আশ্চৰ্যজনক তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা: ৰোগ প্ৰতিৰোধী | Cucumber Benefits

তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা, উদ্ভিদ বিৱৰণ, পুষ্টিৰ মূল্য, আঞ্চলিক নাম, বিভিন্ন ৰোগত ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য অপকাৰিতা আৰু লবলগীয়া সাৱধানতা | Benefits and uses of Cucumber

পৰিচয় | Introduction

আমাৰ স্বাস্থ্যৰ মানদণ্ড উন্নতিৰ বাবে বনৌষধি ভেষজ, ঔষধি জাতীয় শাক, পাচলি, উদ্ভিদ আৰু ফল- মূল সমূহে বিশেষ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। পুৰণি কালৰ পৰাই এই সমূহক ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষভাৱে ব্যৱহাৰ কৰি অহা হৈছে। এই ঔষধি গুণেৰে সমৃদ্ধ উদ্ভিদ আৰু পাচলি সমূহ আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসাতো বিশেষভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এনে এবিধ ভাৰতৰ লগতে অসমতো  পোৱা ঔষধি গুণেৰে পৰিপুষ্ট পাচলি হৈছে তিয়ঁহ (Cucumber)। 

তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা (Cucumber)

তিয়ঁহ হৈছে এবিধ ৰসাল ঔষধি গুণেৰে সমৃদ্ধ পুষ্টিকৰ পাচলি। তিয়ঁহ ‘Cucurbitaceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভিদ। তিয়ঁহে বিভিন্ন পুষ্টি প্ৰদান কৰে কিন্তু কেলৰি, চৰ্বি, কলেষ্টেৰল আৰু ছডিয়াম কম। ভাৰতৰ লোকসকলে প্ৰাচীন কালৰ পৰা খাদ্য আৰু ঔষধি উদ্দেশ্যৰ বাবে তিয়ঁহ বিশ্বস্ত উৎস খেতি কৰিছে, আৰু তিয়ঁহ দীৰ্ঘদিন ধৰি ভূমধ্যসাগৰীয় আহাৰৰ অংশ হৈ আহিছে। তিয়ঁহৰ মৃদু, সতেজ সোৱাদ আৰু উচ্চ পানী থাকে। এইবোৰে ডিহাইড্ৰেচন উপশম কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু গৰম বতৰত খোৱাটো আনন্দদায়ক।

তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

উদ্ভিদ বিৱৰণ | Plant description

তিয়ঁহ গছ হৈছে খহটা, ৰসাল এক কোমল বাৰ্ষিক। লোমযুক্ত পাতবোৰত তিনিৰ পৰা পাঁচটা জোঙা লোব থাকে, আৰু কাণ্ড শাখাযুক্ত টেণ্ড্ৰিল থাকে। পাঁচ পাহিৰ হালধীয়া ফুলবোৰ এক যৌন আৰু এক প্ৰকাৰৰ বেৰী প্ৰস্তুত কৰে যাক পেপো বুলি কোৱা হয়। সাধাৰণ পাচলিবোৰৰ ভিতৰত তাপৰ প্ৰয়োজনীয়তা সৰ্বাধিক, আৰু অসমান পানীৰ পৰিস্থিতিৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে ফলবোৰ তিতা হ’ব পাৰে। তিয়ঁহৰ ফলৰ আকৃতি বেলেগ বেলেগ। তিয়ঁহ ৰ উদ্ভিদ হৈছে বাৰ্ষিক উদ্ভিদ, কেৱল এটা বৰ্ধিত ঋতুত জীয়াই থাকে আৰু লতাবোৰ ৫ মিটাৰ (১৬.৪ফুট) দৈৰ্ঘ্যলৈকে হ’ব পাৰে। 

এই প্ৰবন্ধটিত তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা বিষয়ে এক সাম্যক তথ্য বৰ্ণনা কৰা হৈছে।

Read Also: আগৰৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ আৰু অপকাৰিতা | Benefits of Agarwood

১০০ গ্ৰাম তিয়ঁহৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of per 100 g Cucumber

  • Energy: 65 KJ (16 kcal)
  • Carbohydrate: 3.63 g
  • Sugar: 1.67 
  • Dietary fibre: 0.5 g
  • Fat: 0.11 g
  • Protein: 0.65 g
  • Vitamins
    • Thiamine (B1):0.027 mg
    • Riboflavin (B2):0.033 mg
    • Niacin (B3): 0.018 mg
    • Pantothenic acid (B5): 0.25 g
    • Vitamin(B6): 0.04 mg
    • Folate (B9):  7 mg
    • Vitamin (C): 2.8 mg
    • Vitamin (K): 16.4 mcg
  • Minerals
    • Calcium: 16 mg
    • Iron: 0.28 mg
    • Magnesium: 13 mg
    • Manganese: 0.07 mg
    • Phosphorus: 24 mg
    • Potassium: 147 mg
    • Sodium: 2 mg
    • Zinc: 0.2 mg
  • Other constituents
    • Water: 95.23 g
    • Fluoride: 1.3 mcg

তিয়ঁহৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different Regional Names of Cucumber

  • ইংৰাজী ভাষাত: Cucumber
  • হিন্দী ভাষাত: Khira / Kheera / Kakdi
  • তামিল ভাষাত: Vellarikka
  • মালায়ালম ভাষাত : Vellarikka
  • বাংলা ভাষাত : Sasha / Sausha
  • মাৰাঠী ভাষাত : Sitalchinni
  • তেলুগু ভাষাত: Dosakaya
  • কাশ্মিৰী ভাষাত: Laer

তিয়ঁহৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific classification of Cucumber

  • Kingdom: Plantae
  • Clade: Tracheophytes
  • Clade: Angiosperms
  • Clade: Eudicots
  • Clade: Rosids
  • Order: Cucurbitales
  • Family: Cucurbitaceae
  • Genus: Cucumis
  • Species: C. Sativus
  • Scientific name: Cucumis sativus

তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা | Benefits of Cucumber

১. ডিহাইড্ৰেচনৰ সৈতে যুঁজ দিয়ে (Fights Dehydration)

শৰীৰত প্ৰয়োজনীয় পৰিমাণতকৈ কম পানী থাকিলে ডিহাইড্ৰেচন হয়, যাৰ ফলত আপুনি কেইবাটাও ৰোগৰ প্ৰতি সংবেদনশীল হয়। আপোনাৰ দৈনিক আহাৰত তিয়ঁহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে আপোনাৰ শৰীৰৰ ভিতৰত হেৰুওৱা পানী পূৰণ হয়, আপোনাক সম্পূৰ্ণৰূপে হাইড্ৰেটেড কৰি ৰাখে। এক কঠোৰ ব্যায়াম বা ক্লান্তিকৰ শাৰীৰিক সক্ৰিয়তাৰ পিছত, বিশেষকৈ গ্ৰীষ্মকালৰ উচ্চতাৰ সময়ত তিয়ঁহৰ কেইটুকুৰামান খাবলৈ মনত ৰাখিব।

২. ফাইবাৰ-সমৃদ্ধ (Fiber-Rich)

তিয়ঁহক পুষ্টিকৰ আঁহৰ এক ভাল উৎস বুলি গণ্য কৰা হয় যি আপোনাৰ শৰীৰক সঠিকভাৱে কাম কৰাত সহায় কৰিব। তিয়ঁহত আঁহ আৰু পানীৰ সংমিশ্ৰণে কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু নিয়মীয়াতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। সেয়েহে ডায়েটিচিয়ানসকলে ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলক ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সেৱন কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে, কিয়নো ইয়াৰ ফলত অগ্ন্যাশয়ে সঠিক পৰিমাণৰ ইনচুলিন নিঃসৰণ কৰিব পাৰে, এনেদৰে উৎপাদিত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। 

৩. হাড়ৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Boosts Bone Health)

তিয়ঁহ হৈছে হাড়ৰ ঘনত্ব আৰু হাড় ভঙাৰ বিপদাশংকা দূৰ কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় কেলচিয়ামৰ উৎস। আপোনাৰ আহাৰত তিয়ঁহ যোগ দিবলৈ বিফল নহ’ব, কিয়নো আপুনি বছৰত আগবাঢ়ি যোৱা স্বত্বেও শক্তিশালী হাড় আৰু কাৰ্টিলেজ থকাটো উপভোগ কৰিব। তিয়ঁহে কেলচিয়াম শোষণ উন্নত কৰাত সহায় কৰে, হাড়ৰ পেশীৰ মেৰামতি বৃদ্ধি কৰে।

৪. কৰ্কট কোষৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰে (Prevents Growth of Cancer Cells)

তিয়ঁহ ইয়াৰ কৰ্কট ৰোধী গুণাগুণৰ বাবেও জনাজাত। ই সমগ্ৰ শৰীৰত কৰ্কট কোষৰ বিস্তাৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু আপোনাৰ শৰীৰত কৰ্কট কোষ বিকশিত হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। কৰ্কট বিশেষজ্ঞসকলে তেওঁলোকৰ ৰোগীসকলক তেওঁলোকৰ শৰীৰৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত কোষবোৰ পুনৰুদ্ধাৰ কৰিবলৈ তিয়ঁহ খাবলৈ কয় যি ৰক্ত সঞ্চালনত সহায় কৰে।

৫. দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰে (Reduces Chronic Inflammation)

তিয়ঁহত থকা পানীৰ পৰিমাণ আৰু ভিটামিন চি-য়ে আপোনাৰ শৰীৰত ক্ষতিগ্ৰস্ত কোষবিলাকৰ বিস্তাৰ ৰোধ কৰিব পাৰে, এনেদৰে আপোনাক হৃদৰোগকে ধৰি একাধিক দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰদাহজনক স্থিতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে। তিয়ঁহৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টে আপোনাৰ শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰি প্ৰদাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব।

৬. ধুনীয়া চুলি (Beautiful Hair)

তিয়ঁহত থকা ছালফাৰ আৰু চিলিকনে আপোনাৰ চুলি শক্তিশালী আৰু পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। চুলি কোমল আৰু স্পৰ্শ কৰিবলৈ ৰেচমী হোৱাৰ সৈতে আপোনাৰ চুলিৰ বিকাশ উন্নত হ’ব। চুলি কোমল হ’ব আৰু সহজে নিচিঙিব। 

৭. কোষ্ঠকাঠিন্য প্ৰতিৰোধ কৰে (Prevent Constipation)

আপোনাৰ শৰীৰত অপৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পানী আৰু আহাৰৰ আঁহৰ ফলত কোষ্ঠকাঠিন্য হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত আপোনাৰ যথেষ্ট অসুবিধা হ’ব পাৰে। আপোনাৰ শৰীৰৰ পানী আৰু আঁহ বোৰ পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰতিদিনে তিয়ঁহৰ চালাড খাবলৈ মনত ৰাখিব যাতে শৌচৰ পথ মসৃণ আৰু বিষহীন হৈ পৰে।

৮. বৃক্কৰ পাথৰৰ প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা (Natural Treatment for Kidney Stones)

তিয়ঁহৰ পানীৰ পৰিমাণে আপোনাৰ শৰীৰৰ পৰা সকলো বিষাক্ত পদাৰ্থ উলিয়াই দিব পাৰে। ই বৃক্কৰ পাথৰ প্ৰতিৰোধ কৰাত বহুদূৰ আগবাঢ়িব পাৰে আনহাতে মূত্ৰাশয়ত থকা পাথৰ আৰু আৱৰ্জনা প্ৰস্ৰাৱৰ দ্বাৰা শৰীৰৰ পৰা ওলাই যায়। লগতে শৰীৰত ইউৰিক এচিডৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰিত ৰখাতো তিয়ঁহে সহায় কৰে।  

৯. মাইগ্ৰেইনৰ পৰা সকাহ (Relieves Migraine)

মাইগ্ৰেইন অত্যাধিক কষ্টদায়ক হ’ব পাৰে, আৰু আপুনি ইয়াক শুই নোযোৱালৈকে কোনো সকাহ নাপাব। আপোনাৰ আহাৰত তিয়ঁহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে অলৌকিক প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। তিয়ঁহৰ মেগনেছিয়ামে আপোনাক আপোনাৰ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাত সহায় কৰে, আপোনাৰ ইমিউনোলজিকেল প্ৰণালীক এক উৎসাহ প্ৰদান কৰে। 

১০. স্বাস্থ্যৱান ছাল (Healthy skin)

স্বাস্থ্যৱান আৰু উজ্জ্বল ছাল নিশ্চিত কৰিবলৈ তিয়ঁহ খাব, কোঁচ আৰু ৰেখাবোৰ অতীতৰ বিষয় হৈ পৰিব। ছাল পাতল কৰা আৰু পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে তিয়ঁহ স্থানীয়ভাৱে প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি।

Read Also: ব্ৰণৰ সমস্যা: প্ৰতিকাৰ আৰু জড়িত তথ্য

১১. বিষ উপশম (Pain relief)

তিয়ঁহত ফ্লেভোনইড, টেনিন আৰু অন্যান্য এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। ই শৰীৰত মুকলি হোৱা মুক্ত ৰেডিকেলৰ সংখ্যা নিয়ন্ত্ৰণ কৰি বিষ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগৰ বাবেও আপুনি অত্যাধিক বিষ ভুগীব লগা নহয়। যদি আপুনি ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাব নোৱাৰে তেন্তে বিষ হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰতিদিনে তিয়ঁহ খাব।

১২. উশাহৰ দুৰ্গন্ধৰ সৈতে যুঁজ দিয়ক (Fights Bad Breath)

আপুনি দিনত দুবাৰকৈ দাঁত ব্ৰাছ কৰিব লাগিব আৰু সঠিক মুখৰ পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰাখিব লাগিব। দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, আপুনি এতিয়াও এক দুৰ্গন্ধত ভুগি থাকিব পাৰে যাৰ ফলত মানুহে আপোনাক পৰিহাৰ কৰিব পাৰে। দুৰ্গন্ধযুক্ত উশাহৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ আপুনি ব্যয়বহুল চিকিৎসা বাছনি কৰিব নালাগে। আপুনি আপোনাৰ মাড়ি আৰু দাঁতৰ পৰা জমা হোৱা বেক্টেৰিয়া ধুব বিচৰা দৰে তিয়ঁহ খাব।

১৩. হৰমন সন্তুলিত কৰে (Balances Hormones)

তিয়ঁহত ফছফৰাছ থাকে যি শৰীৰত হৰমনৰ ভাৰসাম্যৰ বাবে এক মুখ্য পুষ্টি। প্ৰাপ্তবয়স্কসকলৰ বাবে দৈনিক গ্ৰহণৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়া ফছফৰাছৰ প্ৰায় ৪% তিয়ঁহত থাকে। ইয়াৰ সৰ্বাধিক লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ, ইয়াক আপোনাৰ দৈনন্দিন আহাৰত যোগ দিয়ক আৰু স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকক।

১৪. কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (​Improves cardiovascular health)

তিয়ঁহত মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম আৰু ভিটামিন কে থাকে। কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ প্ৰণালীৰ সঠিক কাৰ্যকৰীতাৰ বাবে এই ৩টা পুষ্টি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মেগনেছিয়াম আৰু পটাছিয়াম গ্ৰহণ কৰিলে ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। তিয়ঁহৰ নিয়মীয়া সেৱনে বেয়া কলেষ্টেৰল আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰহ্ৰাস কৰা দেখা গৈছে। ভিটামিন কে-য়ে তেজ জমা হোৱা আৰু তেজত কেলচিয়ামৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক হিচাপে কাম কৰে।

Read Also: আলুৰ উপকাৰিতা আৰু অন্যান্য তথ্য | Benefits of Potato

তিয়ঁহৰ অনান্য উপকাৰিতা | Other Benefits of Cucumber 

১) সদায় তিয়ঁহ খাব পাৰিলে কোষ্ঠৱৰ্দ্ধতা দূৰ হয়।

২) সদায় তিয়ঁহ চকল কৰি কাটি তাত নেমুৰ ৰস আৰু নিমখ ছটিয়াই খালে হজম শক্তি বাঢ়ে। খোৱা বস্তু সহজতে হজম হোৱা গুণৰ বাবে তিয়ঁহ এবিধ প্ৰশস্ত ফল।

৩) দিনে দুয়োবেলা ভাতৰ লগত চালাদ কৰি খাব পাৰিলে মধুমেহ ৰোগীৰ তেজৰ বা প্ৰস্ৰাবৰ শৰ্কৰা কমে। 

৪) মধুমেহ ৰোগীয়ে তিয়ঁহত নেমুৰ ৰস সানি খাব লাগে।

৫) তিয়ঁহৰ ৰসৰ লগত হালধী গুৰি আৰু নেমুৰ ৰস মিলাই এটা মিশ্ৰণ কৰি মুখত সানি ২০ মিনিট মানৰ পিছত ধুই পেলাব লাগে এইদৰে এসপ্তাহমান লগালে ছালৰ সমৃনতা আৰু উজ্জ্বলতা বাঢ়িব আৰু বগা হ’ব।

৬) তিয়ঁহৰ ৰসৰ লগত গ্লিচাৰিণ, নেমুৰ ৰস, গোলাপজল মিলাই মুখত মাজে মাজে সানি থাকিব পাৰিলে ছালৰ সৌন্দৰ্যতা বৃদ্ধি পায়।

৭) উচ্চ ৰক্তচাপ থাকিলে প্ৰতিদিনে তিয়ঁহ বা তিয়ঁহৰ ৰস বৰ উপকাৰী। 

৮) প্ৰখৰ ৰ’দৰ তাপত ছাল কলা পৰিলে (sunburn) তিয়ঁহৰ ৰস ১০০ গ্ৰাম পাউদাৰ গাখীৰ ২ চামুচ, নেমুৰ ৰস ১ চামুচ মিলাই ৰ’দে পোৱা ঠাইত প্ৰলেপ দিলে ৰ’দত কলা পৰাবোৰ নাইকিয়া হৈ যাব। কিন্তু এদিনতে নহয়, ১ সপ্তাহমান এইদৰে লগাই থাকিব লাগিব। 

৯) চকুৰ তলি কলা হলে তিয়ঁহ আৰু আলু বটি আঙুলিৰে লাহে লাহে চকুৰ গুৰিত প্ৰলেপদিলে কলাপৰা নাইকিয়া হব।

১০) ৰ’দত বাহিৰৰ পৰা আহি ভিতৰ সোমালে চকুদুটাৰ অলসতা বাঢ়ি ভাগৰ লাগি যায় তেতিয়া তিয়ঁহ চকলকৈ কাটি চকুমুদি ওপৰত লগাই অলপ পৰ থাকিলে সজীৱতা অনুভৱ কৰিব পাৰিব।

১১) ছালৰ তেলেটিয়াভাব তিয়ঁহৰ প্ৰলেপ দূৰ কৰে । 

১২) তিয়ঁহত ফচফৰাচ বেছিকৈ থকাই মস্তিস্কত বহুত শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে। তিয়ঁহে স্মৰণ শক্তিও বৃদ্ধি কাৰিব পাৰে।

১৩) ৰোগ প্ৰতিশোধক গুণ তিয়ঁহৰ আছে। সৌন্দৰ্যতা ৰক্ষা কৰা, পেটৰ ৰোগ নাশ কৰা, অলসতা দূৰ কৰা, স্মৰণ শক্তি বৃদ্ধি কৰা, পৰিপাক যন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাত তিয়ঁহৰ গুণ বহুত বেছি।

Read Also: গুৰুত্বপূৰ্ণ উৰহীৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা | Benefits of Indian Bean

তিয়ঁহৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Cucumber

তিয়ঁহ আমি কেঁচাকৈ খাব পাৰো আৰু চালাড, ব্যঞ্জন,  Burger, Sandwich আদিত যোগ কৰিও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো। তিয়ঁহ ৰস, জুছ আদি তৈয়াৰ কৰি খাব পাৰি। ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত তিয়ঁহ আমি ভিন্ন ধৰণে খাব পাৰো। ছাল আৰু চুলিৰ সমস্যা সমাধান কৰিবলৈ তিয়ঁহৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ আৰু তিয়ঁহৰ পৰা তৈয়াৰী প্ৰসাধন সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো।

তিয়ঁহৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Cucumber

অত্যাধিক খোৱাৰ মুখ্যতঃ অনুভৱ কৰা তিয়ঁহৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আছে, এইবোৰ হৈছে – 

  • প্ৰস্ৰাৱ বৃদ্ধি
  • ফুলা আৰু বদহজম
  • এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়া
  • বৃক্ক বিপদাশংকা হʼব পাৰে 
  • ভিটামিন চি-ৰ অত্যাধিক থকা ফলত হোৱা পাৰ্শ্বক্ৰিয়া
  • হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে বিপদজনক হ’ব পাৰে
  • গেছৰ সমস্যা

সেয়হে, তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা  আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ৰোগ নিৰাময়ত ঔষধী ক্ষেত্ৰত তিয়ঁহ ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় তিয়ঁহৰ উপকাৰিতাৰ সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে।তিয়ঁহৰ উপকাৰিতা,  ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

১) তিয়ঁহৰ বিশেষত্ববোৰ কি?

উঃ- তিয়ঁহ গছ হৈছে খহটা, ৰসাল, পিছফালৰ কাণ্ডৰ সৈতে এক কোমল বাৰ্ষিক। লোমযুক্ত পাতবোৰত তিনিৰ পৰা পাঁচটা জোঙা লোব থাকে, আৰু কাণ্ডবোৰ শাখাযুক্ত টেণ্ড্ৰিল থাকে। পাঁচ পাহিৰ হালধীয়া ফুলবোৰ একযৌন আৰু এক প্ৰকাৰৰ বেৰী প্ৰস্তুত কৰে যাক পেপো বুলি কোৱা হয়।

২) মই প্ৰতিদিনে তিয়ঁহ খাব পাৰো নেকি?

উঃ- ভিটামিন, আহাৰৰ আঁহ, আৰু পানীৰে ভৰা, তিয়ঁহে বদহজমত সহায় কৰে। দৈনিক তিয়ঁহ খালে অন্ত্ৰৰ চলাচল সম্পৰ্কীয় সমস্যা সমাধান কৰিব পাৰে আৰু সেয়েহে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সৈতে যুঁজিবলৈ আপোনাক সহায় কৰে।

৩) তিয়ঁহ ছালৰ বাবে ভাল নেকি?

উঃ- তিয়ঁহে আপোনাক ভিতৰ আৰু বাহিৰ দুয়োফালে ভাল অনুভৱ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এইবোৰ কেৱল এক উৎকৃষ্ট, কম কেলৰিযুক্ত জলপান নহয়। তিয়ঁহে আপোনাৰ ছাল শান্ত কৰিব পাৰে, ফুলা আৰু ৰঙা পৰা হ্ৰাস কৰিব পাৰে, আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ লক্ষণৰ সৈতে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰিব পাৰে।

৪) তিয়ঁহ এটা ফল নেকি?

উঃ- উদ্ভিদ বিজ্ঞানৰ ফল এটাত কমেও এটা বীজ থাকিব লাগে আৰু উদ্ভিদৰ ফুলৰ পৰা গছ ওলাব লাগে। এই সংজ্ঞাৰে মন কৰিলে তিয়ঁহবোৰক ফল হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হয় কিয়নো সেইবোৰৰ মাজত সৰু বীজ থাকে আৰু তিয়ঁহ গছৰ ফুলৰ পৰা বিকশিত হয়।

৫) তিয়ঁহে কʼলা দাগ আঁতৰাব পাৰে নেকি?

উঃ- তিয়ঁহত ৯৫% পানী থাকে, যাৰ অৰ্থ হৈছে ই ছালক হাইড্ৰেট আৰু ময়েশ্চাৰাইজ কৰে। তিয়ঁহত এটা প্ৰ’টিন থাকে যি ছাল টান কৰে আৰু ছালখন মসৃণ আৰু কোমল দেখায়। ই ডাঠ দাগবোৰ পাতল কৰাত সহায় কৰে আৰু ছালক শান্ত কৰে।

Writer: Mahezubina Saikia

Leave a Reply