লিয়াম জেলীয়ে আপোনাৰ ছালৰ ছিদ্ৰবোৰ অৱৰুদ্ধ কৰিব পাৰে আৰু আপোনাৰ ছালক উশাহ লোৱাত বাধা দিব পাৰে। ই আপোনাৰ ছালখন নিস্তেজ দেখুৱাব পাৰে।

গোমধানৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Corn/ Maize

গোমধান মুখ্যতঃ ৰন্ধনত বিভিন্ন ধৰণে ব্যঞ্জন তৈয়াৰ কৰি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ইয়াক ভাপত তৈয়াৰ কৰিব পাৰি, গ্ৰিল কৰিব পাৰি, উতলাব পাৰি, বেক কৰিব পাৰি, ব্ৰাইজ কৰিব পাৰি, বা ইয়াক খাবলৈ ষ্টু বা চুপত ৰান্ধিব পাৰি। 

কিছুমান ভেষজ প্ৰসাধনত গোমধান থাকে কিয়নো ই আপোনাৰ ছালৰ বাবে ভাল। ঘৰত বনোৱা মুখা আৰু পেক যিয়ে উতলোৱা গোমধান ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি যিবোৰ আপোনাৰ ছালৰ চেহেৰা উন্নত কৰিবলৈও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। 

বহুতো দেশত মাকৈ আহাৰৰ এক মুখ্য অংশ। কৰ্ণ চিৰাপ তৈয়াৰ কৰিবলৈও গোমধান ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যি হৈছে বহুতো পশ্চিমীয়া দেশত ব্যৱহৃত মিঠাৰ এক জনপ্ৰিয় প্ৰকাৰ। গোমধানৰ পৰা Popcorn তৈয়াৰ কৰিব পাৰি। ভিন্নধৰণৰ ৰোগৰ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত গোমধানক ভিন্নধৰণে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।

গোমধানৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Corn/Maize

গোমধানত অত্যন্ত উচ্চ পৰিমাণৰ ফেটি এচিড থাকে আৰু সেয়েহে সাৱধানতাৰে সেৱন কৰিব লাগে। 

সাধাৰণতে হৃদৰোগৰ আশংকা থকা লোকসকলে গোমধান তেলত  ৰন্ধা খাদ্য খাব নালাগে কিয়নো ই তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰ ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে।

কৰ্ণ চিৰাপক চেনীতকৈ বেয়া বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু বহুতো দেশত মেদবহুলতাৰ এক মুখ্য কাৰণ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হয়। ই আপোনাৰ তেজত শৰ্কৰাৰ স্তৰত ঋনাত্মক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে আৰু আপোনাক প্ৰকাৰ-২ ডায়বেটিচৰ বিপদাংশাত পেলাব পাৰে। কৰ্ণ চিৰাপ যিকোনো মূল্যত আদৰ্শভাৱে পৰিহাৰ কৰিব লাগে। 

কিছুলোকৰ গোমধানৰ পৰা এলাৰ্জি হোৱা দেখা যায়। যদি আপোনাৰ সংবেদনশীল ছাল আছে, বা এলাৰ্জি হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, আপোনাৰ আহাৰত গোমধান যোগ দিয়াৰ আগতে চিকিৎসকৰ সৈতে পৰামৰ্শ লওঁক। 

যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ অৱনতি ঘটাব পাৰে। সেয়হে গোমধানৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত আৰু ছালৰ ক্ষেত্ৰত গোমধানব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

Also Read: এনাফিলাক্সিচ এলাৰ্জিৰ প্ৰতিক্ৰিয়া সৈতে কেনেকৈ যুঁজিব? | Anaphylaxis Allergic Reaction

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় গোমধানৰ  উপকাৰিতাৰ সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। গোমধানৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ 

/ গোমধান আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ বাবে বেয়া নেকি?

উত্তৰ:  যিকোনো বস্তুৰ অত্যাধিক পৰিমাণ হজমৰ বাবে বেয়া, কিন্তু বৃহৎ পৰিমাণৰ গোমধান ব্যৱহাৰৰ ফলত ইয়াৰ উচ্চ চেলুলোজ সমলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল লক্ষণ হ’ব পাৰে। মানুহৰ পাচন নলীয়ে চেলুলোজ ভাঙিব নোৱাৰে।  

/ কোনে গোমধান খাব নালাগে?

উত্তৰ: অত্যাধিক গোমধান গ্ৰহণ কৰিলে ওজন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা লোকসকলে গোমধান খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে। কৰ্ণ চিৰাপক চেনীতকৈ বেয়া বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু বহুতো দেশত মেদবহুলতাৰ এক মুখ্য কাৰণ হিচাপে ইয়াক চিনাক্ত কৰা হৈছে। ই আপোনাৰ তেজত শৰ্কৰাৰ স্তৰত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে আৰু আপোনাক প্ৰকাৰ-২ ডায়বেটিচৰ বিপদাংশাত পেলাব পাৰে। 

/ গোমধানৰ লাভালাভবোৰ কি?

উত্তৰ:  গোমধান ভিটামিন চি-ৰে সমৃদ্ধ, এক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট যি আপোনাৰ কোষবোৰক ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰে আৰু কৰ্কট ৰোগ আৰু হৃদৰোগৰ দৰে ৰোগৰ পৰা আঁতৰি থাকে। হালধীয়া মাকৈ হৈছে কেৰোটিনইড লুটিন আৰু জেক্সান্থিনৰ এক ভাল উৎস, যি চকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল আৰু ছানি হোৱা লেন্সৰ ক্ষতি প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে।

/ গোমধানে আপোনাৰ অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ কৰে নেকি?

উত্তৰ: গোমধান আৰু মাহজাতীয় শস্য আৰু পাচলিত আহাৰৰ আঁহ থাকে। আঁহে হজমত সহায় কৰিব পাৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। 

৫/ গোমধান চকুৰ বাবে উপকাৰী নে?

উত্তৰ:  গোমধানত মুখ্য এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক বিশাল বিন্যাস থাকে, যেনে- কেৰোটিনইড লুটিন আৰু জেক্সান্থিন। এইবোৰে চকুৰ কলাৰ পৰা ক্ষতিকাৰক মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰে আৰু দৃষ্টিশক্তি বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ই চকুৰ সূক্ষ্ম অৰ্গেনেলবোৰ ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে, গ্লুকোমা, বয়স-সম্পৰ্কীয় মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচন আদিৰ দৰে দৃষ্টিশক্তিৰ বিকাৰ প্ৰতিহত কৰে।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply