কাঠবাদাম গাখীৰৰ সেৱনৰ ফলত কি হʼব পাৰে? | Almond Milk

কাঠবাদাম গাখীৰৰ স্বাস্থ্যজনিত লাভালাভ, উপকাৰিক ব্যৱহাৰ, সাম্ভাৱ্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আৰু সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰশ্নৰ উত্তৰবোৰ/FAQ | Health Benefits of Almond Milk

কাঠ বাদাম গাখীৰ কি? | What is Almond Milk?

কাঠবাদাম গাখীৰ হৈছে এক পুষ্টিকৰ, বাদাম-আধাৰিত পানীয় যি বছৰ বছৰ ধৰি অতি জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। বাদামৰ গাখীৰ সোৱাদত পাতল, সেয়েহে বহুলোকে ইয়াক উদ্ভিদ-আধাৰিত গাখীৰৰ বিকল্পতকৈ অধিক সুস্বাদু বোলে। ইয়াক দুগ্ধজাত গাখীৰৰ বিকল্প হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। 

কাঠবাদাম গাখীৰৰ Almond

কাঠবাদাম গাখীৰ হৈছে আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় বাদাম সামগ্ৰীবোৰৰ ভিতৰত এটা কিয়নো ইয়াৰ এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্ট্য আছে: ই লেক্টোজ-মুক্ত। লেক্টোজ অসহিষ্ণুতা থকা লোকসকলে পৰম্পৰাগত দুগ্ধজাত পানীয়ৰ এক স্বাস্থ্যকৰ আৰু সুস্বাদু বিকল্প হিচাপে কাঠ বাদাম গাখীৰক বাচি লয়। আনকিছুমানে কেৱল ইয়াৰ মিঠা, বাদামী সোৱাদ ভাল পায়। কাঠবাদাম গাখীৰ দুগ্ধজাত গাখীৰৰ বাবে এক ভেগান (Vegan) বিকল্প। 

কাঠবাদাম গাখীৰৰ (Almond Milk) লাভালাভ আৰু ব্যৱহাৰৰ সতৰ্কতা

আপুনি কেঁচা কাঠবাদাম পানীৰে মসৃণ নোহোৱালৈকে পিহি বনাব পাৰে। তাৰ পিছত আপুনি অৱশিষ্টবোৰ আঁতৰাবলৈ মিশ্ৰণটো চাপ দিব লাগে। ইয়াৰ ফলত পোৱা গাখীৰ পুষ্টিকৰ আৰু ইয়াৰ সোৱাদ বাদামী। তাৰ পিছত, আপুনি ইয়াক পৰিৱেশন কৰিব পাৰে। ই হৈছে এক স্বাস্থ্যকৰ অ-দুগ্ধজাত বিকল্প যি যথেষ্ট বহুমুখী। আকৌ, ইয়াৰ এক বাদামী সোৱাদ আছে। কাঠবাদাম গাখীৰত থকা ভিটামিন, খনিজ আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্টে অত্যাৱশ্যকীয় স্বাস্থ্য লাভালাভ প্ৰদান কৰে। 

উক্ত প্ৰৱন্ধটিত কাঠবাদাম গাখীৰৰ  স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লাভালাভ বিষয়ে আলোচনা আগবঢ়োৱা হৈছে।

Also Read: গাখীৰ খালে শৰীৰত কি প্ৰভাৱ পৰে? | Effects of Milk in Human Body

কাঠবাদাম গাখীৰৰ  লাভালাভ | Benefits of Almond Milk

১/ লেক্টোজ অসহিষ্ণু লোকৰ বাবে বিকল্প (Alternative for Lactose Intolerant People)

কাঠবাদাম গাখীৰত লেক্টোজৰ অভাৱ আছে যিহৈছে পশুৰ গাখীৰত থকা প্ৰাকৃতিক চেনী। কিছুমান মানুহে লেক্টোজ হজম কৰিব নোৱাৰে কিয়নো তেওঁলোক লেক্টোজ অসহিষ্ণু। ইয়াৰ ফলত অস্থিৰতা আৰু শৰীৰৰ অসুবিধা হয়। অধ্যয়নবোৰে পৰামৰ্শ দিয়ে যে লেক্টোজ-অসহিষ্ণু লোকসকলেও অনুভৱ কৰিব পাৰে: ডায়েৰিয়া, ফুলা, পেটৰ বিষ, ওকালি অহা, গেছ গঠন। লেক্টোজ-অসহিষ্ণু লোকৰ বাবে বাদাম গাখীৰ হৈছে এক উৎকৃষ্ট প্ৰতিস্থাপন। ইয়াৰ উপৰিও, আপুনি পশুৰ গাখীৰ ব্যৱহাৰ কৰা যিকোনো ৰেচিপিৰ বাবে কাঠ বাদাম গাখীৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। অসহিষ্ণুতাৰ উপৰিও, কিছুমান লোকে দুগ্ধবিহীন গাখীৰ পছন্দ কৰে। সেয়েহে, ভেগান আৰু নিৰামিষভোজীসকলেও ইয়াক গ্ৰহণ কৰিব পাৰে।

২/ হাড়ৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improves Bone Health)

কাঠ বাদাম গাখীৰ হৈছে কেলচিয়ামৰ এক সমৃদ্ধ উৎস, যাক আমাৰ শৰীৰে হাড় বিকশিত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰে। তদুপৰি, কেলচিয়ামৰ অভাৱৰ ফলত অষ্টিওপোৰোচিছ হ’ব পাৰে আৰু হাড় ভঙাৰ আশংকা থাকিব পাৰে। এইটো এনে এক স্থিতি য’ত আপোনাৰ হাড় দুৰ্বল আৰু ভঙ্গুৰ হৈ পৰে। ইয়াৰ উপৰিও, কাহৰ দৰে মৃদু চাপৰ ফলত অষ্টিওপোৰোচিছত হাড় ভঙাৰ আশংকা বৃদ্ধি হয়।অৱশ্যে, কিছুমান পেকেট যুক্ত বাদাম গাখীৰত কেলচিয়ামৰ পৰিমাণ দুগ্ধজাত গাখীৰতকৈ কম হ’ব পাৰে। সেয়েহে, কাঠবাদাম গাখীৰ কিনাৰ সময়ত পুষ্টিৰ লেবেল পৰীক্ষা কৰক। ভিটামিন A আৰু D ৰ সৈতে সুৰক্ষিত কাঠবাদাম গাখীৰ বাছনি কৰক।

Also Read: আৰ্থ্ৰাইটিছৰ সমস্যা: প্ৰাকৃতিকভাৱে কেনেকৈ নিয়ন্ত্ৰিত কৰিব? | Arthritis

৩/ মস্তিষ্কৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰে (Improve Brain Health)

কাঠ বাদাম গাখীৰ হৈছে ভিটামিন E ৰ এক সমৃদ্ধ উৎস যি এণ্টিঅক্সিডেণ্ট হিচাপে কাম কৰে। এণ্টিঅক্সিডেণ্টে কোষবোৰৰ মুক্ত ৰেডিকেল ক্ষতি প্ৰতিহত কৰে। মুক্ত ৰেডিকেল আঘাতৰ ফলত কৰ্কট ৰোগৰ দৰে একাধিক বিকাৰ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও, বাদামৰ গাখীৰ আলঝেইমাৰ ৰোগ আৰু পাৰ্কিনছন ৰোগত উপকাৰী। ই এনে ৰোগৰ প্ৰগতিত বাধা দিয়ে। অধ্যয়নে পৰামৰ্শ দিয়ে যে ভিটামিন ই-য়ে স্মৃতিশক্তি হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু স্মৃতিশক্তি হ্ৰাস আৰু বিভ্ৰান্তিৰ দৰে লক্ষণবোৰ বিলম্বিত কৰিব পাৰে। 

৪/ কৰ্কট ৰোধী গুণাগুণ (Anti-Cancer Properties)

কাঠবাদাম গাখীৰত যুক্তিসঙ্গত পৰিমাণৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে। সেয়েহে, ইয়াৰ কৰ্কট ৰোধী গুণাগুণ আছে। এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে মুক্ত ৰেডিকেলৰ ফলত হোৱা অক্সিডেটিভ চাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে। অধ্যয়নে দেখুৱাইছে যে এণ্টিঅক্সিডেণ্টে কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।

৫/ পেশী শক্তিশালী কৰে (Strengthens Muscles)

কাঠবাদাম গাখীৰত ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ, কেলচিয়াম, পটাছিয়াম আৰু ৰাইবোফ্লেভিন থাকে যি পেশীৰ বিকাশৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়। ইয়াৰ উপৰিও, বাদামগাখীৰত যথেষ্ট পৰিমাণৰ প্ৰ’টিন থাকে। সেয়েহে, ই পেশীৰ কোষকলাৰ বিকাশ আৰু মেৰামতিত অৰিহণা যোগায়। 

৬/ ছালৰ গাঁথনি উন্নত কৰে (Improves Skin Texture)

কাঠবাদাম গাখীৰত ভিটামিন ই আৰু ছালৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি আছে। এই এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে ছালক মুক্ত ৰেডিকেল কোষৰ আঘাতৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে, যাৰ ফলত প্ৰদাহজনিত ৰোগ আৰু ছালৰ সংক্ৰমণ হয়, যাৰ ফলত ব্ৰণ আৰু অন্যান্য সমস্যা হয়। তেওঁলোকে ছালক সূৰ্যৰ ক্ষতিৰ পৰাও সুৰক্ষিত কৰে। তদুপৰি, সেইবোৰে ছালৰ বয়স বৃদ্ধিত পলম কৰে।

৭/ দৃষ্টি শক্তি উন্নত কৰে (Improve Vision)

কাঠবাদাম গাখীৰত ভিটামিন A ৰে পৰিপূৰ্ণ, যি বিভিন্ন ধৰণে চকুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ই দৃষ্টি শক্তি উন্নত কৰাত আৰু স্বাস্থ্যকৰ কৰ্ণিয়া বজাই ৰখাত সহায় কৰে। কৰ্ণিয়াৰ যিকোনো বিকাৰৰ ফলত অস্পষ্ট বা অস্বচ্ছ দৃষ্টি হ’ব পাৰে। তদুপৰি, ৰডোপচিন গঠন কৰাৰ বাবে ভিটামিন এ অত্যাৱশ্যকীয়, যি ক্ষীণ পোহৰৰ সময়ত আপোনাৰ দৃষ্টি শক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।

৮/ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে (Strengthens Immunity)

কাঠবাদাম গাখীৰত একাধিক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, খনিজ আৰু ভিটামিন থাকে। সেয়েহে, ই আপোনাৰ শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰাত আৰু আপোনাক ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, বাদামগাখীৰত থকা ভিটামিন ই হৈছে শৰীৰক বিভিন্ন সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰা এক শক্তিশালী এণ্টিঅক্সিডেণ্ট। 

Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

৯/ ওজন ব্যৱস্থাপনাত সহায় কৰে (Helps with Weight Management)

কাঠবাদাম গাখীৰত দুগ্ধজাত গাখীৰতকৈ কম কেলৰি থাকে। ইয়াত গৰুৰ গাখীৰতকৈ প্ৰায় ৫০% কম কেলৰি থাকে। ইয়াৰ উপৰিও, ইয়াত যথেষ্ট পৰিমাণৰ প্ৰ’টিন আৰু কম চৰ্বি থাকে। এইটোৱে ইয়াক ওজন ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে আদৰ্শ কৰি তোলে।

Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

১০/ শক্তিশালী আৰু স্বাস্থ্যৱান হৃদযন্ত্ৰ (Strong and Healthy Heart)

কাঠবাদাম গাখীৰ  কলেষ্টেৰলৰ সম্পূৰ্ণ অভাৱৰ ফলত ই এক শক্তিশালী আৰু স্বাস্থ্যৱান হৃদযন্ত্ৰৰ শক্তিশালী সক্ষম হয়।  গৱেষণা অধ্যয়নে দাবী কৰে যে কাঠবাদামৰ ব্যৱহাৰে কৰোনেৰী হৃদৰোগৰ সম্ভাৱ্য বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এইটো সঁচাকৈয়ে আন খাদ্যতকৈ বহুত ভাল যি বেয়া কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে, যি হৈছে অন্যান্য কাৰ্ডিঅ’ স্বাস্থ্য স্থিতিৰ সৈতে হৃদযন্ত্ৰৰ বহুতো স্থিতিৰ আঁৰত অপৰাধী। কাঠবাদামৰ গাখীৰ খোৱাটোৱে শৰীৰৰ ভিতৰত পটাছিয়ামৰ অস্তিত্বনিশ্চিত কৰে যি হৈছে এক মুখ্য কাৰক যি ভেচোডিলেটৰ হিচাপে আচৰণ কৰে আৰু লগতে চাপ হ্ৰাস কৰে আৰু লগতে হৃদযন্ত্ৰৰ ওপৰত চাপ দিয়ে।

১১/ ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰে (Reduce Blood Pressure)

কাঠবাদাম গাখীৰত  কেলচিয়াম, পটাছিয়াম আৰু মেগনেছিয়াম থাকে, যি ৰক্তচাপ বজাই ৰখাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়। এইবোৰে ৰক্ত নলীবোৰ সংকোচন আৰু শিথিল কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত শৰীৰত মসৃণ তেজপ্ৰবাহ নিশ্চিত হয়। কেলচিয়ামে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰৰ পেশীৰ সংকোচনত সহায় কৰে। সেয়েহে, ই তেজ পাম্প কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। অধ্যয়নে পৰামৰ্শ দিয়ে যে মেগনেছিয়ামে হৃদযন্ত্ৰৰ ছন্দ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। কেলচিয়াম আৰু পটাছিয়াম আন কোষলৈ পৰিবহন কৰাতো ই গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব পাৰে। সেয়েহে, হৃদযন্ত্ৰৰ এৰিথমিয়াৰ দৰে পৰিস্থিতি প্ৰতিহত কৰিব পাৰে।

Also Read: অস্বাভাৱিক ৰক্তচাপ – লক্ষণ, কাৰণ আৰু ঘৰুৱা প্ৰতিকাৰ

কাঠবাদাম গাখীৰৰ ব্যৱহাৰ | Uses of Almond Milk

আপুনি কেঁচা কাঠবাদাম পানীৰে মসৃণ নোহোৱালৈকে পিহি বনাব পাৰে। তাৰ পিছত আপুনি অৱশিষ্টবোৰ আঁতৰাবলৈ মিশ্ৰণটো চাপ দিব লাগে। ইয়াৰ ফলত হোৱা গাখীৰ পুষ্টিকৰ আৰু ইয়াৰ সোৱাদ বাদামী। তাৰ পিছত, আপুনি ইয়াক পৰিৱেশন ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। ই হৈছে এক স্বাস্থ্যকৰ অ-দুগ্ধজাত বিকল্প যি যথেষ্ট বহুমুখী। ইয়াক নিয়মীয়া গাখীৰৰ সলনি আপোনাৰ খাদ্যশস্যৰ ওপৰত ছিটিকি দিব পাৰে। এই গাখীৰ আপোনাৰ কফি বা চাহত যোগ দিব পাৰি। ইয়াক স্মুদিত মিহলি কৰিব পাৰি। দুগ্ধ-মুক্ত চাউলৰ পুডিং বা আইচক্ৰীম বনাব পাৰি। ইয়াক চুপ, চছ আৰু চালাড ড্ৰেছিংত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ইয়াক বহুতো বেক কৰা খাদ্যত গাখীৰ সলনি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।

কাঠবাদাম গাখীৰৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া | Side Effects of Almond Milk

কাঠবাদাম গাখীৰৰ বহুতো স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লাভালাভ থকাৰ উপৰিও এই গাখীৰ অত্যাধিক পৰিমাণে ব্যৱহাৰ কৰা ফলত কিছু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া সন্মুখীন হোৱা দেখা যায় –

  • বাদাম এলাৰ্জি
  • থাইৰইড গ্ৰন্থিৰ ওপৰত প্ৰভাৱ
  • উচ্চ শৰ্কৰাৰ স্তৰ
  • গাখীৰ এলাৰ্জি
  • ছালৰ প্ৰতিক্ৰিয়া
  • পেটৰ সমস্যা ( ওকালি অহা, ডায়েৰিয়া,  পেটৰ বিষ, ওজন হ্ৰাস, ৰক্তহীনতা, শৌচত তেজ আৰু শ্লেষ্মা)
  • উশাহ লোৱা আৰু শ্বসনৰ সমস্যা
  • পাচন সমস্যা
  • ঠাণ্ডাৰ দৰে লক্ষণ
  • বৃক্কৰ পাথৰ থকা লোকসকলে অত্যাধিক পৰিমাণে বাদামৰ গাখীৰ খোৱা উচিত নহয়।

Also Read: এনাফিলাক্সিচ এলাৰ্জিৰ প্ৰতিক্ৰিয়া সৈতে কেনেকৈ যুঁজিব? | Anaphylaxis Allergic Reaction

সেয়হে কাঠ বাদাম গাখীৰৰ লাভালাভ আৰু অপকাৰীতা সমূহলৈ লক্ষ্য ৰাখি ইয়াক সঠিক পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰা উচিত কিয়নো যিকোনো সামগ্ৰীৰে অত্যাধিক ব্যৱহাৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। ওপৰত উল্লেখ কৰা সমূহ কেৱল তথ্যৰ আধাৰত  সাধাৰণ জ্ঞানাৰ্থে যোগান ধৰা  তথ্য। ৰোগ নিৰাময় ক্ষেত্ৰত কাঠবাদাম গাখীৰৰ  ব্যৱহাৰ কৰা আগত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো বাঞ্ছনীয়।

Also Read: গেষ্ট্ৰিটাইচ বেমাৰ বিৰুদ্ধে ৯টা প্ৰভাৱশালী উপায় | Gastritis & Treatment

সামৰণি | Conclusion

এই প্ৰৱন্ধটিত আলোচনা কৰা তথ্য সমূহৰ দ্বাৰা আপোনালোকক কাঠ বাদাম গাখীৰৰ  স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় লাভালাভৰ বিষয়ে জ্ঞাত কৰা হ’ল। এই প্ৰৱন্ধটিত কাঠ বাদাম গাখীৰৰ লাভালাভ, অপকাৰীতা, ব্যৱহাৰ আৰু অনান্য তথ্য সমূহ আপোনালোকে জানিবলৈ পালে।আশা কৰোঁ উক্ত প্ৰৱন্ধটিত উল্লেখ থকা তথ্য সমূহে আপোনালোকক উপকৃত কৰিব। ধন্যবাদ।

FAQ

১/ কাঠ বাদামৰ গাখীৰে শৰীৰৰ সৈতে কি কৰে?

উত্তৰ:  কাঠ বাদাম গাখীৰত ভিটামিন E সমৃদ্ধ, যি হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট। ভিটামিন E-য়ে আপোনাৰ গুৰুতৰ স্বাস্থ্য অৱস্থা যেনে ষ্ট্ৰোক, হৃদৰোগ, আৰু আনকি কৰ্কট ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। 

২/ কাঠ বাদামৰ গাখীৰ স্বাস্থ্যকৰ নে অস্বাস্থ্যকৰ?

উত্তৰ:  কাঠ বাদামৰ গাখীৰ নিয়মীয়া গৰুৰ গাখীৰতকৈ যথেষ্ট স্বাস্থ্যকৰ কিয়নো ই বহুতো পুষ্টিগত লাভালাভ প্ৰদান কৰে যি সুস্বাস্থ্য ৰক্ষা কৰে। ই স্বাস্থ্যকৰ, পুষ্টিকৰ, আৰু উচ্চ পৰিমাণৰ ভিটামিন, এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু খনিজ। ই কলেষ্টেৰলৰ পৰাও মুক্ত আৰু কেলৰি আৰু শৰ্কৰা অতি কম।

৩/ কাঠ বাদামৰ গাখীৰ আপোনাৰ অন্ত্ৰৰ বাবে ভাল নেকি?

উত্তৰ:  কাঠ বাদামৰ গাখীৰে স্বাস্থ্যকৰ পাচন তন্ত্ৰ বজাই ৰাখিব পাৰে। কাঠবাদামত আঁহ থাকে, যি স্বাস্থ্যকৰ হজমৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। বাদামগাখীৰে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু অন্ত্ৰৰ অন্যান্য সমস্যাৰ দৰে সমস্যা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে আৰু আপোনাৰ পাচন তন্ত্ৰ স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখিব পাৰে।

৪/ কাঠ বাদামগাখীৰৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া আছে নেকি?

উত্তৰ: কাঠ বাদামগাখীৰৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া সমূহ হৈছে – বাদাম এলাৰ্জি, থাইৰইড গ্ৰন্থিৰ ওপৰত প্ৰভাৱ, উচ্চ শৰ্কৰাৰ স্তৰ,গাখীৰ এলাৰ্জি, ছালৰ প্ৰতিক্ৰিয়া, পেটৰ সমস্যা ( ওকালি অহা, ডায়েৰিয়া,  পেটৰ বিষ, ওজন হ্ৰাস, ৰক্তহীনতা, শৌচত তেজ আৰু শ্লেষ্মা), উশাহ লোৱা আৰু শ্বসনৰ সমস্যা, পাচন সমস্যা, ঠাণ্ডাৰ দৰে লক্ষণ।

৫/ ওজন হ্ৰাসৰ বাবে কাঠ বাদামৰ গাখীৰ ভালনে?

উত্তৰ: কাঠ বাদাম গাখীৰত গৰুৰ গাখীৰতকৈ কেলৰি ৫০% কম হয়, যাৰ ফলত ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা লোকসকলৰ বাবে ই ভাল হয়। আৰু যিহেতু ই এটা জন্তুৰ সামগ্ৰী নহয়, ইয়াত কোনো কলেষ্টেৰল নাই।

Writer: Mahezubin Saikia

Leave a Reply