আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা | Benefits of Apricot

আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ আৰু অপকাৰিতা | Benefits, Uses and Side Effects of Apricot (Prunus armeniaca)

পৰিদৰ্শন

ফল আমাৰ শৰীৰৰ বাবে অতি পুষ্টিকাৰক। সতেজ আৰু শুকান ফল সমূহ আমাৰ শৰীৰৰ সুস্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। এই ফল সমূহৰ বহু ধৰণৰ উপাদান যেনে- ভিটামিন (Vitamins), খনিজ পদাৰ্থ (Minerals), এণ্টি  – অক্সিডেণ্টে (Anti-oxidant) থকাৰ উপৰিও আঁহ জাতীয় গুণেৰে ভৰপূৰ। বিভিন্ন ধৰণৰ পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ এনে এবিধ উৎকৃষ্ট ফল হৈছে আহোম বগৰী।

আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা

আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ

আহোম বগৰী  হৈছে এবিধ ঔষধিগুণেৰে সমৃদ্ধ পুষ্টিকৰ ফল। আহোম বগৰী ‘Rosaceae’ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্ভুক্ত ফল যুক্ত উদ্ভিদ।এই ফলক ইংৰাজীত ‘Apricot ‘আৰু হিন্দীত ‘Jardaloo,Khubani, Khumani’ বুলি কোৱা হয়। আহোম বগৰীৰ বৈজ্ঞানিক নাম হৈছে- ‘Prunus armeniaca’। পৃথিৱীৰ নাতিশীতোষ্ণ অঞ্চলত, বিশেষকৈ ভূমধ্যসাগৰত আহোম বগৰীৰ খেতি কৰা হয়। আহোম বগৰী হৈছে ভিটামিন A-ৰ ভাল উৎস আৰু ইয়াত প্ৰাকৃতিক শৰ্কৰাৰ পৰিমাণ অধিক। শুকান আহোম বগৰী হৈছে লো-ৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস।

উৎপাদন | Production

২০১৯ চনত, বিশ্বব্যাপী আহোম বগৰীৰ উৎপাদন আছিল ৪.১ নিযুত টন, যাৰ নেতৃত্বত তুৰ্কী আছিল বিশ্বৰ মুঠ ২১% (তালিকা)। অন্যান্য মুখ্য উৎপাদকসকল আছিল উজবেকিস্তান, ইৰাণ, ইটালী আৰু আলজেৰিয়া।

উদ্ভিদ বিৱৰণ | Plant description

আহোম বগৰীৰ গছবোৰ সৰু সম্প্ৰসাৰিত, ৮-১২ মিটাৰ (২৬-৩৯) ফুট ওখ। পাতবোৰ ডিম্বাশয়, উজ্জ্বল সেউজীয়া, ৫-৯ চেণ্টি মিটাৰ দীঘল আৰু ৪-৮ চেণ্টি মিটাৰ বহল, এটা বৃত্তাকাৰ আধাৰ। এটা জোঙা মূৰ আৰু মিহিকৈ চেৰেটেডমাৰ্জিন। আহোম বগৰীৰ বগা ৰঙৰ স্ব – পৰাগকাৰী ফুল থাকে। ফুলবোৰৰ ব্যাস ২.-৪.৫ চেণ্টিমিটাৰ। ফলতো হৈছে পিচ ফলৰ দৰে একে,যেনে- মসৃণ, ঘূৰণীয়াৰ পৰা আয়তকাৰ আৰু ইয়াৰ হালধীয়া – কমলা বৰণৰ মঙহাল অংশ থাকে। আহোম বগৰীফলৰ ছালত সৰু সৰু চুলিৰ দৰে নোম থাকে যাক ইয়াৰ ছালৰ সৈতে খোৱা হয়। আহোম বগৰী ফলৰ সোৱাদ মিঠাৰ পৰা টেঙালৈকে হ’ব পাৰে। এই ফলৰ ভিতৰত এটা কঠিন বীজ থাকে। আহোম বগৰীত অসংখ্য পুষ্টি থাকে,আৰু এনেদৰে ইয়াক পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ স্বাস্থ্যকৰ ফল হিচাপে গণ্য কৰা হয়।

আগলৈ এই প্ৰৱন্ধটিত আহোম বগৰীৰ আমাৰ স্বাস্থ্যৰ পক্ষে থকা উপকাৰিতা আৰু জড়িত অন্যান্য তথ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼব।

Read Also: পুনৰ্ণৱাৰ উপকাৰিতা আৰু অন্যান্য তথ্য | Benefits of Pigweed (Punarnava)

আহোম বগৰীৰ ভিন্ন আঞ্চলিক নাম | Various Regional Names of Apricot

  • ইংৰাজী ভাষাত : Apricot
  • হিন্দী ভাষাত : Jardaloo,Khubani, Khumani
  • তামিল ভাষাত : Sara Paruppu
  • মালায়ালম ভাষাত : Mutta Pazham, Sheema Pazham
  • তেলুগু ভাষাত : Khubani, Jardaloo
  • কান্নাড়া  ভাষাত : Jardalu
  • গুজৰাটী ভাষাত : Jardaloo
  • মাৰাঠী ভাষাত : Jardaloo

১০০ গ্ৰাম আহোম বগৰীৰ পুষ্টিৰ মূল্য | Nutritional value of per 100g Apricot

  • Energy : 1,009KJ (241Kcal)
  • Carbohydrate : 63 g
  • Sugar : 53g
  • Dietary fiber : 7g
  • Fat : 0.5g
  • Protein :3.4g
  • Vitamins
    • Vitamin A : 180mcg
    • Beta carotene :2163 mcg
    • Thiamine (B1) :0.015mg
    • Riboflavin (B2) : 0.074miligram
    • Niacin (B3) : 2.589milligram
    • Pantothenic acid (B5) : 0.516milligram
    • Vitamin (B6) : 0.143milligram
    • Folate (B9) : 10 micrograms
    • Vitamin (C) : 1mg
    • Vitamin (E) : 4.33mg
    • Vitamin (K) : 3.1 mcg 
  • Minerals
    • Calcium : 55 milligram
    • Iron : 2.66 milligram
    • Magnesium : 32 milligram
    • Manganese : 0.235 milligram
    • Phosphorus : 71 milligram
    • Potassium : 1162 milligram
    • Sodium : 10 milligram
    • Zinc : 0.29milligram

আহোম বগৰীৰ জীৱবৈজ্ঞানিক শ্ৰেণবিভাজন | Scientific Classification of Apricot

  • Kingdom : Plantae
  • Division : Magnoliophyta
  • Class : Magnoliopsida
  • Order : Rosales
  • Family : Rosaceae
  • Genus : Prunus
  • Subgenus : Prunus
  • Section : Armeniaca
  • Species : P. Armeniaca
  • Scientific name : Prunus armeniaca

আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা | Benefits of Apricot

১. উন্নত দৃষ্টি (Improved vision)

আহোম বগৰী হৈছে চৰ্বি-দ্ৰৱণীয় ভিটামিন-এ (ৰেটিনল)ৰ এক সমৃদ্ধ উৎস, যি দৃষ্টিশক্তিৰ মানদণ্ড উন্নত কৰে। প্ৰমাণবোৰে স্পষ্টভাৱে দেখুৱায় যে চকু সম্পৰ্কীয় বিকাৰৰ চিকিৎসাত আহোম বগৰীৰ ৰেটিনল আৰু বিটা কেৰোটিনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। বয়স-সম্পৰ্কীয় চকুৰ সমস্যা যেনে সময়ৰ সৈতে দৃষ্টিশক্তি হেৰুওৱাৰ বাবে ই অত্যাৱশ্যকীয় হ’ব পাৰে।

২. আঁহৰ এক ভাল উৎস (Good source of dietary fiber):

সতেজ আৰু শুকান আহোম বগৰী দুয়োটাই আঁহৰ এক সমৃদ্ধ উৎস।আহোম বগৰীক নিয়মীয়া আহাৰত এক উপাদান বুলি গণ্য কৰিব পাৰি যি ডায়েবেটিচ, চিএইচডি, ওজন বৃদ্ধি, আৰু বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাত সহায় কৰিব পাৰে। কিছুমান নিদানিক অধ্যয়ন উপলব্ধ আছে যিয়ে দেখুৱায় যে আহোম বগৰীৰ আহাৰত থকা আঁহে শৰীৰৰ ফেটি এচিড দ্ৰৱীভূত কৰিব পাৰে, যি হজম উন্নত কৰাত অধিক সহায় কৰে।

৩. আহোম বগৰী আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য (Apricot and heart health):

আহোম বগৰীত উচ্চ পৰিমাণৰ পটাছিয়াম থাকে। আৰু পটাছিয়ামে হৃদযন্ত্ৰৰ সঠিক কাৰ্যকলাপত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। হৃদযন্ত্ৰ সম্পৰ্কীয় সমস্যাত ভুগি থকা ৰোগীৰ নিয়মীয়া আহাৰত আহোম বগৰী অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। আহোম বগৰীৰ নিয়মীয়া গ্ৰহণ আৰু পটাছিয়ামে শৰীৰত ইলেক্ট্ৰলাইটৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে, যি পোনপটীয়াকৈ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। ই হৃদযন্ত্ৰক স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাত আৰু হৃদ আক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৪. আহোম বগৰী আৰু ছালৰ সমস্যা (Apricot and skin problems):

আহোম বগৰীত চৰ্বি আৰু পানীত দ্ৰৱণীয় আহঁ, ভিটামিন যেনে- ভিটামিন A আৰু ভিটামিন C  থাকে। এনে ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্ট সমৃদ্ধ আহোম বগৰী খোৱাটোৱে স্বাস্থ্যকৰ ছাল বজাই ৰখাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব পাৰে। ছালৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাৰ বাবে ভিটামিনবোৰ অত্যাৱশ্যকীয়। স্বাভাৱিকতে, আহোম বগৰীত উচ্চ পৰিমাণৰ পানী থাকে, আৰু সেয়েহে ই শৰীৰৰ কোষবোৰ হাইড্ৰেটেড ৰাখে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ছাল শান্ত কৰে।

৫. আহোম বগৰী আৰু অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য (Apricot and gut health):

আহোম বগৰীত দ্ৰৱণীয় আঁহৰ পৰিমাণ অধিক হোৱাৰ বাবে, ই অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে। আহোম বগৰীৰ দ্ৰৱণীয় আঁহৰ ফলত শৌচ আৱদ্ধ হ’ব পাৰে, যি পাচন তন্ত্ৰৰ উন্নত কাৰ্যকৰীতাৰ বাবে অন্ত্ৰৰ বেক্টেৰিয়া মুক্ত ৰখাত সহায় কৰে।

৬. আহোম বগৰী আৰু হাড়ৰ স্বাস্থ্য (Apricot and bone health):

মানৱ শৰীৰে প্ৰয়োজনীয় কেলচিয়াম খোৱা খাদ্যৰ পৰা আহৰণ কৰে। আৰু কেলচিয়াম গ্ৰহণ আৰু শোষণ হাড়ৰ স্বাস্থ্য আৰু ইয়াৰ পৰৱৰ্তী বিকাশৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কিত। আহোম বগৰীবোৰ কেলচিয়াম আৰু পটাছিয়ামৰ দৰে খনিজ পদাৰ্থৰে ভৰপূৰ, যি হাড়ৰ বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।

৭. আহোম বগৰী আৰু চুলিৰ বিকাশ (Apricot and hair growth):

আহোম বগৰী অত্যাৱশ্যকীয় ফেটি এচিড, অৰ্থাৎ লিনোলিক এচিডৰ দ্বাৰা গঠিত। লিনোলিক এচিডে স্বাস্থ্যকৰ আৰু চকচকীয়া চুলিৰ বৃদ্ধিত সহায় কৰে। আহোম বগৰীৰ ফেটি এচিডে সঠিক পুষ্টি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব পাৰে, আৰু ই মূৰৰ ছালশান্ত কৰিব পাৰে যিয়ে চুলিৰ বিকাশ আৰু বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

৮. বিপাক বৃদ্ধি কৰিব পাৰে (May Boost Metabolism):

সমগ্ৰ শৰীৰত তৰলৰ স্তৰ মুখ্যতঃ দুটা খনিজ পদাৰ্থ, পটাছিয়াম আৰু ছডিয়ামৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। আহোম বগৰীত উচ্চ পৰিমাণৰ পটাছিয়াম শৰীৰত তৰলৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰখা আৰু অঙ্গ আৰু পেশীবোৰত শক্তি সঠিকভাৱে বিতৰণ কৰা নিশ্চিত কৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হ’ব পাৰে। ইলেক্ট্ৰলাইটৰ এক স্বাস্থ্যকৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰাখি, আপোনাৰ অধিক শক্তি থাকিব পাৰে, ক্ৰেম্পিং হ্ৰাস হ’ব পাৰে, আৰু আপোনাৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি আপোনাৰ শৰীৰৰ মাজেৰে তেজ আৰু ব্যৱহাৰযোগ্য শক্তি পাম্প কৰি থাকিব পাৰে।

৯. কাণৰ বিষৰ পৰা সকাহ দিব পাৰে (May Relieve Earaches):

আহোম বগৰীৰ তেল কাণৰ বিষৰ বাবে ভাল হ’ব পাৰে, অৱশ্যে সঠিক প্ৰণালী এতিয়াও অধ্যয়ন কৰা হৈছে। প্ৰভাৱিত কাণৰ নলীত কেইটোপালমান আহোম বগৰীৰতেল দিয়াটোএটা দ্ৰুত ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ বুলি কোৱা হয়। অৱশ্যে, ঘৰত কৰা এক সুৰক্ষিত চিকিৎসা নিশ্চিত কৰিবলৈ চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱা উচিত।

১০. জ্বৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে (May Reduce Fever):

জ্বৰত ভুগি থকা ৰোগীসকলক প্ৰায়ে আহোম বগৰীৰৰস দিয়া হ’ব পাৰে কিয়নো ই শৰীৰক প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন, খনিজ, কেলৰি আৰু পানী প্ৰদান কৰিব পাৰে, লগতে বিভিন্ন অঙ্গবিষমুক্ত কৰিব পাৰে। কিছুমান মানুহে জ্বৰৰ পৰা সকাহ পাবলৈ ভাপত তৈয়াৰ কৰাআহোমবগৰী ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।

১১. ৰক্তহীনতাৰ চিকিৎসাত সহায় কৰিব পাৰে (May Aid In Anaemia Treatment):

শুকান আহোম বগৰী লো আৰু তামৰ এক ভাল উৎস হ’ব পাৰে। যদি আপুনি ৰক্তহীনতাত ভুগি আছে, আপুনি সেইবোৰ আপোনাৰ লোৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আপোনাৰ আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে। আইৰণৰ অভাৱ ৰক্তহীনতাৰ ফলত দুৰ্বলতা, ভাগৰ, মুৰ পাতল হোৱা, হজমৰ সমস্যা, আৰু সাধাৰণ বিপাকীয় বিকাৰ হ’ব পাৰে। লোহিত ৰক্ত কণিকা অবিহনে, শৰীৰে নিজকে সঠিকভাৱে পুনৰ অক্সিজেন প্ৰদান কৰিব নোৱাৰে, আৰু অংগ প্ৰণালীবিলাক বিকল হ’ব পাৰে। লো হৈছে লোহিত ৰক্ত কোষ গঠনৰ এক মুখ্য অংশ, তামৰ দৰে। 

Read Also: মানৱ শৰীৰত ৰক্তহীনতা (Anemia) – প্ৰকাৰ, লক্ষণ, কাৰণ আৰু প্ৰতিকাৰ

আহোম বগৰীৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Apricot

আহোম বগৰী কেঁচা বা শুকান দুয়ো ধৰণে খাব পাৰি। আহোম বগৰী বিভিন্ন ৰস, জাম, স্কোয়াছ আৰু জেলি প্ৰস্তুত কৰাতো ব্যৱহাৰ কৰা হয়।আহোম বগৰীবোৰ চালাদত যোগ দিব পাৰি আৰু  ভিন্ন ধৰণৰ বেক্ কৰা খাদ্য সামগ্ৰীৰ সৈতে যোগ দি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। আহোম বগৰীৰ তেল ও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ছালৰ উন্নতিৰ বাবে আৰু চুলিৰ বিকাশৰ বাবে আহোম বগৰীৰ পৰা তৈয়াৰী প্ৰসাধন সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ৰোগ নিৰাময়ৰ ক্ষেত্ৰত ভিন্ন ধৰণে আহোম বগৰী ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।

আহোম বগৰীৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Apricot

আহোম বগৰী কম পৰিমাণত আৰু নিয়মীয়াকৈ গ্ৰহণ কৰিলে মূলতঃ সুৰক্ষিত; বৃহৎ পৰিমাণৰ আহোম বগৰী গ্ৰহণৰ ফলত বমি, ঘাম ওলোৱা, মূৰ্চ্ছা যোৱা, জ্ঞান হেৰুওৱা হ’ব পাৰে।

আহোম বগৰীৰ বীজৰ অত্যাধিক গ্ৰহণ বিপদজনক; ইয়াৰ সেৱন  Cyanide লৈ ৰূপান্তৰিত হয়, যি শৰীৰৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।

সতৰ্কবাণী (Precaution)-

গৰ্ভধাৰণ আৰু স্তন্যপান সময়ত: গৰ্ভৱতী মহিলা বা স্তন্যপান কৰোৱা মাতৃ সকলৰ বাবে আহোম বগৰী ঔষধ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সুৰক্ষিত নে কি জানিবলৈ পৰ্যাপ্ত নিৰ্ভৰযোগ্য তথ্য নাই। সুৰক্ষিত ফালে থাকিব আৰু ব্যৱহাৰ পৰিহাৰ কৰিব।

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিৰ দ্বাৰা আপোনালোকে নিশ্চয় আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা সম্বন্ধে এক সাম্যক পৰিচয় পালে। আহোম বগৰীৰ উপকাৰিতা, ব্যৱহাৰ, উপাদান, ভিন্ন ভাষিক নাম, অপকাৰীতা তথা অনান্য গুণাগুণৰ বিষয়ে জানিবলৈ পালে। আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক বিভিন্ন ধৰণৰ সমস্যাত ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

১/ আহোম বগৰীৰ কি লাভালাভ আছে?

উত্তৰ:  আহোম বগৰী হৈছে ফ্লেভোনইডৰ এক ভাল উৎস, এক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট যি প্ৰদাহ আৰু প্ৰদাহজনিত ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়াত সহায় কৰে, লগতে মেদবহুলতা, ডায়েবেটিচ আৰু হৃদৰোগৰ বাবে আপোনাৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰে। 

২/ কোন ব্যক্তিসকলে আহোম বগৰীৰ খাব নালাগে?

উত্তৰ:  নিম্ন ৰক্তচাপ থকা লোকসকলে আহোম বগৰী গ্ৰহণ কৰিব নালাগে। আহোম বগৰী খোৱাটো তেওঁলোকৰ বাবে অস্বাস্থ্যকৰ। মনত ৰাখিব যে আহোম বগৰীৰ বীজত চাইনাইড থাকে যি অত্যাধিক গ্ৰহণ কৰিলে অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক। 

৩/ আহোম বগৰীয়ে  আপোনাক ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে নেকি?

উত্তৰ:  শুকান আহোম বগৰী, আনকি সতেজ ফলৰ ৰূপতো অন্যান্য শুকান ফলৰ তুলনাত কেলৰি কম বুলি জনা যায়। প্ৰতি ১০০ গ্ৰামত মাত্ৰ ৪৮ কেলৰিৰ সৈতে, আহোম বগৰীয়ে ওজন হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক স্বাস্থ্যকৰ জলপান হৈ পৰে। ভোক দমাবলৈ আৰু পেট স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখিবলৈ আপুনি আহাৰৰ মাজে মাজে এবাৰকৈ আহোম বগৰী খাব পাৰে।

৪/ আহোম বগৰীৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া বোৰ কি?

উত্তৰ: আহোম বগৰীৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হৈছে – বৃহৎ পৰিমাণৰ এপ্ৰিকট গ্ৰহণৰ ফলত বমি, ঘাম ওলোৱা, মূৰ্চ্ছা যোৱা, জ্ঞান হেৰুওৱা হ’ব পাৰে।

৫/ আহোম বগৰীৰ বৈজ্ঞানিক নাম কি?

উত্তৰ: আহোম বগৰীৰ বৈজ্ঞানিক নাম হৈছে –  ‘Prunus armeniaca’।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply