ক’লা চাউলৰ লাভালাভ, পুষ্টিমূল্য, ৰোগত ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আৰু সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰশ্ন | Black Rice Health Benefits
ক’লা চাউল হৈছে ‘Oryza sativa L.’ প্ৰজাতিৰ বিভিন্ন চাউলৰ নাম। চীন, জাপান, কোৰিয়া, ম্যানমাৰ আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ দৰে ক্ৰান্তীয় অঞ্চলত এই প্ৰজাতিৰ চাউল সৰ্বশ্ৰেষ্ঠভাৱে বৃদ্ধি হয়।

সময়ৰ লগে লগে, সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ মাজত ক’লা চাউল জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। ভাৰতত, ইয়াক মুখ্যতঃ উত্তৰ-পূব অঞ্চল আৰু দক্ষিণ অংশত খেতি কৰা হয়। ইয়াৰ স্বাস্থ্যৰ লাভালাভ যথেষ্ট। এছিয়াৰ দেশবোৰত উচ্চ পৰিমাণত চাউল খোৱাটো তেওঁলোকৰ কৰ্কট ৰোগ আৰু কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগৰ নিম্ন হাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে। এই পৰিঘটনাটোক ক’লা চাউলৰ উচ্চ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট সমলৰ বাবে কৃতিত্ব দিয়া হৈছে।
ক’লা চাউলৰ স্বাস্থ্য লাভালাভ আৰু ব্যৱহাৰ
যিহেতু ক’লা চাউলৰ ৰঞ্জক ব্ৰাণ ভগ্নাংশ থাকে, ইয়াৰ নিষ্কাশনবোৰ পিঠা আৰু সুৰাৰ দৰে খাদ্যত প্ৰাকৃতিক ৰঙৰ এজেণ্ট হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ক’লা চাউল হৈছে বিভিন্ন ধৰণৰ ৰঞ্জক চাউল। ইয়াত অত্যাৱশ্যকীয় এমিনো এচিড, কাৰ্যকৰী লিপিড, আহাৰৰ আঁহ, ভিটামিন, খনিজ, এন্থোচাইনিন, ফেনোলিক যৌগ, γ-অৰিজানল, টকোফেৰোল, টকোট্ৰিয়েনল, ফাইটোষ্টেৰল আৰু ফাইটিক এচিড সহ অসংখ্য পুষ্টিগত আৰু জৈৱসক্ৰিয় উপাদান থাকে। নিয়মীয়াকৈ খোৱাৰ সময়ত ইয়াৰ উপকাৰী স্বাস্থ্যৰ প্ৰভাৱৰ বাবে ক’লা চাউলৰ কেইবাটাও অধ্যয়ন হৈছে।
উক্ত প্ৰৱন্ধটিত ক’লা চাউলৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লাভালাভ বিষয়ে আলোচনা আগবঢ়োৱা হৈছে।
Also Read: গৰুৰ ঘিউৰ ১৪টা পুষ্টিগত লাভালাভ | Cow Ghee Benefits
১০০ গ্ৰাম ক’লা চাউলৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of per 100 g of Black Rice
- Calorie: 335
- Glycemic Index: 43
- Total Fat Content: 2.35 g
- Saturated Fat: 0.476 g
- Cholesterol: 0 mg
- Sodium: 12 mg
- Total Carbohydrates: 72.41 g
- Dietary Fibre: 2.8 g
- Sugar: 0.68 g
- Proteins: 9.5 g
- Iron: 1.13 mg
- Potassium: 186 mg
- Calcium: 16 mg
ক’লা চাউলৰ লাভালাভ | Benefits of Black Rice
১) এণ্টিঅক্সিডেণ্টেৰে সমৃদ্ধ (Rich in Antioxidants)
সকলো প্ৰকাৰৰ চাউলৰ ভিতৰত ক’লা চাউলত সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। ক’লা চাউলৰ শস্যৰ আটাইতকৈ বাহিৰৰ স্তৰত এন্থোচাইনিন নামৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ বৃহৎ পৰিমাণ থাকে। এন্থোচাইনিনে কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে আৰু লগতে মস্তিষ্কৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত কৰাত আৰু প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
Also Read: ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰাৰ ৮টা মূখ্য কাৰণ | Vitamin C
২) আঁহৰ এক ভাল উৎস (A Good source of Fiber)
প্ৰতি আধা কাপ ক’লা চাউলত, তিনি গ্ৰাম আঁহ থাকে। সমৃদ্ধ আঁহৰ পৰিমাণে অন্ত্ৰৰ চলাচল নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত, কোষ্ঠকাঠিন্য, ডায়েৰিয়া আৰু ফুলা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে। আঁহে পাচন নলীত বিষাক্ত পদাৰ্থ আৰু আৱৰ্জনা ধৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু হজমৰ চক্ৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত ইয়াক বাহিৰলৈ উলিয়াই দিয়ে। আঁহে আপোনাক চৰ্বিযুক্ত খাদ্য ৰখা বন্ধ কৰাত সহায় কৰে কিয়নো ই খোৱাৰ পিছত ভৰ্তি হোৱাৰ অনুভৱ দিয়ে।
৩) প্ৰাকৃতিক ডিটক্সিফায়াৰ হিচাপে কাম কৰে (Works as a Natural Detoxifier)
জাংক ফুডৰ এই যুগত, প্ৰাকৃতিক বিষমুক্তকৰণে কেইবাটাও ৰোগ পৰিহাৰ কৰাত সহায় কৰে। ক’লা চাউল হৈছে ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্টৰ এক সমৃদ্ধ উৎস, যি হৈছে এক প্ৰাকৃতিক ডিটক্সিফায়াৰ আৰু শৰীৰৰ পৰা ৰোগ সৃষ্টিকাৰী মুক্ত ৰেডিকেল আঁতৰ কৰে।
Also Read: ত্ৰিফলা (Triphala) : শৰীৰত আশ্চৰ্যকৰ প্ৰভাৱ
৪) হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Heart Health)
ক’লা চাউলত অধিক আঁহ আৰু কম চৰ্বি থাকে, এই দুয়োটা গুণেই হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যত গুৰুত্বপূৰ্ণ। আঁহে অতিৰিক্ত কলেষ্টেৰল আঁতৰ কৰাত আৰু ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, আনহাতে নিম্ন স্তৰৰ চৰ্বি আৰু কলেষ্টেৰলে বিভিন্ন হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে।
৫) কৰ্কট ৰোগৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে (Fights Cancer)
ক’লা চাউলৰ এন্থোচাইনিন সামগ্ৰীয়ে ইয়াক কৰ্কট ৰোধী বৈশিষ্ট প্ৰদান কৰে। চীনৰ Third Military University-ৰ দ্বাৰা নিগনিৰ ওপৰত কৰা এক পৰীক্ষামূলক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে ক’লা চাউলৰ এন্থোচাইনিন সমৃদ্ধ নিষ্কাশনে টিউমাৰৰ বিকাশ আৰু নিগনিৰ স্তন কৰ্কট কোষৰ বিস্তাৰ সফলতাৰে দমন কৰে।
Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System
৬) প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰে (Reduces Inflammation)
কোৰিয়াৰ Ajou University-ৰ গৱেষকসকলে বিচাৰি পাইছে যে ক’লা চাউলে প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত আশ্চৰ্যকৰ কাম কৰে। অধ্যয়নটোত দেখা গৈছিল যে ক’লা চাউলৰ এটা নিষ্কাশনে এডিমা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিছিল আৰু নিগনিৰ ছালত এলাৰ্জিক সম্পৰ্ক ডাৰ্মাটাইটিছ যথেষ্ট দমন কৰিছিল। দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰদাহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৰোগৰ চিকিৎসাত ক’লা চাউলৰ সম্ভাৱনাৰ ই এক ডাঙৰ সূচক।
৭) ডায়েবেটিচ প্ৰতিৰোধ (Prevents Diabetes)
সম্পূৰ্ণ শস্যৰ ক’লা চাউলৰ ব্ৰাণ অক্ষত থাকে, যি হৈছে আহাৰত আঁহৰ ভঁৰাল। যিহেতু আঁহে হজম হ’বলৈ অধিক সময় লয়, ই নিশ্চিত কৰে যে শস্যৰ শৰ্কৰা দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে শোষণ কৰা হয়, যাৰ ফলত ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্বাভাৱিক স্তৰ বাহাল থাকে। সেয়েহে, ই ইনচুলিনৰ স্তৰ বাঢ়ি যোৱা প্ৰতিহত কৰে আৰু প্ৰকাৰ ২ ডায়বেটিচ প্ৰতিৰোধ কৰে। দৰাচলতে, নিগনিৰ ওপৰত কৰা এক অধ্যয়নত, গজাই থোৱা থাই ক’লা চাউলৰ নিষ্কাশনে ডায়েবেটিচ ঔষধ মেটফৰ্মিনৰ দৰে যথেষ্ট পৰিমাণে প্ৰদৰ্শন কৰিছিল আৰু ডায়েবেটিচ মেলিটাছৰ পৰিণাম প্ৰতিৰোধ আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছিল।
Also Read: মধুমেহৰ সৈতে জীৱন যাপনৰ সহজ তথা প্ৰভাৱশালী উপায় | Diabetes
৮) পাচন স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Digestive Health)
ক’লা চাউল হৈছে আহাৰৰ আঁহৰ এক সমৃদ্ধ উৎস। এই আহাৰৰ আঁহে নিশ্চিত কৰে যে আপোনাৰ নিয়মীয়া অন্ত্ৰৰ চলাচল আছে আৰু ফুলা আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিহত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ই গেষ্ট্ৰোইনফেজিয়েল ৰিফ্লাক্স ৰোগ, ডুওডেনেল আলচাৰ, ডাইভাৰ্টিকুলাইটিছ, কোষ্ঠকাঠিন্য, আৰু হেমোৰইডৰ দৰে আন কেইবাটাও গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল বিকাৰৰ চিকিৎসা কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
৯) উচ্চ ৰক্তচাপৰ পৰা সুৰক্ষা (Protection against High Blood Pressure)
উচ্চ ৰক্তচাপৰ পৰা নিজকে সুৰক্ষিত কৰাত ক’লা চাউলৰ লাভালাভ সঞ্চয় কৰক। আমি ক’লা চাউলৰ পৰা পোৱা আহাৰৰ আঁহ (বা সাধাৰণতে যিকোনো সম্পূৰ্ণ শস্য) কেৱল স্বাভাৱিক ৰক্তচাপ বজাই ৰখাৰ উপৰি লিপিডৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰি, শৰীৰৰ ওজন নিয়ন্ত্ৰণ কৰি, গ্লুকোজ বিপাক উন্নত কৰি, আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰি কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰা দেখা গৈছে।
Also Read: অস্বাভাৱিক ৰক্তচাপ – লক্ষণ, কাৰণ আৰু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ
১০) হাপানীৰ চিকিৎসা কৰে (Treats Asthma)
ক’লা চাউলত পোৱা এন্থোচাইনিনবোৰ হাপানীৰ চিকিৎসাত কাৰ্যকৰী হ’ব পাৰে। কোৰিয়াত কৰা এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে এন্থোচাইনিনে নিগনিৰ এই শ্বাসতন্ত্ৰৰ বিকাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বায়ুপথৰ প্ৰদাহ আৰু শ্লেষ্মা হাইপাৰচিক্ৰেচন হ্ৰাস কৰি হাপানীৰ চিকিৎসা (আৰু আনকি প্ৰতিৰোধ) কৰিব পাৰে।
Also Read: হাপানি ৰোগৰ সমস্যা: ৯টা প্ৰাকৃতিক প্ৰতিকাৰ | Asthma
১১) প্ৰাকৃতিকভাৱে গ্লুটেন-মুক্ত (Natural Gluten Free)
ক’লা চাউলক প্ৰাকৃতিকভাৱে গ্লুটেন-মুক্ত চাউলৰ শ্ৰেণীত শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হয় যেনে অন্যান্য সম্পূৰ্ণ শস্য চাউল। গ্লুটেন অসহিষ্ণুতা এতিয়া পৃথিৱীৰ সকলো প্ৰান্তত বহুতে সন্মুখীন হোৱা এক সাধাৰণ সমস্যা হৈ পৰিছে। গ্লুটেন সংবেদনশীলতাৰ সমস্যাত চিলিয়াক ৰোগত একে ধৰণৰ লক্ষণ দেখা যায় যাৰ ভিতৰত আছে কোষ্ঠকাঠিন্য, পেট ফুলা, ডায়েৰিয়া। ক’লা চাউল খোৱাৰ লাভালাভ হৈছে যে গ্লুটেন সমৃদ্ধ খাদ্য যেনে সকলো উদ্দেশ্যপূৰ্ণ আটা (ময়দা), ঘেঁহু, বাৰ্লি আদি খোৱাৰ ফলত হোৱা লক্ষণবোৰ পৰিহাৰ কৰা হয়। এছিয়ান ক’লা চাউল আৰু অন্যান্য পাচলিৰ সৈতে ৰাতিৰ আহাৰৰ বাবে এক ভাল গ্লুটেন-মুক্ত পুষ্টিসমৃদ্ধ খাদ্য প্ৰস্তুত কৰক আৰু সকলো গ্লুটেন-প্ৰেৰিত লক্ষণ আৰু সমস্যাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাওক।
১২) মেদবহুলতাৰ আশংকা প্ৰতিহত কৰে (Prevent risk of Obesity)
যদি আপুনি মেদবহুলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি আছে, তেনেহ’লে ক’লা চাউল হৈছে আপোনাৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী বিকল্প। যিহেতু ই আঁহেৰে পৰিপূৰ্ণ, ই ভৰ্তি হোৱাৰ অনুভৱ দিয়ে আৰু অত্যাধিক খোৱা প্ৰতিহত কৰে। ক’লা চাউলৰ বিশেষত্ব আছে যি ওজন নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ওজন হ্ৰাসৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় – ইয়াত কেলৰি কম, কাৰ্বোহাইড্ৰেট কম, আৰু আহাৰত আঁহ অধিক থাকে। সেয়েহে, ই আপোনাক ভৰ্তি অনুভৱ কৰায় আৰু ভোকৰ বেদনা দূৰত ৰাখে।
Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment
ক’লা চাউলৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Black Rice
আপুনি বগা বা মুগা চাউলৰ দৰে ক’লা চাউলকো এটা সৰল ব্যঞ্জন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। ই শস্য আৰু শাক-পাচলিৰ বাটি আৰু শস্যৰ চালাডৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট আধাৰ প্ৰস্তুত কৰে। ইয়াৰ সোৱাদ বুৰিটো আৰু ৰেপত ভাল। যিহেতু ক’লা চাউল প্ৰাকৃতিকভাৱে আঠাল হয়, ই চুচিৰ বাবে উপযুক্ত।ক’লা চাউলৰে ভিন্ন ধৰণৰ ব্যঞ্জন তৈয়াৰ কৰি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
ক’লা চাউলৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Black Rice
ক’লা চাউলৰ কোনো গুৰুতৰ প্ৰকাৰৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া নাই কিন্তু আঁহ সমৃদ্ধ হোৱাৰ ফলত, ই সম্ভৱতঃ নেতিবাচক গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল প্ৰভাৱ যেনে ফুলা, গেছ, পেট বিকাৰ আদিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। সেয়েহে, আপুনি আপোনাৰ আহাৰত ক’লা চাউল যোগ দিয়াৰ আগতে আপোনাৰ চিকিৎসকৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰা উচিত, বিশেষকৈ যদি আপুনি এনে এজন ব্যক্তি যি পেটদুৰ্বল হয় আৰু প্ৰায়ে হজমৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়।
সেয়হে ক’লা চাউলৰ লাভালাভ আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ওপৰত উল্লেখ কৰা সমূহ কেৱল তথ্যৰ আধাৰত সাধাৰণ জ্ঞানাৰ্থে যোগান ধৰা তথ্য। ৰোগ নিৰাময় ক্ষেত্ৰত ক’লা চাউল ব্যৱহাৰ কৰা আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো বাঞ্ছনীয়।
Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System
সামৰণি | Conclusion
এই প্ৰৱন্ধটিত আলোচনা কৰা তথ্য সমূহৰ দ্বাৰা আপোনালোকক ক’লা চাউলৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লাভালাভৰ বিষয়ে জ্ঞাত কৰা হ’ল। এই প্ৰৱন্ধটিত ক’লা চাউলৰ লাভালাভ আৰু অপকাৰীতা, ব্যৱহাৰ আৰু অনান্য তথ্য সমূহ আপোনালোকে জানিবলৈ পালে।আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।
FAQ
১) আমি দৈনিক ক’লা চাউল খাব পাৰোঁ নেকি?
উত্তৰ: সাধাৰণতে খাদ্যৰ পৰিমাণত খোৱা ক’লা চাউল বেছিভাগ লোকৰ বাবেই সুৰক্ষিত। ঔষধ হিচাপে অধিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰিলে ক’লা চাউল সম্ভৱতঃ অসুৰক্ষিত। সেয়হে নিয়মিত পৰিমাণত দৈনিক ক’লা চাউল খাব পাৰি।
২) ক’লা চাউল স্বাস্থ্যকৰ নেকি?
উত্তৰ: হয়, গৱেষণাই দেখুৱাইছে যে ক’লা চাউলত সকলো প্ৰকাৰৰ সৰ্বাধিক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট কাৰ্যকলাপ থাকে, যাৰ ফলত ই এক পুষ্টিকৰ পছন্দ হয়। এণ্টিঅক্সিডেণ্ট হৈছে এনে যৌগ যি কোষবোৰক মুক্ত ৰেডিকেল নামৰ অণুৰ অত্যাধিক পৰিমাণৰ ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে, যি অক্সিডেটিভ চাপ বুলি জনাজাত এক স্থিতিত অৰিহণা যোগায়।
৩) ক’লা চাউল বৃক্কৰ বাবে ভাল নেকি?
উত্তৰ: ইয়াৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণৰ বাবে, ক’লা চাউলে যকৃত আৰু বৃক্ককো আঘাতৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। ক’লা চাউলক এক বৃহৎ সংক্ৰামক ৰোগৰ লক্ষ্য কৰি স্বাস্থ্য-প্ৰচাৰকাৰী কাৰ্যকৰী খাদ্যৰ এক প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ উৎস হিচাপে বিবেচনা কৰিব লাগে।
৪) ক’লা চাউল সহজে হজম হয় নেকি?
উত্তৰ: নহয়, ক’লা চাউলত বগা চাউলতকৈ উচ্চ আঁহ থাকে, যাৰ অৰ্থ হৈছে ই লেহেমকৈ হজম হয় আৰু আহাৰত অধিক দ্ৰৱণীয় আঁহ যোগ দিয়ে। এইটো ভাল কিয়নো ই কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে আৰু আমাক দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পৰিপূৰ্ণ ৰাখে, ভোক আৰু হেঁপাহ প্ৰতিৰোধ কৰে আৰু স্বাস্থ্যকৰ ওজন বজাই ৰখাত অধিক সহায় কৰে।
৫) ক’লা চাউল আৰু বগা চাউলৰ মাজত পাৰ্থক্য কি?
উত্তৰ: মুগা আৰু বগাৰ তুলনাত ক’লা চাউল হৈছে এক পৃথক প্ৰজাতিৰ চাউল। ইয়াৰ এক সুকীয়া বাদামী সোৱাদ আছে আৰু বগা চাউলতকৈ ৰান্ধিবলৈ অধিক সময় লাগে।
Writer: Mahezubin Saikia