কʼলা চাহৰ উপকাৰিতা: ইয়াৰ সেৱনে কেনেকৈ উপকৃত কৰে? জানি লওঁ আহক | Black Tea Benefits

কʼলা চাহৰ উপকাৰিতা, ঔষধি গুণ, বিভিন্ন ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়া, লবলগীয়া সাৱধানতা আৰু সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰশ্ন | Black Tea Benefits  

বিভিন্ন ধৰণৰ চাহৰ ভিতৰত ক’লা চাহ অন্যতম। কʼলা চাহ এই চাহ গছৰ পাতৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়। কʼলা চাহে বিভিন্ন ধৰণৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা প্ৰদান কৰে কিয়নো ইয়াত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু যৌগ থাকে যিয়ে শৰীৰৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।  

কʼলা চাহৰ black tea

মানসিক সতৰ্কতা উন্নত কৰাৰ লগতে শিকা, স্মৃতিশক্তি, আৰু তথ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে ক’লা চাহ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। এই চাহ মুৰৰ বিষৰ চিকিৎসাৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়; নিম্ন আৰু উচ্চ ৰক্তচাপ দুয়োটা উচ্চ কলেষ্টেৰল; হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা, পাৰ্কিনছন ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰা; আৰু অষ্টিওপোৰোচিছৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা। পাকস্থলী আৰু অন্ত্ৰৰ কৰ্কট ৰোগ, মলাশয় আৰু মলদ্বাৰৰ কৰ্কট, হাঁওফাঁওৰ কৰ্কট, ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট, মূত্ৰাশয়ৰ কৰ্কট, মুখৰ কৰ্কট, অগ্ন্যাশয়ৰ কৰ্কট, প্ৰষ্টেট কৰ্কট, স্তনকৰ্কট, বৃক্কৰ কৰ্কট, খাদ্যনলীৰ কৰ্কট ৰোগ, আৰু জৰায়ুৰ আৱৰণৰ কৰ্কট ৰোগকে ধৰি কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিহত কৰিবলৈও ক’লা চাহ গ্ৰহণ কৰা হয়। 

কʼলা চাহৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা

ইয়াক প্ৰকাৰ ২ ডায়বেটিচ, পাকস্থলীৰ বিকাৰ, বমি, ডায়েৰিয়া আদি ৰোধ কৰাৰ লগতে প্ৰস্ৰাৱৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰিবলৈও ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ক’লা চাহক এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস হিচাপে গণ্য কৰা হয় যি শৰীৰক স্বাস্থ্যৱান ৰখাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আপুনি নেমু, মৌ ক’লা চাহত নেমু বা মৌ যোগ দিব পাৰে যিয়ে মুৰৰ বিষ, আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যাৰ বাবে ভাল।

এই প্ৰৱন্ধটিত কʼলা চাহৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় উপকাৰিতা বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে।
Also Read: আপেলচাইডাৰ ভিনেগাৰৰ আশ্চৰ্যকৰ লাভালাভবোৰ জানি লওঁক | Apple Cider Vinegar

কʼলা চাহৰ উপকাৰিতা | Health Benefits of Black Tea

১) মুখৰ স্বাস্থ্য (Oral health)

ক’লা চাহ খোৱাটোৱে দাঁতৰ গহ্বৰ, প্লেক আৰু দাঁতৰ ক্ষয়ৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়াত সহায় কৰিব পাৰে। ই আপোনাৰ উশাহ সতেজ কৰে। ক’লা চাহত এণ্টিবেক্টেৰিয়েল আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণ থাকে যি ষ্টেফিলোকক্কাছ সংক্ৰমণ প্ৰতিহত কৰে। 

২) শৰীৰৰ মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ আঁতৰ কৰে (Eliminates free radicals in the body)

বিপাকৰ পৰিৱৰ্তন, বা ধূমপান, প্ৰদূষণ আদিৰ দৰে বাহ্যিক প্ৰভাৱৰ ফলত মুক্ত অক্সিজেন ৰেডিকেল উৎপন্ন হয়, যাৰ ফলত শৰীৰত মুক্ত ৰেডিকেলৰ অত্যাধিক পৰিমাণ হয়। মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ সাধাৰণতে শৰীৰৰ বাবে অতি বিষাক্ত। ক’লা চাহত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যি এই মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ নিষ্ক্ৰিয় আৰু বাহিৰ কৰাত সহায় কৰে।

৩) বৃক্কৰ পাথৰ সৃষ্টি হোৱা প্ৰতিহত কৰে (Prevents formation of Kidney Stones)

শৰীৰত স্ফটিক গঠনকাৰী পদাৰ্থ যেনে অক্সালেট, কেলচিয়াম, আৰু ইউৰিক এচিড বৃদ্ধি হোৱাৰ ফলত বৃক্কৰ পাথৰ সৃষ্টি হয়। ক’লা চাহ খালে বৃক্কৰ পাথৰ সৃষ্টি হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

৪) ওজন হ্ৰাস কৰাৰ বাবে (For Weight loss)

মেদবহুলতা হৃদৰোগ আৰু ডায়েবেটিচৰ দৰে ৰোগৰ এটা মূল কাৰণ। গ্ৰীণ টি বা সেউজীয়া চাহৰ দৰে দৈনিক কʼলা চাহ খোৱাটোৱেও ওজন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। কʼলা চাহে প্ৰদাহ সৃষ্টি কৰা জিন হ্ৰাস কৰি  চৰ্বি হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। যিহেতু শৰীৰত দীঘলীয়া সময়ৰ প্ৰদাহে মেদবহুলতা সৃষ্টি কৰিব পাৰে, কʼলা চাহ খাই আপুনি প্ৰদাহ-প্ৰেৰিত মেদবহুলতা প্ৰতিহত কৰিব পাৰে।

Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

৫) কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হ্ৰাস কৰে (Lowers Cholesterol Levels)

উচ্চ কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হৈছে এক অস্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলী আৰু বেয়া খাদ্যাভ্যাসৰ ফল। LDL কলেষ্টেৰল (বেয়া কলেষ্টেৰল) জমা হোৱাৰ ফলত ধমনীবেৰত প্লেক জমা হ’ব পাৰে যাৰ ফলত তেজৰ প্ৰবাহ সীমিত হ’ব পাৰে, আৰু হৃদআক্ৰমণ, ষ্ট্ৰোক  আদি হ’ব পাৰে। নিয়মীয়াকৈ কʼলা চাহ খালে বেয়া কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ হ্ৰাস হʼব পাৰে। তদুপৰি, মেদবহুল আৰু হৃদৰোগত আক্ৰান্ত লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰত কʼলা চাহৰ হাইপাৰকলেষ্টেৰলেমিয়া প্ৰতিৰোধী প্ৰভাৱ থাকে।

৬) পাচন নলী স্বাস্থ্যৱান ৰাখে (keeps the Digestive Tract healthy)

আপোনাৰ পাচন নলী স্বাস্থ্যৱান ৰখাত, আৰু ই সঠিকভাৱে কাম কৰাটো নিশ্চিত কৰাত কʼলা চাহ অতি কাৰ্যকৰী। কʼলা চাহ পলিফেনলে প্ৰাকজৈৱিক হিচাপে কাম কৰে, যি অন্ত্ৰৰ ভাল বেক্টেৰিয়া বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। লগতে, এই পলিফেনলবোৰে অন্ত্ৰত অন্যান্য ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াৰ বিকাশৰোধ কৰে। কʼলা চাহে পাকস্থলীৰ আলচাৰ আৰু কলোৰেক্টল, খাদ্যনলী/পাকস্থলীৰ কৰ্কট ৰোগ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

Also Read: গেষ্ট্ৰিটাইচ বেমাৰ বিৰুদ্ধে ৯টা প্ৰভাৱশালী উপায় | Gastritis & Treatment

৭) হাড়ৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Bone Health)

বয়সৰ সৈতে আপোনাৰ শৰীৰৰ হাড়ৰ শক্তি হ্ৰাস হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। অৱশ্যে, অধ্যয়নবোৰে প্ৰমাণ কৰিছে যে দৈনিক কʼলা চাহ খালে হাড়ৰ ঘনত্ব যথেষ্ট পুনৰুদ্ধাৰ কৰিব পাৰে।কেলচিয়ামৰ বাবে কʼলা চাহ এক উৎকৃষ্ট বিকল্প। এইকাৰণেই নিয়মীয়াকৈ কʼলা চাহ খালে বৃদ্ধ লোকসকলৰ হাড় ভঙা আৰু অষ্টিওপোৰোচিছ হোৱাৰ আশংকা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৮) ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰে (Boosts Immune System)

ক’লা চাহত এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যিয়ে শৰীৰত মুক্ত অক্সিজেন ৰেডিকেল ধ্বংস কৰাত সহায় কৰে। অক্সিজেন ৰেডিকেলবোৰে DNA পৰিৱৰ্তন কৰে আৰু স্বাভাৱিক কোষৰ কাৰ্যত বাধা দিয়ে। ইয়াৰ ফলত প্ৰদাহজনক পথৰ প্ৰদাহ আৰু সক্ৰিয়কৰণ হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত শৰীৰটো চাপৰ অৱস্থাত থাকিব পাৰে। ক’লা চাহে অক্সিজেন ৰেডিকেলবোৰ উলিয়াই দিয়াত সহায় কৰে যাৰ ফলত স্বাভাৱিক কোষ আৰু শৰীৰৰ কাৰ্যকলাপ পুনৰুদ্ধাৰ কৰাত সহায় কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।

Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

৯) ডায়েবেটিচৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে (Lowers the risk of Diabetes)

ডায়েবেটিচ হৈছে এক ৰোগ যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকক প্ৰভাৱিত কৰে। এই বিপাকীয় ৰোগটোৰ অতি দক্ষতাৰে চিকিৎসা কৰিব পাৰি যদি ইয়াক ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত পৰীক্ষা কৰা হয়। কʼলা চাহ খোৱাটোৱে টাইপ ২ ডায়বেটিচ আৰম্ভ হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। কʼলা চাহত থকা Catechins আৰু Theaflavins-য়ে শৰীৰক অধিক ইনচুলিন সংবেদনশীল কৰাত সহায় কৰে আৰু বিটা কোষৰ বিকাৰ প্ৰতিহত কৰে।

Also Read: মধুমেহৰ সৈতে জীৱন যাপনৰ সহজ তথা প্ৰভাৱশালী উপায় | Diabetes

১০) ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে (Lowers the risk of Ovarian Cancer)

কৰ্কট ৰোগ হৈছে এক মাৰাত্মক ৰোগ। সেউজীয়া চাহত থকা কেটেচিনৰ দৰে, কʼলা চাহত থকা Theaflavins বোৰে ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট কোষৰ প্ৰসাৰ প্ৰতিহত কৰিব পাৰে। অধ্যয়নবোৰে দেখুৱাইছে যে প্ৰতিদিনে ২-৩ কাপ ক’লা চাহ খোৱা ৰোগীৰ ডিম্বাশয়ৰ কৰ্কট ৰোগৰ বিপদাশংকা ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পায়।

১১) হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Boost Heart Health)

হৃদযন্ত্ৰ হৈছে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অঙ্গবোৰৰ ভিতৰত এটা, আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যকৰ কাৰ্যকলাপ হৈছে শৰীৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ। কʼলা চাহত flavone থাকে, যি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে। প্ৰতিদিনে প্ৰায় ২-৩ কাপ ক’লা চাহ খালে  Coronary হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে। 

Also Read: অস্বাভাৱিক ৰক্তচাপ – লক্ষণ, কাৰণ আৰু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ

১২) চুলি আৰু ছালৰ বাবে ভাল (Good for Hair and Skin)

কʼলা চাহত থকা এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু অন্যান্য ফাইটোনিউট্ৰিয়েণ্টে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰ কৰাত সহায় কৰে, আৰু আৰোগ্য প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰে। ই ছালৰ বাবে ভাল কিয়নো ই শৰীৰক ছালৰ সংক্ৰমণ আৰু দাগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে। ই বাৰ্ধক্য বিলম্বিত কৰাত সহায় কৰে আৰু ফুলা হ্ৰাস কৰে।

Also Read: চুলি স্বাস্থ্যবান আৰু যতন – চুলিসৰা সমস্যা সমাধান

​১৩) অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰে (Enhance Gut Health)

কʼলা চাহ সেৱনে ভাল বেক্টেৰিয়াৰ বিকাশ কঢ়িয়াই আৰু বেয়া বেক্টেৰিয়াৰ বিকাশ প্ৰতিহত কৰি অন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে। তদুপৰি, ইয়াত এণ্টিমাইক্ৰোবাইল গুণাগুণ থাকে যি অন্ত্ৰৰ বেক্টেৰিয়া ধ্বংস কৰে আৰু পাচন নলীৰ বেৰবোৰ মেৰামতি কৰে।

Also Read: ইৰিটেবল বাৱেল চিণ্ড্ৰোমৰ সমস্যা আৰু প্ৰতিকাৰ | IBS and its Treatment

কʼলা চাহ কেনেদৰে বনাব লাগে আৰু কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব ? | How to Prepare Black Tea and How to Use

কʼলা চাহ বনাবলৈ এটা পাত্ৰত পানী উতলাওক। তাৰ পিছত ১ ৰ পৰা ২ টেবল চামুচ চাহ পাত যোগ দিয়ক। আপুনি আপোনাৰ চাহ কিমান কাঢ়া সোৱাদৰ বিচাৰিব তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি চাহটো প্ৰায় ৩-৫ মিনিটৰ বাবে উতলাওক। চাহখিনি  কাপ এটাত চাকি লৈ ইয়াক উপভোগ কৰক।

কʼলা চাহৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Black Tea

ককʼলা চাহ নিয়মিত পৰিমাণে খালে বিভিন্ন ধৰণৰ স্বাস্থ্য উপকাৰিতা থাকিব পাৰে। অৱশ্যে, অত্যাধিক ককʼলা চাহ পাণ কৰিলে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাবও পাৰে। ককʼলা চাহত থকা Caffeine ৰ ফলত পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হ’ব পাৰে।

এই পাৰ্শ্বক্ৰিয়াবোৰ মৃদুৰ পৰা গুৰুতৰ হ’ব পাৰে আৰু ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব পাৰে মুৰৰ বিষ, উদ্বিগ্নতা, টোপনিৰ সমস্যা, বমি, ডায়েৰিয়া, খজুৱতি, অনিয়মীয়া হৃদস্পন্দন, কম্পন, বুকুজ্বলা, মূৰ ঘূৰোৱা, কাণত বজোৱা, সংকোচন, আৰু বিভ্ৰান্তি। ককʼলা চাহত Caffeine  উচ্চ পৰিমাণে প্ৰায়ে উদ্বিগ্নতা সৃষ্টি কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত কʼলা চাহ সদায়ে নিয়মীত পালিত খাব লাগে।

সেয়হে কʼলা চাহৰ  উপকাৰিতা আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ওপৰত উল্লেখ কৰা সমূহ কেৱল তথ্যৰ আধাৰত  সাধাৰণ জ্ঞানাৰ্থে যোগান ধৰা তথ্য। ঔষধী  ক্ষেত্ৰত কʼলা চাহ ব্যৱহাৰ কৰাৰ আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো বাঞ্ছনীয়।

Also Read: উদ্বেগ বিকাৰৰ সমস্যা আৰু প্ৰতিকাৰ | Anxiety Disorder and its Treatment

সামৰণি | Conclusion

এই প্ৰৱন্ধটিৰ উল্লেখ কৰা তথ্য সমূহে আপোনালোকক কʼলা চাহৰ স্বাস্থ্যজনিত উপকাৰিতাৰ বিষয়ে জ্ঞাত কৰা হ’ল। এই প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা কʼলা চাহৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰী, ব্যৱহাৰ আৰু অনান্য তথ্য সমূহে আপোনালোকে জানিবলৈ পালে।আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

১) আদা দিয়া ককʼলা চাহ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল নেকি?

উত্তৰ: আদা যোগ দিয়া কʼলা চাহ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। ই হজমৰ সমস্যা উন্নত কৰিব পাৰে আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ৰাতিপুৱা আদা দিয়া ক’লা চাহ খোৱাটো এটা ভাল অভ্যাস।

২) ককʼলা চাহ যকৃতৰ বাবে ভাল নেকি?

উত্তৰ: আদা চাহৰ আশ্চৰ্যজনক যকৃত-সুৰক্ষামূলক গুণাগুণ থাকে। ই যকৃতৰ এনজাইমৰ ওপৰতো কাম কৰিব পাৰে আৰু যকৃতত চৰ্বিৰ স্তৰ বজাই ৰাখিব পাৰে।

৩) এদিনত কিমান কাপ কʼলা চাহ পান কৰিব লাগে?

উত্তৰ: যিহেতু ক’লা চাহ caffeine-ৰে সমৃদ্ধ, সেয়েহে এদিনত ২ কাপতকৈ অধিক কʼলা চাহ খাব নালাগে। এই দুটা কাপ কʼলা চাহ পাণ কৰাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সময় হৈছে ৰাতিপুৱা আৰু সন্ধিয়া।

৪) কʼলা চাহে ওজন হ্ৰাস কৰিব পাৰে নেকি?

উত্তৰ: কʼলা চাহত সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ কেফেইন (Caffeine) থাকে, যি ইয়াক ওজন হ্ৰাস অনুকূল কৰি তোলে। অধিক কেফেইনৰ অৰ্থ হৈছে শক্তিৰ এক অতিৰিক্ত বৃদ্ধি যি আপোনাক অধিক কেলৰি দহন কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৫) আমি ক’লা চাহত চেনী যোগ দিব পাৰোঁ নেকি?

উত্তৰ: কʼলা চাহত চেনী যোগ দিয়া পৰিহাৰ কৰা উচিত কিয়নো ই কʼলা চাহৰ ঔষধি প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰে। নেমুৰ ৰসৰ সৈতে আপোনাৰ কʼলা চাহ সেৱন কৰক।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply