মধুৰিৰ উপকাৰিতা: ভিন্ন ৰোগত ব্যৱহাৰ | Benefits of Guava

মধুৰিৰ উপকাৰিতা, উদ্ভিদ বিৱৰণ, পুষ্টি উপাদান, শ্ৰেণী বিভাজন, আঞ্চলিক নাম, বিভিন্ন ৰোগত ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য অপকাৰিতা আৰু সঘনাই সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ | Benefits of Guava

পৰিচয় | Introduction

ফল আমাৰ শৰীৰৰ বাবে অতি পুষ্টিকাৰক। সতেজ আৰু শুকান ফল সমূহ আমাৰ শৰীৰৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। এই ফল সমূহৰ বহু ধৰণৰ উপাদান যেনে ভিটামিন (Vitamins), খনিজ পদাৰ্থ (Minerals), এণ্টি  – অক্সিডেণ্টে (Anti-oxidant) থকাৰ উপৰিও আঁহ জাতীয় গুণেৰে ভৰপূৰ। বিভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এনে এবিধ উৎকৃষ্ট ফল হৈছে মধুৰি (Guava)

মধুৰি

মধুৰিৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

মধুৰি হৈছে এবিধ পুষ্টিকৰ আৰু স্বাস্থ্যকৰ ফল।  মধুৰি ফলৰ লগতে মধুৰি পাতবোৰ বিশেষ স্বাস্থ্য উপকাৰিতাৰে সমৃদ্ধ। মধুৰি ‘Myrtaceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত ফলযুক্ত উদ্ভিদ। মধুৰিক ইংৰাজীত ‘Guava’ আৰু হিন্দীত ‘Amrud’ বুলি কোৱা হয়। মধুৰিফলৰ বৈজ্ঞানিক নাম হ’ল- ‘Psidium Guajava’। মধুৰি উদ্ভিদ ক্ৰান্তীয় আমেৰিকাৰ স্থানীয় আৰু বিশ্বব্যাপী ক্ৰান্তীয় আৰু উপক্ৰান্তীয় অঞ্চলত খেতি কৰা হয়। মধুৰি পুষ্টিৰে ভৰপূৰ ইয়াত অধিক ভিটামিন C, পটাছিয়াম আৰু আঁহ আশ্চৰ্যজনকভাৱে সমৃদ্ধ। এই উল্লেখযোগ্য পুষ্টিৰ পৰিমাণৰে ভৰপূৰ মধুৰীয়ে বহুতো স্বাস্থ্য উপকাৰিতা প্ৰদান কৰে। মধুৰিৰ পাতবোৰ ভেষজ চাহ আৰু পাতৰ নিষ্কাশন পৰিপূৰক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

উদ্ভিদ বিৱৰণ | Plant description

মধুৰি হৈছে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হোৱা চিৰসেউজীয়া জোপোহা গছ যি প্ৰায় ৩-১০ মিটাৰ উচ্চতালৈকে বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। মধুৰি গছৰ অগভীৰ শিপা প্ৰণালী আছে। কাণ্ডবোৰ ক্ষীণ ২০চেণ্টিমিটাৰ ব্যাসৰ, এক মসৃণ সেউজীয়াৰ পৰা মুগা বাকলিৰে আবৃত। পাতবোৰ যোৰাত বিকশিত হয়। পাতবোৰ উপবৃত্তাকাৰৰ পৰা আয়তকাৰ ৫-১৫চেণ্টিমটাৰ দীঘল ৩-৭ চেণ্টিমিটাৰ বহল। পাতবোৰ সেউজীয়া বৰণৰ। ফুলবোৰ বগা ৰঙৰ। ফলটো হৈছে মাংসল, ওজন প্ৰায় ৫০০ গ্ৰাম পৰ্যন্ত হ’ব পাৰে। ফলৰ ছালৰ ৰঙ সেউজীয়া, হালধীয়া, কমলা, বেঙুনীয়া হ’ব পাৰে। ভিতৰৰ বৰণ বগা, হালধীয়া, গুলপীয়া বা ৰঙা আৰু বেঙুনীয়া হ’ব পাৰে। মধুৰি ফলৰ সোৱাদ মিঠা ৰসাল আৰু মচমচীয়া বীজ থাকে।

এই  প্ৰৱন্ধটিত মধুৰিৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় উপকাৰিতা বিষয়ে সাম্যক তথ্য বৰ্ণনা কৰা হৈছে।

Read Also: বেঙেনাৰ উপকাৰিতা | Benefits of Brinjal

মধুৰিৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম সমূহ হৈছে | Regional Names of Guava

  • ইংৰাজী ভাষাত: Guava
  • হিন্দী ভাষাত : Aamrud, Paere
  • তামিল ভাষাত: Koyya Pazham
  • মালায়ালম ভাষাত : Perakka
  • তেলুগু ভাষাত: Jamapandu
  • কান্নাড়া  ভাষাত : Seebe, Pyarilhannu, Sibe Hannu,Perale
  • গুজৰাটী ভাষাত: Jamrukh, Jam Phal
  • মাৰাঠী ভাষাত: Perro
  • বাংলা ভাষাত: Payara
  • অসমীয়া ভাষাত: Madhuri

১০০ গ্ৰাম মধুৰীৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value per 100 g of Guava 

  • Energy: 285 KJ (68Kcal)
  • Carbohydrate: 14.32 g
  • Sugar: 8.92g
  • Dietary fibre: 5.4g
  • Fat: 0.95g
  • Protein:2.55g
  • Vitamins
    • Vitamin A equive: 31 mcg
    • Thiamine (B1):0.06.7mg
    • Riboflavin ((B2): 0.0046miligram
    • Niacin (B3): 1.084milligram
    • Pantothenic acid (B5): 0.451milligram
    • Vitamin (B6): 0.11milligram
    • Folate(B9): 0.11micrograms
    • Vitamin (C): 228.3mg
    • Vitamin (K):2.2mcg
  • Minerals
    • Calcium: 18 milligram
    • Iron: 0.26milligram
    • Magnesium: 22 milligram
    • Manganese: 0.15milligram
    • Phosphorus: 40 milligram
    • Potassium: 417 milligram
    • Sodium: 2milligram
    • Zinc: 0.23milligram
  • Other constituents
    • Lycopene: 5204mcg

মধুৰীৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific Classification of Guava 

  • Kingdom: Plantae
  • Clade: Tracheophytes
  • Clade: Angiosperms
  • Clade: Eudicots
  • Clade: Rosids
  • Order: Myrtales
  • Family: Myrtaceae
  • Genus: Psidium
  • Species: Guajava
  • Scientific Name: Psidium guajava

মধুৰিৰ উপকাৰিতা | Benefits of Guava 

১. ৰোগ প্ৰতিৰোধী ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে (Boosts Immunity)

মধুৰিত ভিটামিন চি সমৃদ্ধ আৰু কমলাত পোৱা ভিটামিন চি-ৰ চাৰিগুণ পৰিমাণ থাকে বুলি কোৱা হয়। ভিটামিন চি-য়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে যি আপোনাৰ শৰীৰক সাধাৰণ সংক্ৰমণ আৰু বীজাণুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰস্তুত কৰে। লগতে, অধিক ভিটামিন চি-য়ে ভাল দৃষ্টিশক্তিত সহায় কৰে।

২. কৰ্কট ৰোগ হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে (May reduce the risk of developing Cancer):

ভিটামিন চি, লাইকোপেন আৰু অন্যান্য প্ৰকাৰৰ পলিফেনলে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট হিচাপে কাম কৰে যি শৰীৰৰ সংক্ৰমণ নিষ্ক্ৰিয় কৰাত সহায় কৰে যি কৰ্কট কোষৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰে। মধুৰি ফলে প্ৰষ্টেট কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা দেখুৱাইছে আৰু স্তন কৰ্কট কোষৰ বিকাশ ৰোধ কৰে।

৩. ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে (Helps to manage blood sugar levels)

মধুৰিত আঁহ আৰু গ্লাইকেমিক সূচকৰ উচ্চ পৰিমাণ আছে যি ডায়েবেটিচৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে। আঁহৰ পৰিমাণে ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ স্পিকিংৰ পৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, আনহাতে গ্লাইচেমিক সূচকে আপোনাৰ ৰক্ত শৰ্কৰা চমুকৈ বৃদ্ধি হোৱাটো সীমিত কৰে।

৪. স্বাস্থ্যৱান হৃদযন্ত্ৰ (Healthy Heart)

মধুৰিত উচ্চ পৰিমাণৰ ছডিয়াম আৰু পটাছিয়াম থাকে যি উচ্চ ৰক্তচাপত ভুগি থকা ৰোগীসকলৰ উচ্চ ৰক্তচাপ সন্তুলিত আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত শৰীৰক সহায় কৰে। মধুৰিয়ে কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে যি হৃদৰোগৰ এটা প্ৰাথমিক কাৰণ। অৱশ্যে, এই ফলটোৱে ভাল কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে আৰু ইয়াক বেয়া কলেষ্টেৰলৰ সৈতে সলনি কৰে।

৫. কোষ্ঠকাঠিন্যত সহায় কৰে (Helps in Constipation)

অন্যান্য ফলৰ তুলনাত মধুৰিত উচ্চ পৰিমাণৰ ভাল আহাৰৰ আঁহ থাকে। দিনত এটা মধুৰিত ১২ শতাংশ আঁহ থাকে যি ইয়াক পাচন স্বাস্থ্যৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী কৰি তোলে। ই স্বাস্থ্যকৰ অন্ত্ৰৰ চলাচলতো সহায় কৰে। ই আপোনাৰ কোষ্ঠকাঠিন্যৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।

৬. দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে (Helps in improving Eyesight)

মধুৰি ফলত ভিটামিন এ থাকে যি ব্যক্তি এজনৰ দৃষ্টিশক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। মধুৰি খোৱাটোৱে কেৱল বেয়া দৃষ্টিশক্তি প্ৰতিৰোধ নকৰে কিন্তু লগতে আপোনাক ছানি আৰু মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচন হোৱাত বাধা দিয়ে।

৭. চাপ-প্ৰতিৰোধী এজেণ্ট (Anti-stress Agent)

মধুৰি ফলত মেগনেছিয়াম থাকে যি আপোনাৰ পেশী আৰু স্নায়ুক শিথিল কৰাত সহায় কৰে। সেয়েহে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে কঠোৰ ব্যায়াম বা কাৰ্যালয়ত দীঘলীয়া দিনৰ পিছত, আপোনাক শিথিল কৰিবলৈ মাত্ৰ এটা মধুৰিৰ প্ৰয়োজন। এই ফলটোৱে আপোনাক চাপৰ সৈতে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে আৰু আপোনাৰ প্ৰণালীক এক ভাল শক্তি বৃদ্ধি কৰে।

৮. গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত সহায় কৰে (Helps during Pregnancy)

মধুৰি ফলে গৰ্ভৱতী মহিলাসকলক এনেদৰে উপকৃত কৰে যে ইয়াত ফলিক এচিড আৰু ভিটামিন বি-৯ থাকে যাক মহিলাসকলৰ বাবে দিয়াৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয় কিয়নো ই কেঁচুৱাটোৰ স্নায়ুতন্ত্ৰ বিকশিত কৰাত সহায় কৰে আৰু কেঁচুৱাটোক স্নায়বিক বিকাৰৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে।

৯. দাঁতৰ বিষৰ বাবে এক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সমাধান (Best solutions for toothaches)

দাঁতৰ ক্ষেত্ৰতো মধুৰিৰ লাভালাভ দেখা যায়। মধুৰি পাতৰ প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী কাৰ্য আৰু বেক্টেৰিয়া-প্ৰতিৰোধী ক্ষমতা থাকে যি সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে আৰু বীজাণু ধ্বংস কৰে আৰু ঘৰত মধুৰি পাত সেৱন কৰা লোকসকলে দাঁতৰ বিষ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব। মধুৰি পাতৰ ৰসে ফুলা মাড়ি আৰু মুখৰ আলচাৰৰ পৰা সকাহ দিয়ে বুলিও কোৱা হয়।

১০. ওজন হ্ৰাসত সহায়ক (Aids in weight loss)

যদি আপুনি এজন ফিটনেছ উৎসাহী, বা যদি আপুনি অনুভৱ কৰে যে আপুনি গধুৰ ফালে আছে, তেনেহ’লে আপুনি ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰা মধুৰি খাব লাগিব। মধুৰিয়ে আপোনাৰ শৰীৰৰ বিপাক নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। আপেল, আঙুৰ আৰু কমলাৰ তুলনাত কেঁচা মধুৰিত চেনী কম পৰিমাণে থাকে বুলি  কোৱা হয়।

Read Also: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

১১. চৰ্দি আৰু কাহত সহায় কৰে (Helps in Cold-Cough)

অন্যান্য ফলৰ তুলনাত মধুৰিত ভিটামিন চি আৰু আইৰণৰ পৰিমাণ যথেষ্ট বেছি। অৱশ্যে, মধুৰিয়ে আপোনাক বেয়া চৰ্দি বা যিকোনো ভাইৰেল সংক্ৰমণ হোৱা প্ৰতিহত কৰে বুলি প্ৰমাণিত হয়। কেঁচা মধুৰিৰ ৰস কাহ আৰু চৰ্দি নিৰাময়ত অতি উপকাৰী। ই শ্লেষ্মাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পায় আৰু শ্বাসনলী, ডিঙি আৰু হাঁওফাঁও বীজাণুমুক্ত কৰে।

Read Also: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

মধুৰীৰ পাতৰ উপকাৰিতা | Benefits of Guava Leaves

জ্বৰ, চৰ্দি, কাহ আদিৰ দৰে সৰল সমস্যাৰ বাবে আমি সকলোৱে পশ্চিমীয়া ঔষধৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰোঁ। কিন্তু, পাহৰি নাযাব যে মধুৰি পাতবোৰো অতি স্বাস্থ্যকৰ। যদি মধুৰি ফল স্বাস্থ্যকৰ হয়, তেন্তে ইয়াৰ পাতবোৰ অতি স্বাস্থ্যকৰ। মধুৰি পাতৰ কিছুমান লাভালাভ ইয়াত দিয়া হৈছে যিবোৰ আপুনি জানিব লাগিব।

  • ডায়েৰিয়া বন্ধ কৰাত সহায় কৰে।
  • কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
  • ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
  • ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
  • ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে।
  • ভাল দৃষ্টিশক্তিত সহায় কৰে।
  • ব্ৰণ নিৰাময়ৰ বাবে ব্যৱহৃত।
  • আপোনাৰ ছালৰ গাঁথনি উন্নত কৰাত সহায় কৰে।

NOTE: মধুৰি পাতবোৰ হয় গৰম পানীত উতলাব পাৰি আৰু সেইবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি চাহ খাব বা বনাব পাৰি। এইবোৰৰ যিকোনো এটাৱে আপোনাক বিভিন্ন ধৰণে লাভান্বিত কৰিব।

মধুৰিৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Guava

মধুৰীৰ ফল আধা পকা আৰু পকা অৱস্থাত খোৱা হয়। মধুৰীৰ  ফলৰ পৰা ভিন্ন ধৰণৰ জাম, জেলী, জুছ, চাটনি, খাদ্য সামগ্ৰী আদি তৈয়াৰ কৰি ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মধুৰীৰ পাত ভিন্ন ধৰণে ভিন্ন ৰোগৰ চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মধুৰি পৰা তৈয়াৰী খাদ্য সামগ্ৰী লগতে বজাৰত উপলদ্ধ মধুৰীৰ পৰা তৈয়াৰী ভিন্ন ধৰণৰ প্ৰসাধন সামগ্ৰীকো ৰোগ নিৰাময়ৰ আৰু সৌন্দৰ্য্য চৰ্চা ক্ষেত্ৰত ভিন্ন ধৰণে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

Read Also: ৰোগ নিৰাময়ত লাউৰ উপকাৰিতা | Benefits of Bottle Gourd

মধুৰিৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side effects of Guava

খাদ্য হিচাপে খালে মধুৰি ফল সুৰক্ষিত হ’ব পাৰে। মধুৰি ফল আৰু মধুৰি পাতৰ নিষ্কাশন সম্ভৱতঃ সুৰক্ষিত যেতিয়া ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, হ্ৰস্বম্যাদী। মধুৰিপাতৰ নিষ্কাশনৰ ফলত কিছুমান লোকৰ অস্থায়ী ওকালি অহা বা পেটৰ বিষ হ’ব পাৰে।

বিশেষ সাৱধানতা আৰু সতৰ্কবাণী | Special Precaution and Warning

  • গৰ্ভৱতী বা স্তন্যপান কৰোঁতে মধুৰি ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাটো সুৰক্ষিত নে কি জানিবলৈ পৰ্যাপ্ত নিৰ্ভৰযোগ্য তথ্য নাই। সুৰক্ষিত ফালে থাকিব আৰু অধিক জনা লৈকে খাদ্যৰ পৰিমাণৰ সৈতে ব্যৱহাৰ কৰিব।
  • একজিমা (Eczema): মধুৰি পাতৰ নিষ্কাশনে একজিমা অধিক বেয়া কৰিব পাৰে। মধুৰিৰ পাতৰ নিষ্কাশনত ৰাসায়নিক পদাৰ্থ থাকে যি ছালৰ জ্বলা-পোৰা কৰিব পাৰে, বিশেষকৈ ছালৰ স্থিতি যেনে একজিমা থকা লোকৰ ক্ষেত্ৰত। যদি আপোনাৰ একজিমা আছে, সাৱধানতাৰে মধুৰি পাতৰ নিষ্কাশন ব্যৱহাৰ কৰিব।
  • ডায়েবেটিচ (Diabetes): মধুৰিৰ ফলত ৰক্ত শৰ্কৰা হ্ৰাস হ’ব পাৰে। যদি আপোনাৰ ডায়েবেটিচ আছে আৰু মধুৰি ব্যৱহাৰ কৰে, আপোনাৰ ৰক্ত শৰ্কৰা সাৱধানে পৰীক্ষা কৰক।
  • অস্ত্ৰোপচাৰ (Surgery): মধুৰিয়ে ৰক্ত শৰ্কৰা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। তাত্ত্বিকভাৱে, মধুৰি অস্ত্ৰোপচাৰৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়ত আৰু পিছত ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰক্তক্ষৰণৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে বা হস্তক্ষেপ কৰিব পাৰে। নিৰ্ধাৰিত অস্ত্ৰোপচাৰৰ কমেও ২ সপ্তাহ আগতে মধুৰি ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা বন্ধ কৰক।

NOTE: মধুৰিৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে।  ৰোগ নিৰাময়ৰ  ক্ষেত্ৰত মধুৰি ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় মধুৰিৰ উপকাৰিতা সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। মধুৰিৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

১) মধুৰিআমৰ বিশেষত্ব কি?

উঃ- মধুৰি পুষ্টিৰে ভৰপূৰ। ইয়াত কেৱল কমলাতকৈ অধিক ভিটামিন চি নাই, মধুৰিৰ অন্যান্য এণ্টিঅক্সিডেণ্টত সমৃদ্ধ, আৰু ইয়াৰ বহুতো যথেষ্ট স্বাস্থ্য উপকাৰিতা থকা দেখা গৈছে। এই গ্ৰীষ্মমণ্ডলীয় ফলখোৱাৰ মাত্ৰ কেইটামান লাভালাভ ইয়াত দিয়া হৈছে। মধুৰিত পোৱা এটা মুখ্য পুষ্টি হৈছে আঁহ।

২) মধুৰিআমৰ উৎপাদন কʼত প্ৰথমে হৈছিল?

উঃ- মধুৰিআম ফলটো সম্ভৱতঃ মধ্য আৰু দক্ষিণ আমেৰিকাৰ পৰা উৎপন্ন হয়। যদিও মানুহে ইয়াৰ ভ্ৰমণত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে, চৰাই আৰু জন্তুবোৰেও মধুৰিআম বীজ কঢ়িয়াই লৈ গৈছে। আজি ফ্লৰিডা, হাৱাই আৰু দক্ষিণ কেলিফৰ্ণিয়াত মধুৰিআম খেতি কৰা হয়।

৩) মধুৰিআমৰ পাতৰ ব্যৱহাৰ কি? 

উঃ- পাত আৰু ফলকে ধৰি উদ্ভিদৰ বিভিন্ন অংশ ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মানুহে পাকস্থলী আৰু অন্ত্ৰৰ স্থিতি, বিষ, মধুমেহ আৰু ক্ষত নিৰাময়ৰ বাবে মধুমেহ পাত ব্যৱহাৰ কৰে। ফলটো উচ্চ ৰক্তচাপৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

৪) মধুৰিআম গছবোৰত অধিক পানীৰ প্ৰয়োজন নেকি?

উঃ- মধুৰিক সঘনাই গভীৰ পানীৰ প্ৰয়োজন নাই। গৰম বতৰ আৰু বৰ্ধিত ঋতুত, পানীৰ মধুৰি প্ৰতি মাহে দুইৰ পৰা তিনিবাৰ, গভীৰভাৱে। শীতৰ মাহবোৰত, মধুৰিআম খৰাং প্ৰতিৰোধী হয়, সেয়েহে পানী কম কৈ প্ৰয়োজন হয়। মধুৰিৰ অগভীৰ শিপা থাকে যিয়ে পানী আৰু পুষ্টি দ্ৰুতগতিত শোষণ কৰে।

৫) মধুৰিআম গছ কিমান দিন জীয়াই থাকে?

উঃ- যেতিয়া বীজৰ পৰা খেতি কৰা হয়, মধুৰিআম গছবোৰে দুবছৰৰ ভিতৰত ফল প্ৰদান কৰিব পাৰে, আৰু চল্লিশ বছৰ ধৰি এনে কৰি থাকিব পাৰে।

Writer: Mahezubin Saiki

Leave a Reply