ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰাৰ ৮টা মূখ্য কাৰণ | Vitamin C

শৰীৰত ভিটামিন চি ভূমিকা, উপকাৰিতা, অভাৱৰ ফলত হোৱা ৰোগ, ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্য, সাম্ভাব্য অপকাৰিতা, সাৱধানতা আৰু পৰিহাৰৰ পৰিস্থিতি আৰু FAQ | Vitamin C Importance

ভিটামিন চি কি? | What is Vitamin C?

ভিটামিন চি বা এস্কৰ্বিক এচিড (Ascorbic Acid) হৈছে গ্লুকোজ বিপাকৰ পৰা আহৰণ কৰা এক পানীদ্ৰৱনীয় ভিটামিন। ই প্ৰলাইন আৰু লাইচাইনৰ হাইড্ৰক্সিলেচনৰ জৰিয়তে কোলাজেন তন্তুসংশ্লেষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ৰিডাক্টৰ এজেণ্ট হিচাপে কাম কৰে। ই শৰীৰক মুক্ত ৰেডিকেলৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। 

ভিটামিন চি ভূমিকা

গুলোনোলেক্টন অক্সিডেজ নামৰ এনজাইমৰ অভাৱৰ বাবে মানুহে এস্কৰ্বিক এচিড সংশ্লেষণ কৰিব নোৱাৰে। প্লাজমা আৰু লিউকোচাইটৰ ঘনত্বই এই ভিটামিনৰ ক্ৰমান্বয়ে আহাৰ আৰু শৰীৰৰ জমাৰ স্তৰ প্ৰতিফলিত কৰে। 

শৰীৰত ভিটামিন চি (Vitamin C) ভূমিকা

ভিটামিন চি-ৰ  উচ্চ স্তৰ থকা খাদ্যবোৰৰ ভিতৰত আছে বিলাহী, আলু, আৰু নেমু জাতীয় ফল যেনে নেমু, কমলা, আমলখি আদি। 

ভিটামিন চি দৈনিক গ্ৰহণৰ বৰ্তমানৰ পৰামৰ্শ হৈছে পুৰুষৰ বাবে ৯০ মিগ্ৰা/ডি আৰু মহিলাৰ বাবে ৭৫ মিগ্ৰা/ডি। দীৰ্ঘম্যাদী ৰোগ যেনে কৰ্কট ৰোগ বা ডায়েবেটিচ থকা ৰোগী বা ধূমপান কৰা লোকসকলক তেওঁলোকৰ সাধাৰণ আহাৰত ভিটামিন চি-ৰ অধিক পালিৰ প্ৰয়োজন। এস্কৰ্বিক এচিডৰ অভাৱৰ ফলত স্কার্ভিৰ অবয়ব বৃদ্ধি হয়।

আগলৈ এই প্ৰৱন্ধটিত মানৱ শৰীৰত ভিটামিন চি (Vitamin C)-ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু জড়িত অন্যন্য তথ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼব।

Also Read: ৫+ ভিটামিন এ-ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা | Importance of Vitamin A

মানৱ শৰীৰত ভিটামিন চি-ৰ কাম কি? | What Vitamin C does in the Human Body?

ভিটামিন চি, যাক এস্কৰ্বিক এচিড বুলিও কোৱা হয়, শৰীৰৰ সকলো কোষকলাৰ গঠন, বিকাশ আৰু মেৰামতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়। ই শৰীৰৰ বহুতো কাৰ্যত অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, যাৰ ভিতৰত আছে- 

  • কোলাজেন গঠন, 
  • লো শোষণ,
  • ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীৰ সঠিক কাৰ্যকলাপ, 
  • ক্ষত নিৰাময়, 
  • কাৰ্টিলেজ, হাড় আৰু দাঁতৰ তত্বাৱধান।

ভিটামিন চি হৈছে বহুতো এণ্টিঅক্সিডেণ্টৰ ভিতৰত এটা যিয়ে মুক্ত ৰেডিকেল নামৰ ক্ষতিকাৰক অণুৰ, লগতে চিগাৰেটৰ ধোঁৱাৰ দৰে বিষাক্ত ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু প্ৰদূষকৰ দ্বাৰা হোৱা ক্ষতিৰ পৰা দেহটোক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে। মুক্ত ৰেডিকেলবোৰে কৰ্কট ৰোগ, হৃদৰোগ আৰু আৰ্থ্ৰাইটিছৰ দৰে স্বাস্থ্যৰ স্থিতি বিকাশত অৰিহণা যোগাব পাৰে।

ভিটামিন চি শৰীৰত সঞ্চিত নহয় (অতিৰিক্ত পৰিমাণ নিষ্কাশন কৰা হয়), সেয়েহে অত্যাধিক পৰিমাণৰ ভিটামিন চি চিন্তাৰ বিষয় নহয়। কিন্তু পেটৰ বিকাৰ আৰু ডায়েৰিয়া পৰিহাৰ কৰিবলৈ দিনে ২,০০০ মিলিগ্ৰামৰ সুৰক্ষিত উৰ্ধসীমা অতিক্ৰম নকৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।

স্বাস্থ্যকৰ স্তৰ বজাই ৰাখিবলৈ পানীদ্ৰৱণীয় ভিটামিন নিৰন্তৰভাৱে আহাৰত যোগান ধৰিব লাগে। ভিটামিন-চি সমৃদ্ধ ফল আৰু পাচলি কেঁচা কৈ খাব, বা সেইবোৰ নিম্নতম পানীৰে ৰান্ধিব যাতে আপুনি ৰন্ধা পানীত এই ভিটামিনৰ পুষ্টি ধ্বংস নহয়।

ভিটামিন চি খাদ্য আৰু বড়ি দুয়োটা ৰূপত সহজে শোষণ কৰা হয়, আৰু যেতিয়া দুয়োটা একেলগে খোৱা হয় তেতিয়া ই লো-ৰ শোষণ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

ভিটামিন চি-ৰ অভাৱ তুলনামূলকভাৱে বিৰল, আৰু প্ৰাথমিকভাৱে পুষ্টিহীন প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ক্ষেত্ৰত দেখা যায়। অত্যাধিক ক্ষেত্ৰত, ইয়াৰ ফলত স্কার্ভি (Scurvy) হ’ব পাৰে – দুৰ্বলতা, ৰক্তহীনতা, আঘাত, ৰক্তক্ষৰণ, আৰু দাঁত ঢিলা হোৱাৰ দ্বাৰা চিহ্নিত।

ভিটামিন চি উপকাৰিতা | Benefits of Vitamin C

১. চাপ (Stress)

ভিটামিন চি-ৰ অভাৱ বহুতো চাপ সম্পৰ্কীয় ৰোগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। সুৰাপান কৰা, ধূমপান কৰা আৰু মেদবহুল ব্যক্তিৰ ক্ষেত্ৰত হ্ৰাস হোৱা ই হৈছে প্ৰথম পুষ্টি। আৰু যিহেতু ভিটামিন চি হৈছে চাপৰ প্ৰতি সংবেদনশীল পুষ্টিবোৰৰ ভিতৰত এটা, সেয়ে দেহত ভিটামিন চি-ৰ স্তৰ সন্তুলিত ৰখাটোৱে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে এক আদৰ্শ চিহ্ন হ’ব পাৰে।

Also Read: উদ্বেগ বিকাৰৰ সমস্যা আৰু প্ৰতিকাৰ | Anxiety Disorder and its Treatment

২. চৰ্দি (Cold) 

যেতিয়া সাধাৰণ চৰ্দিৰ কথা আহে, ভিটামিন চি এক নিৰাময় নহয়, কিন্তু কিছুমান অধ্যয়নে দেখুৱায় যে ই অধিক গুৰুতৰ জটিলতা প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। চৰ্দি জ্বৰত ভিটামিন চি গ্ৰহণে ভাল প্ৰভাৱ দেখুৱাই, যি নিউমোনিয়া আৰু হাঁওফাঁওৰ সংক্ৰমণৰ দৰে অধিক জটিলতা হোৱাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

৩. ষ্ট্ৰোক (Stroke) 

যদিও গৱেষণা বিৰোধী আছিল, আমেৰিকান জাৰ্নেল অফ ক্লিনিকেল নিউট্ৰিছনৰ এটা অধ্যয়নত দেখা গৈছিল যে তেজত ভিটামিন চি-ৰ সৰ্বাধিক ঘনত্ব থকা লোকসকলৰ নিম্নতম ঘনত্ব থকা লোকসকলৰ তুলনাত ষ্ট্ৰোকৰ বিপদাশংকা ৪২% কম থাকে। ইয়াৰ কাৰণসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে স্পষ্ট নহয়। কিন্তু এক কথা স্পষ্ট হৈছিল যে যিসকলে যথেষ্ট পৰিমাণে ফল আৰু পাচলি খায় তেওঁলোকৰ তেজত ভিটামিন চি-ৰ পৰিমাণ অধিক হয়।

৪. ছালৰ বয়স বৃদ্ধি (Skin Aging) 

ভিটামিন চি-য়ে শৰীৰৰ ভিতৰৰ আৰু বাহিৰৰ কোষবোৰ প্ৰভাৱিত কৰে আৰু বয়স বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণাগুণ উপকাৰী হ’ব পাৰে। ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰা লোকৰ ছাল কোঁচ খোৱা, শুষ্ক হোৱা আৰু ছালৰ বয়স বৃদ্ধি হোৱা আদি সমস্যা কম দেখা যায়। ইয়াৰ উপৰিও, কিছুমান অধ্যয়নত ছালৰ কোঁচ হ্ৰাস কৰিবলৈ ভিটামিন চি-ৰ সৈতে সাময়িক চিকিৎসা প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।

এইবোৰৰ উপৰিও ভিটামিন চি-য়ে মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচন উন্নত কৰা, প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰা, কৰ্কট ৰোগ আৰু কাৰ্ডিওভাস্কুলাৰ ৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰা আদি কাৰ্য কৰিব পাৰে।

অত্যাধিক ভিটামিন চি ফলত হোৱা ক্ষতি | Effects of Vitamin C toxicity 

প্ৰাপ্তবয়স্কসকলৰ বাবে, ভিটামিন চি-ৰ অনুমোদিত দৈনিক পৰিমাণ হৈছে ৬৫ ৰ পৰা ৯০ মিলিগ্ৰাম, আৰু ওপৰৰ সীমা হৈছে দিনে ২,০০০ মিগ্ৰা। যদিও অত্যাধিক আহাৰৰ ভিটামিন চি ক্ষতিকাৰক হোৱাৰ সম্ভাৱনা নাই, ভিটামিন চি পৰিপূৰকৰ অত্যাধিক পালিৰ ফলত হ’ব পাৰে-

মনত ৰাখিব, বেছিভাগ লোকৰ বাবে, এক স্বাস্থ্যকৰ আহাৰে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভিটামিন চি প্ৰদান কৰে।

আমি ভিটামিন চি কিয় গ্ৰহণ কৰিব লাগে? | Why should we take Vitamin C?

অন্য ভিটামিন আৰু খনিজ উপাদানৰ দৰে ভিটামিন চি-য়ে আমাৰ দেহৰ বহুতো মূখ্য প্ৰক্ৰিয়াত ভূমিকা পালন কৰে। ইয়াৰ অভাৱত আপোনাৰ বিভিন্ন ধৰণৰ শাৰীৰিক সমস্যা হʼব পাৰে। সেইবোৰৰ ভিতৰত মূখ্য কিছুমান তলত উল্লেখ কৰা হʼল-

১. স্কার্ভি (Scurvy)

১৭০০ দশকৰ আগতে, এই সাম্ভাব্য মাৰাত্মক ৰোগটো নাবিকসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ সমস্যা আছিল। আজি, এইটো তুলনামূলকভাৱে বিৰল কিন্তু সম্ভৱ যদি আপুনি কেৱল ১০ মিগ্ৰা/দিন বা তাতকৈ কম ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰে। স্কার্ভি থকা লোকসকলৰ ঢিলা দাঁত, ফাটা আঙুলিৰ নখ, গাঁঠিৰ বিষ, ভঙ্গুৰ হাড়, আৰু কৰ্কস্ক্ৰু শৰীৰৰ চুলি আদি সমস্যা থাকে। যেতিয়া আপুনি ভিটামিন চি সেৱন বৃদ্ধি কৰে, লক্ষণবোৰ এদিনতেই ভাল হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, আৰু সাধাৰণতে ই ৩ মাহৰ ভিতৰত আৰোগ্য হয়।

২. দৃষ্টি শক্তি হ্ৰাস (Reduced Eyesight)

যদি আপোনাৰ বয়স-সম্পৰ্কীয় মেকুলাৰ ডিজেনাৰেচন (AMD) আছে, ভিটামিন চি আৰু অন্যান্য এণ্টিঅক্সিডেণ্ট আৰু কিছুমান খনিজৰ অভাৱত ই দ্ৰুতগতিত অৱনতি ঘটিব পাৰে। খাদ্যৰ পৰা পৰ্যাপ্ত ভিটামিন চি প্ৰাপ্ত কৰিলে ছানি প্ৰতিহত কৰাত সহায়ক হʼব পাৰে, কিন্তু সেই সম্পৰ্কটো ভালদৰে বুজিবলৈ এতিয়াও অধিক গৱেষণাৰ প্ৰয়োজন।

৩. দুৰ্বল ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা (Poor Immune System)

যিহেতু ভিটামিন চি-ৰ আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কেইবাটাও কাম আছে, ইয়াৰ অভাৱে আপোনাক অসুস্থ কৰি তুলিব পাৰে আৰু আৰোগ্য হোৱা কঠিন কৰিব পাৰে। কিছুমান প্ৰমাণ আছে যে ভিটামিন চি-য়ে আপোনাক নিউমোনিয়া আৰু মূত্ৰাশয়ৰ সংক্ৰমণৰ দৰে ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। ই আনকি আপোনাৰ হৃদৰোগ আৰু কিছু প্ৰকাৰৰ কৰ্কট ৰোগৰ প্ৰতিকূলতা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।

Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

৪. ভাগৰুৱা অনুভৱ (Tired Feeling)

এক অতি সৰু অধ্যয়নত, ভিটামিন চি-ৰ পৰিমাণ কম থকা ৭ জন পুৰুষৰ ভিতৰত ৬ জনে কৈছিল যে তেওঁলোকে ভাগৰুৱা আৰু খিংখিঙীয়া অনুভৱ কৰিছিল। ই এটা সম্পৰ্কৰ ইংগিত দিয়ে, যদিও আন কাৰকবোৰে এক ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। ১৪১ জন কাৰ্যালয় কৰ্মীৰ আন এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে তেওঁলোকক ভিটামিন চি দিয়াৰ ফলত তেওঁলোকে ২ ঘণ্টাৰ ভিতৰত কম ভাগৰ অনুভৱ কৰে। তাৰ পিছত প্ৰভাৱটো সম্পূৰ্ণ দিনটোলৈ অব্যাহত আছিল।

৫. ওজন বৃদ্ধি (Weight gain)

প্ৰাৰম্ভিক গৱেষণাই নিম্ন পৰিমাণৰ ভিটামিন চি আৰু শৰীৰৰ চৰ্বিৰ উচ্চ পৰিমাণ, বিশেষকৈ পেটৰ চৰ্বিৰ মাজত এক সম্পৰ্ক বিচাৰি পাইছে। এই ভিটামিনে আপোনাৰ শৰীৰে শক্তিৰ বাবে চৰ্বি কিমান ভালদৰে দহন কৰে তাৰ ক্ষেত্ৰতো এক ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। সাধাৰণ কথাত, ভিটামিন চি-ৰ অভাৱত আপোনাৰ ওজন বৃদ্ধি হʼব পাৰে।

Also Read: মেদবহুলতাৰ সমস্যা: ১২+ প্ৰভাৱশালী প্ৰতিকাৰ | Obesity Problem and Treatment

৬. শুকান, কুঞ্চিত ছাল (Dry Wrinkled skin)

যিসকল লোকে প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থকা স্বাস্থ্যকৰ আহাৰ খায় তেওঁলোকৰ ছাল মসৃণ, কোমল হয়। সম্ভৱতঃ যিহেতু ভিটামিন চি এক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট, ই ছালক মুক্ত ৰেডিকেলৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে। এই মুক্ত ৰেডিকেলবোৰে ছালৰ প্ৰাকৃতিক তেল, প্ৰ’টিন আৰু আনকি DNA ভাঙি পেলায়।

৭. লেহেম ঘাঁ নিৰাময় (Slowed Wound Healing)

যেতিয়া আপুনি আঘাত প্ৰাপ্ত হয়, আপোনাৰ তেজ আৰু কোষকলাত ভিটামিন চি-ৰ স্তৰ হ্ৰাস হয়। শৰীৰক কোলাজেন প্ৰস্তুত কৰিবলৈ এইবিধ ভিটামিনৰ প্ৰয়োজন। কোলাজেন হৈছে এক প্ৰ’টিন যিয়ে ছালৰ মেৰামতিৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ত ভূমিকা পালন কৰে। লগতে, ভিটামিন চি-য়ে নিউট্ৰোফিল (এক প্ৰকাৰৰ শ্বেত ৰক্ত কোষ যি সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়ে)-ক ভালদৰে কাম কৰাত সহায় কৰে। 

৮. মাড়ি আৰু নাকৰ ৰক্তক্ষৰণ, আঘাত পাই তেজ কʼলা পৰা (Gum and Nose bleeding, Bruises)

ভিটামিন চি-য়ে আপোনাৰ ৰক্তনলীবোৰ স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰাখে, আৰু ই আপোনাৰ তেজ গোট মৰাত সহায় কৰে। স্বাস্থ্যকৰ দাঁত আৰু মাড়িৰ বাবে কোলাজেন অত্যাৱশ্যকীয়।  শৰীৰত কোলাজেন গঠনত ভিটামিন চি-য়ে সহায় কৰে। 

ভিটামিন চি অভাৱ কাৰ ʼ পাৰে? | Who can have Vitamin C deficiency?

ভিটামিন চি-ৰ অভাৱ সাধাৰণতে খাদ্যত ইয়াৰ পৰিমাণ কম থাকিলে বা শৰীৰত ইয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৃদ্ধি পালে বা শৰীৰে ইয়াক ভালদৰে শোষণ কৰিব নোৱাৰিলে হʼব পাৰে। ভিটামিন অপৰ্যাপ্ত গ্ৰহণৰ আশংকা থকা ব্যক্তিসকলৰ ভিতৰত নিম্নলিখিত গোটবোৰৰ লোকসকল অন্তৰ্ভুক্ত থাকে-

  • বৃদ্ধসকল
  • সুৰা ব্যৱহাৰৰ বিকাৰ, এনোৰেক্সিয়া, বা কৰ্কট ৰোগ থকা লোকসকল
  • খাদ্যৰ ফেড অনুশীলন কৰা
  • খাদ্য এলাৰ্জি থকা সকল
  • পৰিপূৰক বিহীন পিতৃ-মাতৃৰ পুষ্টি প্ৰাপ্ত কৰা
  • সীমিত আহাৰ গ্ৰহণ কৰা সকলে প্ৰদাহজনক অন্ত্ৰৰ ৰোগ, গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল ৰিফ্লাক্স, বা হুইপল ৰোগৰ বাবে গৌণ
  • যিসকলে ধপাতজাত সামগ্ৰী ধূমপান কৰে
  • এচপিৰিন, ইণ্ডোমেথাচিন, মৌখিক গৰ্ভনিৰোধক, টেট্ৰাচাইক্লিন, আৰু কৰ্টিকোষ্টেৰইডৰ দৰে ঔষধ গ্ৰহণ কৰা লোক।
  • ডায়েলাইচিছৰ সময়ত পানীদ্ৰৱণীয় ভিটামিন চি পৰিস্ৰাৱনৰ ফলত বৃক্কৰ বিফলতা হোৱা লোকসকল
  • মেটাষ্টেটিক ৰেনেল চেল কাৰ্চিনোমাৰ ইণ্টাৰলিউকিন-২ চিকিৎসাৰ জটিলতা থকা লোকসকল
  • যকৃত সংৰোপণ প্ৰাপ্ত কৰা লোক

Also Read: গেষ্ট্ৰিটাইচ বেমাৰ বিৰুদ্ধে ৯টা প্ৰভাৱশালী উপায় | Gastritis & Treatment

ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্য | Foods that are Rich in Vitamin C

ফল আৰু পাচলি হৈছে ভিটামিন চি-ৰ ভাল উৎস, আৰু সাধাৰণ জনসংখ্যাত দৈনিক গ্ৰহণৰ ৯০% এই উৎসবোৰৰ পৰা আহে। ফলবোৰৰ প্ৰজাতিৰ মাজত উপাদানৰ পৃথকতা থাকিব পাৰে, কিন্তু নেমু জাতীয় ফল, কিৱি, আম, আৰু পাচলি যেনে ব্ৰকলি, বিলাহী, আৰু জলকীয়া সকলোবোৰ ভিটামিন চি-ৰ সমৃদ্ধ উৎস। যিহেতু ভিটামিন চি গৰম হ’লে আৰু সংৰক্ষণৰ সময়ত অৱনমিত হয়, ভিটামিন চি-ৰ আহাৰ গ্ৰহণৰ আকলন কৰোঁতে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু প্ৰস্তুতি প্ৰক্ৰিয়াবোৰ বিবেচনা কৰিব লাগে।

প্ৰতিদিনে মুঠ ৫-৯ টা সতেজ, নিম্নতম সংসাধিত, বা হিমায়িত ফল আৰু পাচলি ৰ ২০০ মিগ্ৰা ভিটামিন চি-ৰ সমান বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ফল আৰু পাচলিৰ বাহিৰে আন আহাৰ সামগ্ৰীত ভিটামিন চি-ৰ উপস্থিতি সাধাৰণতে জাৰণৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ সংসাধিত খাদ্যত সংৰক্ষক হিচাপে যোগ দিয়াৰ বাবে হয়। 

যিবোৰ এলেকাত গছ-গছনি বিৰল, যেনে আৰ্কটিক অঞ্চল, মানুহে পৰম্পৰাগতভাৱে ভিটামিন চি-ৰ বৈকল্পিক উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, যেনে ঔষধি বনৌষধি (গোলাপৰ কঁকাল, পাইন বেজী, আৰু গছৰ বাকলিৰ পৰা ভেষজ চাহ আৰু টিঞ্চাৰ) আৰু পশুৰ অঙ্গ, যেনে কেঁচা যকৃত আৰু তিমিৰ ছাল।

কোনে ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰিব নালাগে? | Who should not take Vitamin C?

থেলাচেমিয়া, G6PD-ৰ অভাৱ, চিকল চেল ৰোগ, আৰু হেমোক্ৰোমাটোচিছৰ দৰে তেজৰ বিকাৰত ভিটামিন চি পৰিপূৰক প্ৰতিৰোধ কৰা হয়। এঞ্জিওপ্লাষ্টিৰ ঠিক আগতে বা পিছত এই ভিটামিনৰ পৰিপূৰক গ্ৰহণ পৰিহাৰ কৰিব। ডায়েবেটিচৰ ৰোগীসকলে যত্নৰ সৈতে ভিটামিন চি পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰিব লাগে কিয়নো ই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰে।

অক্সালেট নেফ্ৰোপেথি বা নেফ্ৰোলিথিয়াচিছত ভিটামিন চি সতৰ্কতাৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে কিয়নো এস্কৰ্বিক এচিডৰ দ্বাৰা এচিডিফিকেশ্বনে চাইষ্টেইন, ইউৰেট আৰু অক্সালেট শিলৰ প্ৰাচুৰ্যতাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে।

Also Read: আপোনাৰ শৰীৰত ভিটামিন বি-ৰ ভূমিকা কি জানি লওঁক | Vitamin B

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিত ভিটামিন চি সম্বন্ধীয় তথ্য আৰু আপোনাৰ শৰীৰত ইয়াৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼল। এই তথ্যবোৰ নিৰ্ভৰযোগ্য উৎস আধাৰিত। অধিক জানিবলৈ আৰু ভিটামিনৰ অভাৱ সম্বন্ধীয় কোনো সমস্যাৰ বাবে ডাক্তৰৰ কাষ চাপিব। 

Sources: NCBI Book, NCBI Article

FAQ 

১) ভিটামিন চি আমাৰ শৰীৰৰ বাবে কিয় উপকাৰী?

উঃ- আহাৰত নিয়মীয়াকৈ ভিটামিন চি অন্তৰ্ভুক্তকৰণৰ দ্বাৰা আপোনি বিভিন্ন ৰোগ পৰিহাৰ কৰিব পাৰে। ভিটামিন চি-য়ে আপোনাক নিম্নলিখিত সমস্যাবোৰৰ বিৰূদ্ধে সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে-

  • দূৰ্বল ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীৰ 
  • কাৰ্ডিঅ-ভাস্কুলাৰ ৰোগ
  • প্ৰসৱপূৰ্ব স্বাস্থ্য সমস্যা
  • দাঁতৰ ক্ষয় আৰু মাড়িৰ ৰোগ
  • চকুৰ ৰোগ
  • ছাল ৰঙচোঁতা

২) ফেৰুলিক এচিড কি আৰু মোৰ ভিটামিন চিৰ বাবে ই গুৰুত্বপূৰ্ণ নেকি?

উঃ- ফেৰুলিক এচিড হৈছে আন এক এণ্টিঅক্সিডেণ্ট যি ভিটামিন চি-ৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে আৰু ভিটামিন চি আৰু ই দুয়োটা স্থিৰ কৰে। ভিটামিন চি, ই, আৰু ফেৰুলিক এচিডৰ মিশ্ৰণে পৰিৱেশৰ ক্ষতিৰ বিৰুদ্ধে ৮গুণ অধিক প্ৰতিৰক্ষা প্ৰদান কৰে।

৩) ভিটামিন চি প্ৰাকৃতিকভাৱে হোৱা মূত্ৰনাশক নেকি?

উঃ- ভিটামিন চি-ৰ মূত্ৰনাশক (পদাৰ্থ, সাধাৰণতে ঔষধ, যাৰ ফলত সঘনাই প্ৰস্ৰাৱ হয়) প্ৰভাৱ থাকে। প্ৰাকৃতিকভাৱে উৎপন্ন হোৱা ভিটামিন চি গ্ৰহণ কৰোঁতে ই যথেষ্ট কম লক্ষণীয়। কিন্তু যেতিয়া ভিটামিন চি পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰা হয়, ই মূত্ৰনাশক হিচাপে কাম কৰে বুলি জনা যায়। এই অতিৰিক্ত তৰল হ্ৰাসৰ বাবে হাইড্ৰেটেড হৈ থাকিবলৈ পানী গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়।

৪) ভিটামিন চি-ৰ অভাৱৰ পূৰ্বানুমান কি?

উঃ- ভিটামিন চি-ৰ অভাৱত ভুগি থকা লোকসকলে সাধাৰণতে সম্পূৰ্ণ আৰোগ্য লাভ কৰে। চিকিৎসা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত, দিন বা সপ্তাহৰ ভিতৰত লক্ষণবোৰ হ্ৰাস হ’ব।

৫) ভিটামিন চি বিষাক্ততা কি?

উঃ- ভিটামিন চি-য়ে মিছা ঋণাত্মক শৌচ গুয়াক ফলাফল দিব পাৰে আৰু লোৰ অভাৰলোড থকা ৰোগীৰ ক্ষেত্ৰত মাৰাত্মক কাৰ্ডিয়াক এৰিথমিয়াৰ সৈতে খুব কম সম্পৰ্কিত হয়।

Writer: Aparna Singha

Leave a Reply