ফুলকবিৰ উপকাৰিতা: ৰোগ আৰোগ্যত ইয়াৰ অবিশ্বাস্য অৱদান | Cauliflower Health Benefits

ফুলকবিৰ উপকাৰিতা, পুষ্টিকৰ উপাদান, আঞ্চলিক নাম, ভিন্ন বেমাৰত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ, সাৱধানতা আৰু সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰশ্নবোৰ | Cauliflower benefits, Nutrition data, Regional names, Uses in various Health conditions, possible Side Effects and Frequently Asked Questions about it

পৰিচয়

শৰীৰ  সুস্থ ৰাখিবলৈ সেউজীয়া শাক- পাচলি গ্ৰহণ কৰাটো খুবেই প্ৰয়োজনীয়। ভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এই সেউজীয়া শাক – পাচলি সমূহৰ নিয়মীয়া ব্যৱহাৰে আমাৰ শৰীৰক ভিন্ন ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰে  আৰু বহুবোৰ ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰে। ভিন্ন পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এনে এবিধ পাচলি হৈছে- ফুলকবি। 

ফুলকবি

ফুলকবি হৈছে এক পুষ্টিকৰ cruciferous পাচলি যি ‘Brassicaceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত, যাৰ ভিতৰত আছে ব্ৰকলি, কেʼল আৰু বন্ধাকবি। ফুলকবিৰ সোৱাদ আৰু কোমলতা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, ক্লোৰোফিল ৰঞ্জক আৰু অত্যাধিক পৰিপক্কতা প্ৰতিহত কৰিবলৈ সেইবোৰ সূৰ্যৰ পোহৰৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা হয়। ইয়াক প্ৰাচীন এছিয়াৰ স্থানীয় বুলি গণ্য কৰা হয় কিন্তু খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ৬০০ চনত ভূমধ্যসাগৰীয় অঞ্চল, তুৰস্ক আৰু ইটালীত ই পুনৰ উদ্ভৱ হয়। ষোড়শ শতিকাৰ মাজভাগত, এই পাচলিয়ে ফ্ৰান্স আৰু উত্তৰ ইউৰোপত স্বীকৃতি লাভ কৰিছিল। আজি ভাৰত, চীন, ইটালী, ফ্ৰান্স আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ সমগ্ৰ বিশ্বত ফুলকবিৰ শীৰ্ষ উৎপাদকসকলৰ ভিতৰত আছে।

ফুলকবিৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

ফুলকবি চাৰিটা মুখ্য গোটত উপলব্ধ: এছিয়ান, ইটালিয়ান, উত্তৰ-পশ্চিম ইউৰোপীয় দ্বিবাৰ্ষিক, আৰু উত্তৰ ইউৰোপীয় বাৰ্ষিক, যাক এশৰো অধিক প্ৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰতিনিধিত্ব কৰা হয়। বগা ৰঙৰ উপৰিও, ই তলত উল্লেখ কৰা আন কেইবাটাও ৰঙতো আহে।

  • সেউজীয়া:  সেউজীয়া বৰণৰ ফুলকবিক ‘Broccoflower’ বুলি কোৱা হয়। ইয়াক সাধাৰণ দৈ আকৃতিৰ ৰূপত আৰু লগতে ৰোমেনেস্কো ব্ৰকলি নামৰ এক প্ৰকাৰত পোৱা যায়।
  • বেঙুনীয়া: বেঙুনীয়া ফুলকবিত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গোট (এন্থোচাইনিন)-য়ে এইবোৰক ইয়াৰ স্বকীয় ৰং প্ৰদান কৰে।
  •  কমলা: কমলা বৰণৰ ফুলকবি অত্যন্ত পুষ্টিকৰ বুলি জনা যায় আৰু বগা প্ৰকাৰৰ তুলনাত ইয়াত যথেষ্ট পৰিমাণৰ ভিটামিন A থকাৰ সম্ভাৱনা আছে।

উদ্ভিদ বিৱৰণ 

ফুলকবিৰ উদ্ভিদবোৰ সৰু, ডাঠ কাণ্ডৰ সৈতে অগভীৰ শিপা যুক্ত। ৰিবড পাতবোৰ কাণ্ডৰ ওপৰৰ পৰা ডাল হয় আৰু পাতল সেউজীয়া ৰঙৰ হয়। উদ্ভিদটো ১-১.৫ মিটাৰ (৩.৩-৪.৯ফুট) উচ্চতাত উপনীত হ’ব পাৰে আৰু সাধাৰণতে বাৰ্ষিক হিচাপে খেতি কৰা হয়, ৰোপণ কৰাৰ ৬০ ৰ পৰা ১০০ দিনৰ ভিতৰত চপোৱা হয়। ফুলকবিত এটা মধ্যমৰ পৰা ডাঙৰ মুৰ থাকে, গড় ১৫ ৰ পৰা ৩০ চেণ্টিমিটাৰ ব্যাসৰ, আৰু ইয়াক বহুতো দীঘল, গাঢ় সেউজীয়া পাতৰ দ্বাৰা আৱৰি থাকে যি ডাঠ, তন্তুযুক্ত মিড্ৰিব বহন কৰে।

এই প্ৰবন্ধটিত ফুলকবিৰ স্বাস্থ্যজনিত  উপকাৰিতাৰ বিষয়ে এক সাম্যক তথ্য বৰ্ণনা কৰা  হৈছে।

Read Also: জেতুকা (Henna) – 19+ ঔষধি গুণাগুণ আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰ

১০০ গ্ৰাম ফুলকবিৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of per 100g Cauliflower 

  • Energy: 104 KJ (25 kcal)
  • Carbohydrates: 5 g
  • Sugars: 1.9 g
  • Dietary fibre:2 g
  • Fat: 0.3 g
  • Protein: 1.9 g
  • Vitamin
    • Thiamine (B1): 0.05 mg
    • Riboflavin (B2): 0.06 mg
    • Niacin (B3): 0.507 mg
    • Pantothenic acid (B5): 0.667 mg
    • Vitamin B6: 0.184 mg
    • Folate (B9): 57 μg
    • Vitamin C: 48.2 mg
    • Vitamin E: 0.08 mg
    • Vitamin K: 15.5 μg
  • Minerals
    • Calcium: 22 mg
    • Iron: 0.42 mg
    • Magnesium: 15 mg
    • Manganese: 0.155 mg
    • Phosphorus: 44 mg
    • Potassium: 299 mg
    • Sodium: 30 mg
    • Zinc: 0.27 mg
  • Other constituents
    • Water: 92 g

ফুলকবিৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Different Regional Names of Cauliflower

  • ইংৰাজী ভাষাত: Cauliflower
  • তামিল ভাষাত : Kuvippu / Poo Kosu
  • মালায়ালম ভাষাত: Cauliflower
  • তেলুগু ভাষাত: Gobi Puvvu
  • কান্নাড়া  ভাষাত : Hoo Kosu
  • হিন্দী ভাষাত: Phulkopi / Patta Gobi
  • বাংলা ভাষাত : Phool Kopi / Fulkopi
  • গুজৰাটী ভাষাত : Cauliflower / Fool Kobi
  • মাৰাঠী ভাষাত: Phool Gobi
  • উৰিয়া ভাষাত : Phula Kobi
  • পাঞ্জাৱী ভাষাত : Phool

ফুলকবিৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণীবিভাজন | Scientific Classification of Cauliflower 

  • Kingdom: Plantae
  • Division : Magnoliophyta
  • Class : Magnoliopsida
  • Subclass: Dilleniidae
  • Order : Capparales
  • Family : Brassicaceae
  • Genus : Brassica
  • Species : B. Oleracea L. Var. Botrytis
  • Scientific name: Brassica oleracea L. Var. Botrytis

ফুলকবিৰ উপকাৰিতা | Benefits of Cauliflower 

১. কৰ্কট ৰোগ সৈতে যুঁজ দিয়ে (Fights Cancer)

Sulforaphane যৌগটোৱে কৰ্কট ৰোগৰ ষ্টেম কোষবোৰ ধ্বংস কৰে আৰু ই টিউমাৰৰ বিকাশ হ্ৰাস কৰে। ফুলকবিৰ এই যৌগটোৱে প্ৰষ্টেট কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। ফুলকবিত ইণ্ডোল আৰু আইচোথিওচিয়ানেট থাকে যিয়ে স্তন, মূত্ৰাশয়, মলাশয়, যকৃত আৰু হাঁওফাঁওৰ কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিহত কৰিব পাৰে।

ফুলকবিৰ দৰে ক্ৰুচিফেৰাছ পাচলিবোৰো কেৰোটিনইড আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টি যেনে ভিটামিন চি, ই, আৰু কে-ৰে সমৃদ্ধ। এই সকলোবোৰে বিভিন্ন ধৰণৰ কৰ্কট ৰোগৰ সৈতে যুঁজিবলৈ সহায় কৰিব পাৰে।

২. হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Enhances Heart Health)

ফুলকবিত আঁহ থাকে, আৰু অধ্যয়নবোৰে দেখুৱায় যে আঁহেৰে সমৃদ্ধ আহাৰে কেনেদৰে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰে। ফুলকবিৰ ছালফোৰাফেনে ৰক্তচাপৰ স্তৰ যথেষ্ট উন্নত কৰে বুলিও জনা যায়। শাক-পাচলিত অমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে যি কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে।

৩. ডিটক্সিফাই কৰাত সহায় কৰে (Helps Detoxify)

ফুলকবিত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যি পৰ্যায় ১ ডিটক্সিফিকেচন সমৰ্থন কৰে (য’ত যৌগ এটাহ্ৰাস বা হাইড্ৰলাইচিছ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, বিষাক্ত পদাৰ্থটো সৰু টুকুৰালৈ হ্ৰাস কৰে), আৰু ইয়াৰ ছালফাৰ-যুক্ত যৌগবোৰে পৰ্যায় ২ ডিটক্সিফিকেচন কৰাত সহায় কৰে। আৰু শাক-পাচলিৰ গ্লুকোচিনোলেটবোৰে অন্যান্য ডিটক্সিফিকেচন এনজাইমবোৰো সক্ৰিয় কৰে।

৪. হাড় শক্তিশালী কৰে (Strengthens Bones)

ভিটামিন কে কম গ্ৰহণ কৰাটো প্ৰায়ে অষ্টিওপোৰোচিছ আৰু হাড় ভঙাৰ উচ্চ বিপদাশংকাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। কিন্তু যিহেতু ফুলকবিত ভিটামিন কে সমৃদ্ধ, ই হাড়ৰ মেট্ৰিক্স প্ৰ’টিন সংশোধন কৰিব পাৰে আৰু কেলচিয়াম শোষণ উন্নত কৰিব পাৰে আৰু ই সামগ্ৰিক হাড়ৰ স্বাস্থ্য  বৃদ্ধি কৰে। ভিটামিন কে-য়ে প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে কেলচিয়াম নিষ্কাশন ৰোধ কৰে।

৫. পাচন স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Digestive Health)

ফুলকবিৰ আহাৰৰ আঁহে আপোনাৰ পাচন স্বাস্থ্যৰ ভাল যত্ন লয়। পৰ্যাপ্ত আঁহ গ্ৰহণ কৰিলে কোষ্ঠকাঠিন্য, প্ৰদাহজনক অন্ত্ৰৰ ৰোগ, আৰু ডাইভাৰ্টিকুলাইটিছৰ দৰে হজম সমস্যাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। আঁহে আনকি মলাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে আৰু ছালফোৰাফেনে পাকস্থলীৰ ভিতৰৰ আৱৰণ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰে। ই আপোনাৰ পেটৰ বেক্টেৰিয়াৰ অত্যাধিক বৃদ্ধি প্ৰতিহত কৰে।

৬. দৃষ্টি শক্তি বৃদ্ধি কৰে (Enhances Vision)

চকুৰ বাবেও ফুলকবিৰ উপকাৰিতা আছে। ফুলকবিত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, ভিটামিন চি অন্তৰ্ভুক্ত, বয়স-সম্পৰ্কীয় মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচনৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। আৰু ছালফোৰাফেনে ৰেটিনাক ক্ষতি আৰু অক্সিডেটিভ চাপৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। ই ছানি ৰোধ কৰিব পাৰে।

৭. হৰমনৰ ভাৰসাম্য (Balances Hormones)

ফুলকবিৰ দৰে এণ্টিঅক্সিডেণ্ট সমৃদ্ধ পাচলি গ্ৰহণ কৰিলে এষ্ট্ৰোজেনৰ অস্বাস্থ্যকৰ স্তৰ হ্ৰাস হোৱা আৰু হৰমনৰ ভাৰসাম্য  দেখুওৱা হৈছে।

৮. তেজৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰে (Increases Blood Flow)

এইটো ফুলকবিৰ আঁহৰ বাবে দায়ী কৰিব পাৰি। উচ্চ পৰিমাণৰ আঁহ গ্ৰহণে তেজৰ প্ৰবাহ উন্নত কৰে আৰু সঞ্চালন বৃদ্ধি কৰে। ফাইবাৰে অন্ত্ৰৰ মাইক্ৰোবায়োমৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে। ই সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ লগতে তেজৰ প্ৰবাহ উন্নত কৰে।

৯. ছালৰ গাঁথনি আৰু চুলিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Skin Texture And Hair Health)

ছালৰ ক্ষেত্ৰটো ফুলকবিৰ উপকাৰিতা দেখা যায়। ফুলকবিৰ ভিটামিন চি-য়ে কোলাজেন উৎপাদন উন্নত কৰে আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ লক্ষণ যেনে কোঁচ আৰু সূক্ষ্ম ৰেখা বিলম্বিত কৰে, পাচলিৰ আন এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে ডাঠ দাগ পৰিষ্কাৰ কৰে আৰু ছালৰ গাঁথনি বৃদ্ধি কৰে। ভিটামিন চি-য়ে চুলিৰ স্বাস্থ্যবৃদ্ধি কৰিব পাৰে – আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্টে, সাধাৰণতে, চুলিৰ ফলিকলশক্তিশালী কৰে আৰু আপোনাৰ চুলি স্বাস্থ্যৱান কৰে।

১০. ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে (Boost immunity)

ফুলকবিত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধী শক্তিশালী পুষ্টি থাকে। অন্যান্য স্বাস্থ্যকৰ উপাদানৰ লগতে, ইয়াত ভিটামিন চি-ৰ উপস্থিতিয়ে বিভিন্ন সংক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰিব পাৰে আৰু ৰোগ সৃষ্টিকাৰী প্ৰদাহৰ বিকাশত বাধা দি শৰীৰৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰণালী শক্তিশালী কৰে।

১১. মেদবহুলতা প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে (Can Help Prevent Obesity)

ফুলকবিত  Indole থাকে, যি মেদবহুলতা-বিৰোধী প্ৰভাৱ ৰাখে। অধ্যয়নবোৰে এই সত্যটো সমৰ্থন কৰিছে যে ফুলকবিৰ ব্যৱহাৰ শৰীৰৰ বিভিন্ন প্ৰদাহজনক আৰু বিপাকীয় বিকাৰ প্ৰতিৰোধ কৰাত উপকাৰী। ই চৰ্বি জ্বলোৱা থাৰ্মোজেনেচিছৰ উদ্দীপনাত সহায় কৰিব পাৰে, আৰু আনকি ওজন হ্ৰাস কৰাত আৰু মেদবহুলতা প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

১২. ভ্ৰূণৰ বিকাশত সহায় কৰিব পাৰে (May Help In Fetal Growth)

গৰ্ভাৱস্থাৰ সময়ত আপোনাৰ আহাৰত ফুলকবি অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয় ফলেটৰ উপস্থিতিৰ বাবে উপকাৰী, যি স্নায়ুনলীৰ ত্ৰুটি প্ৰতিহত কৰা কেঁচুৱাটোৰ স্বাস্থ্যকৰ স্নায়ু বিকাশত সহায় কৰিব পাৰে।

১৩. মস্তিষ্কৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে (Can Help Improve Brain Health)

ফুলকবিত কোলিন আৰু ফছফৰাছ থাকে, যি দুয়োটা কোষৰ আৱৰণ মেৰামতি কৰাত কাৰ্যকৰী। স্নায়ুসংকেত প্ৰেৰণকৰাৰ বাবে মস্তিষ্ক আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰৰ দক্ষ কাৰ্যকলাপৰ বাবে এইটো অত্যাৱশ্যকীয় হ’ব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ফুলকবিত পটাছিয়াম আৰু ভিটামিন বি ৬-ৰ সাম্ভাব্য উপস্থিতিয়ে মস্তিষ্কৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখা আৰু স্নায়ুত সঠিক যোগাযোগ বৃদ্ধি কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।

১৪. ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে (May Help Manage Diabetes)

নিয়মীয়াকৈ ফুলকবিৰ সেৱনে ভিটামিন চি আৰু পটাছিয়ামৰ উপস্থিতিৰ বাবে ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ফুলকবিত থকা পটাছিয়ামৰ পৰিমাণে গ্লুকোজ বিপাক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই শৰীৰত উচ্চ ৰক্ত শৰ্কৰাৰ সৈতে যুঁজ দিয়া ইনচুলিন হৰমনৰ অগ্ন্যাশয়ৰ নিষ্কাশন প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।  ইয়াৰ উপৰিও, অধ্যয়নবোৰে সমৰ্থন কৰিছে যে ফুলকবিত থকা ভিটামিন বি৬ গৰ্ভধাৰণৰ ডায়েবেটিচ থকা ৰোগীসকলৰ গ্লুকোজৰ সহনশীলতা বৃদ্ধি কৰাত কাৰ্যকৰী হ’ব পাৰে।

Read Also: স্বাস্থ্যৰ বাবে ভোলৰ উপকাৰিতা | Health Benefits of Sponge Gourd

ফুলকবিৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Cauliflower

ফুলকবিক মূখ্যতঃ পাচলি হিচাপে খাদ্য ৰূপতহে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। বিভিন্ন ধৰণৰ ব্যঞ্জনত ইয়াক হেকি, পুৰি, তেলত ভাজি বা কেৱল বইল কৰি যোগ দিব পাৰি। বহু ঠাইত ইয়াৰ সেউজীয়া প্ৰকাৰ (ব্ৰকলি)-ক কেচাকৈয়ে চালাদত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। 

ফুলকবিৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Cauliflower 

অত্যাধিক ফুলকবি  খোৱাৰ কেইটামান পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আছে, সেইবোৰৰ হৈছে –

  • ফুলকবিত  জটিল কাৰ্বোহাইড্ৰেট থাকে যি পাচন নলীত সম্পূৰ্ণৰূপে ভাঙি নাযায়। এই কাৰ্বোহাইড্ৰেটবোৰ অন্ত্ৰৰ বেক্টেৰিয়াৰ দ্বাৰা খোৱা হয় আৰু ইয়াৰ ফলত ফুলা আৰু গোন্ধযুক্ত গেছ মুকলি হ’ব পাৰে।
  • ফুলকবিত পিউৰিন (purine) থাকে আৰু এই পাচলি অত্যাধিক সেৱন কৰিলে আপোনাৰ শৰীৰত ইউৰিক এচিড জমা হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত বৃক্ক-পাথৰ আৰু গাউটৰ দৰে ৰোগ হ’ব পাৰে।
  • ফুলকবি খোৱাৰ ফলত গুৰুতৰ  anaphylaxis হ’ব পাৰে যি হৈছে পদাৰ্থ এটাৰ প্ৰতি শাৰীৰিক এলাৰ্জিক প্ৰতিক্ৰিয়া। anticoagulants থকা লোকসকলে কেৱল চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি গ্ৰহণ কৰা উচিত কিয়নো ইয়াত ভিটামিন কে থাকে।

সেয়হে ফুলকবিৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ৰোগ নিৰাময়ত ঔষধী ক্ষেত্ৰত ফুলকবি ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় ফুলকবৰ  উপকাৰিতাৰ সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। ফুলকবিৰ  উপকাৰিতা,  ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব।

FAQ

১) ফুলকবি আৰু ব্ৰকলিৰ ভিতৰত কোনবিধ বেছি স্বাস্থ্যকৰ?

উঃ- ব্ৰকলি আৰু ফুলকবিত একে ধৰণৰ বহুতো পুষ্টি থাকে, কিন্তু ব্ৰকলিত সেইবোৰ অধিক থাকে। সামগ্ৰিকভাৱে ই এক স্বাস্থ্যকৰ বিকল্প হৈ উঠে। অৱশ্যে, ফুলকবি হৈছে এক স্বাস্থ্যকৰ শাক-পাচলি য’ত কেলৰি কম, উচ্চ আঁহ আৰু পুষ্টিৰে ভৰা।

২)  ছালৰ বাবে ফুলকবি ভাল নেকি?

উঃ- ছালৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰিব পৰাতকৈ বহুতো খাদ্য আছে, ফুলকবিৰ ছালফোৰাফেনে প্ৰকৃততে ছালক অতিবেঙুনীয়া বিকিৰণৰ ক্ষতি আৰু ছালৰ কৰ্কটৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে।

৩) ফুলকবিত কোনবিধ পুষ্টি উপাদান আটাইতকৈ বেছি?

উঃ- পুষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত, ফুলকবিত ভিটামিন চি অধিক আৰু ফলেটৰ এক ভাল উৎস থাকে। ই চৰ্বিমুক্ত আৰু কলেষ্টেৰল মুক্ত আৰু লগতে ছডিয়ামৰ পৰিমাণ কম। ইয়াৰ উপৰিও, ফুলকবিত মজলীয়া মুৰৰ ১/৬ ত মাত্ৰ ২৫ কেলৰি থাকে।

৪) ফুলকবি হজম হʼবলৈ কিমান সময় লাগে?

উঃ- আনহাতে ৰন্ধা শাক-পাচলি যেনে কেল, ব্ৰুচেল স্প্ৰাউট, ব্ৰকলি, বন্ধাকবি আৰু ফুলকবি হজম হ’বলৈ প্ৰায় 40-50 মিনিট সময় লাগে।

৫) ফ্ৰিজত থলে ফুলকবি কিমান দিন ভাল হৈ থাকিব?

উঃ-  ফুলকবিৰ গোটেই মুৰবোৰ ৰেফ্ৰিজেৰেটৰত ৪ ৰ পৰা ৭ দিনৰ বাবে ঢিলাকৈ বন্ধ কৰা প্লাষ্টিকৰ মোনা এটাত ৰাখিব পাৰি। প্ৰিকট ফ্লৰেটবোৰ (Pre-cut floret) ৪ দিনতকৈ বেছি সময় ৰখা উচিত নহয়।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply