মধুমেহৰ সৈতে জীৱন যাপনৰ সহজ তথা প্ৰভাৱশালী উপায় | Diabetes

মধুমেহৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী, ৰোগৰ কাৰণ, ধৰণ, লক্ষণ, শৰীৰত হোৱা প্ৰভাৱ, সাৱধানতা, জীৱন শৈলী, প্ৰতিকাৰৰ উপায় আৰু সঘনাই সোধা প্ৰশ্নবোৰ | Life style with Diabetes

মধুমেহ কি? | What is Diabetes?

মধুমেহ বা সৰ্বপৰিচিত ভাষাত কʼলে ডায়েবিটিচ (Diabetes) – হৈছে বৰ্তমানে দ্ৰুত গতিত তথা ফাষ্টফুদৰ জনপ্ৰিয়তা আৰু শাৰীৰিক পৰিশ্ৰমৰ অভাৱত চলি থকা আলসুৱা জীৱন পৰিৱেশৰ এক সচৰাচে শুনিবলৈ পোৱা ফলাফল। 

মধুমেহৰ জীৱন

মধুমেহ হৈছে এক শাৰীৰিক অৱস্থা যি তেতিয়া দেখা দিয়ে যেতিয়া শৰীৰত ৰক্ত শৰ্কৰাৰ অত্যাধিক ৰূপত বৃদ্ধি পায়। ৰক্ত শৰ্কৰা হৈছে শৰীৰত শক্তিৰ মুখ্য উৎস যাক খোৱা খাদ্যৰ পৰা শৰীৰে আহৰণ কৰে। অগ্ন্যাশয়ে প্ৰস্তুত কৰা এক হৰমন- ইনচুলিন (insulin) য়ে খাদ্যৰ পৰা গ্লুকোজ কোষত প্ৰৱেশ কৰাত সহায় কৰে যিয়ে শৰীৰত শক্তিৰ যোগান ধৰে। কেতিয়াবা শৰীৰে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে ইনচুলিন প্ৰস্তুত নকৰে বা উৎপাদিত ইনচুলিনৰ ভালদৰে ব্যৱহাৰ নকৰে। তেনে ক্ষেত্ৰত খাদ্যৰ পৰা নিৰ্গত হোৱা গ্লোকজ তেজতে ৰৈ যায়, যি কোষত প্ৰৱেশ কৰিব নোৱাৰে।

মধুমেহৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী

সময়ৰ লগে লগে, তেজত অত্যাধিক পৰিমাণে গ্লুকোজৰ উপস্থিতিয়ে বহু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা উৎপন্ন কৰাব পাৰে। যদিও মধুমেহৰ কোনো নিৰাময় নাই, কিন্তু ৰোগীয়ে ইয়াক নিয়ন্ত্ৰিত কৰি এক সুস্থ জীৱন যাপন কৰিব পাৰে। 

আগলৈ এই প্ৰৱন্ধটিত মধুমেহৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী কেনেকৈ নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰি তাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼব।  

Also Read: ১৫+ মৌৰ উপকাৰিতা আৰু ব্যৱহাৰ – Benefits of Honey

মধুমেহৰ ধৰণ | Types of Diabetes

মধুমেহ বা ডায়েবিটিচৰ সাধাৰণতে তিনিটা ধৰণ বা টাইপ দেখিবলৈ পোৱা যায়। সেইকেইটা হʼল –

১) টাইপ-১ ডায়েবিটিচ

টাইপ-১ ডায়েবিটিচ হৈছে শৰীৰৰ এনে এক অৱস্থা যʼত নিজৰেই ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীয়ে ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰা অগ্নাশয়ৰ কোষবোৰক আক্ৰমণ আৰু ধ্বংস কৰে। শৰীৰত প্ৰাকৃতিক ভাবে উৎপাদন হোৱা এই ইনচুলিন কোষবোৰ তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা সন্তুলিত কৰি ৰখাত মূখ্য ভুমিকা পালন কৰে। এই কোষবোৰে শৰীৰক খাদ্যৰ পৰা শক্তি শোষণ আৰু ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰে। এইবিধ মধুমেহ বা ডায়েবিটিচে বংশানুক্ৰমে গতি কৰে। ইয়াক অটʼইমিউন ডায়েবিটিচ বুলি কোৱা হয়। ই সাধাৰণতে শৈশৱ কালত অথবা প্ৰাপ্তবয়স্ক অৱস্থাত ইয়াৰ লক্ষণ ভাহি উঠিব পাৰে। এইবিধ ৰোগীয়ে প্ৰায়েই সামান্য জীৱন যাপন কৰিবলৈ বাহ্যিকৰূপে ইনচুলিন গ্ৰহন কৰিব লগা হয়।  

২) টাইপ-২ ডায়েবিটিচ 

টাইপ-২ ডায়েবিটিচ হৈছে এনে এক শাৰীৰিক অৱস্থা যʼত আমাৰ অগ্নাশয়ৰ কোষবোৰে ভালদৰে ইনচুলিন উৎপাদন নকৰে অথবা উৎপাদিত ইনচুলিন শৰীৰে ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰে। এই প্ৰকাৰৰ ডায়েবিটিচ মানুহে যিকোনো বয়সতে বিকশিত কৰিব পাৰে, আনকি শৈশৱকালতো দেখা দিব পাৰে। সাধাৰণতে এই প্ৰকাৰৰ ডায়েবিটিচ মধ্যবয়স্ক আৰু বৃদ্ধ লোকৰ ক্ষেত্ৰত হয়। টাইপ-২ ডায়েবেটিচ আটাইতকৈ সচৰাচৰ প্ৰকাৰৰ।

৩) গেষ্টেচনেল ডায়েবিটিচ

গৰ্ভৱতী হ’লে কিছুমান মহিলাৰ গৰ্ভধাৰণৰ ডায়েবেটিচ বিকশিত হয়। বেছিভাগ সময়তে, কেঁচুৱা জন্ম হোৱাৰ পিছত এই প্ৰকাৰৰ ডায়েবেটিচ নোহোৱা হয়। অৱশ্যে, গৰ্ভধাৰণৰ ডায়েবেটিচত ভোগা মহিলাই জীৱনৰ পিছৰ সময়ত টাইপ-২ ডায়েবেটিচ বিকশিত কৰিব পাৰে। ইয়াৰ সম্ভাৱনা অধিক। কেতিয়াবা গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত ধৰা পৰা ডায়েবেটিচ প্ৰকৃততে প্ৰকাৰ-২ ডায়বেটিচো হʼব পাৰে।

উক্ত কেইটাৰ উপৰিও এক বিৰল প্ৰকাৰৰ ডায়েবিটিচ হৈছে- 

  • মনোজেনিক ডায়েবেটিচ (Monogenic Diabetes), যি হৈছে ডায়েবেটিচৰ এক উত্তৰাধিকাৰী প্ৰকাৰ
  • চিষ্টিক ফাইব্ৰোচিছ-সম্পৰ্কীয় ডায়েবেটিচ।

৪) চিষ্টিক ফাইব্ৰোচিছ-সম্পৰ্কীয় ডায়েবেটিচে (CFRD)

টাইপ-১ আৰু টাইপ-২ ডায়বেটিচ দুয়োটাৰে কিছুমান বিশেষত্ব CFRD-ত পোৱা যায়। CF (Cystic Fibrosis) থকা লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰত, ৰোগটোৰ বিশেষত্ব থকা ডাঠ, আঠাযুক্ত শ্লেষ্মাৰ ফলত অগ্ন্যাশয় আঘাত প্ৰাপ্ত হয়। এই আঘাতে অগ্ন্যাশয়ক স্বাভাৱিক পৰিমাণৰ ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰাত বাধা দিয়ে; সেয়েহে, টাইপ-১ ডায়বেটিচ থকা লোকৰ দেহত ইনচুলিনৰ অভাৱ হয়। এনেলোকৰ অগ্ন্যাশয়ে যদিও কিছু ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰে কিন্তু এই পৰিমাণ স্বাস্থ্যৱান হৈ থাকিবলৈ আৰু ভাল পুষ্টি বজাই ৰাখিবলৈ পৰ্যাপ্ত নহয়।

৫) মনোজেনিক ডায়েবেটিচ (Monogenic Diabetes)

মনোজেনিক ডায়েবেটিচ হৈছে একক জিনৰ পৰিৱৰ্তনৰ ফলত হোৱা এক বিৰল স্থিতি বা শাৰীৰিক অৱস্থা। মনোজেনিক ডায়েবেটিচ বিভিন্ন ৰূপত দেখা যায় আৰু প্ৰায়ে যুৱ লোকসকলক প্ৰভাৱিত কৰে, বেছিভাগ ২৫ বছৰ বা তাতকৈ কম বয়সৰ। কেতিয়াবাহে, সমস্যাটো হৈছে তীব্ৰ ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ, এক স্থিতি য’ত শৰীৰে ইনচুলিন সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰে। মনোজেনিক ডায়েবেটিচ প্ৰায়েই বংশানুক্ৰমে গতি কৰা দেখা যায়।

Also Read: 15+ চিৰতাৰ উপকাৰিতা আৰু পাৰ্শ্বক্ৰিয়া – Health Benefits of Chirata

মধুমেহৰ লক্ষণ | Symptoms of Diabetes

মধুমেহৰ সাধাৰণতে ভাহি থকা লক্ষণবোৰ তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

  • বৰ্ধিত তৃষ্ণা আৰু প্ৰস্ৰাৱৰ পৰিমাণ
  • বৰ্ধিত ভোক
  • অৱসাদ 
  • অস্পষ্ট দৃষ্টি
  • ভৰি বা হাতত জঠৰতা বা জিনজিননি
  • ঘাঁ আৰোগ্য হোৱাত লেহেম হোৱা বা আৰোগ্য নোহোৱা
  • অব্যক্ত ওজন হ্ৰাস

টাইপ-১ ডায়বেটিচৰ লক্ষণবোৰ সোনকালেই চকুত পৰিব পাৰে, কেই সপ্তাহমানৰ ভিতৰত। টাইপ-২ ডায়বেটিচৰ লক্ষণবোৰ প্ৰায়ে লাহে লাহে বিকশিত হয় (কেইবা বছৰ ধৰি) আৰু ইমান মৃদু হ’ব পাৰে যে ৰোগীয়ে সেইবোৰ আওকাণ কৰি দিয়ে। টাইপ-২ ডায়বেটিচ থকা বহুলোকৰ কোনো লক্ষণ দেখা নাযায়। কিছুমান লোকে ডায়েবেটিচ সম্পৰ্কীয় স্বাস্থ্য সমস্যা, যেনে অস্পষ্ট দৃষ্টি শক্তি বা হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা নোহোৱালৈকে ৰোগটোৰ উপস্থিতিৰ কথা বোজ লʼব নোৱাৰে।

Also Read: মানৱ দেহত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা – Immune System

মধুমেহৰ কাৰণ | Causes of Diabetes

ডায়েবিটিচৰ টাইপ অনুসৰি ইয়াৰ বিকশিত হোৱাৰ কাৰণো ভিন্ন হয় –

১) টাইপ-১ ডায়েবিটিচ

যেতিয়া শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালীয়ে অগ্ন্যাশয়ৰ ইনচুলিন উৎপাদক বিটা কোষবোৰ আক্ৰমণ আৰু ধ্বংস কৰে তেতিয়া টাইপ-১ ডায়বেটিচ বিকশিত হয়। বিজ্ঞানীসকলৰ মতে, টাইপ-১ ডায়বেটিচ জিন আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক কাৰক (যেনে ভাইৰাছ)-ৰ ফলত হয় যিয়ে ৰোগটো আৰম্ভ কৰিব পাৰে। এইবিধ ডায়েবিটিচৰ আজি পৰ্যন্ত কোনো নিৰ্ধাৰিত কাৰণ পোৱা নায়।

২) টাইপ-২ ডায়েবিটিচ 

টাইপ-২ ডায়েবিটিচ বিকশিত হোৱাৰ বহুতো কাৰণ হʼব পাৰে। তাৰেই কিছুমান সচৰাচে দেখা দিয়া কাৰণ তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

  • অত্যাধিক ওজন, মেদবহুলতা আৰু শাৰীৰিক নিষ্ক্ৰিয়তা- 

শাৰীৰিক ভাৱে নিষ্ক্ৰিয় আৰু অধিক ওজনৰ বা মেদবহুল লোকৰ টাইপ-২ ডায়বেটিচ হোৱাৰ সম্ভাৱনা অধিক। অতিৰিক্ত ওজনৰ ফলত কেতিয়াবা ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ হয় আৰু টাইপ-২ ডায়বেটিচ থকা লোকৰ ক্ষেত্ৰত সচৰাচৰ হয়। শৰীৰৰ চৰ্বিৰ অৱস্থানেও এক পাৰ্থক্য আনি দিয়ে। পেটৰ অতিৰিক্ত চৰ্বিয়েও ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰে যাৰ ফলত টাইপ-২ ডায়বেটিচ, হৃদযন্ত্ৰ আৰু ৰক্ত নলীৰ ৰোগো দেখা দিব পাৰে। 

  • ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ-

টাইপ-২ ডায়বেটিচ সাধাৰণতে ইনচুলিন প্ৰতিৰোধৰ সৈতে আৰম্ভ হয়, ই এক স্থিতি য’ত পেশী, যকৃত আৰু চৰ্বি কোষে ইনচুলিন ভালদৰে ব্যৱহাৰ নকৰে। ফলস্বৰূপে, গ্লুকোজ কোষত প্ৰৱেশ কৰাত সহজ হʼবলৈ শৰীৰক অধিক ইনচুলিনৰ প্ৰয়োজন। প্ৰথম অৱস্থাত অগ্ন্যাশয়ে এই বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণৰ চেষ্টা কৰে যদিও পাছলৈ অগ্ন্যাশয়ে পৰ্যাপ্ত ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি হয়।

  • জিন আৰু বংশগত কাৰণ-

টাইপ-১ ডায়বেটিচৰ দৰে, কিছুমান জিনৰ ফলত টাইপ-২ ডায়বেটিচ হোৱাৰো সম্ভাৱনা অধিক হৈ পাৰে। ৰোগটো পৰিয়ালত পুৰুষানুক্ৰমে বহন হৈ আহে আৰু এই জাতিগত/জাতিগত গোটবোৰত অধিক সঘনাই দেখা যায়, যেনে- আফ্ৰিকান আমেৰিকান, আলাস্কাৰ স্থানীয় লোক, আমেৰিকান ভাৰতীয়, এছিয়ান আমেৰিকান, হিস্পানিক/লেটিনো, স্থানীয় হাৱাইবাসী, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ আদি জিনবোৰে এজন ব্যক্তিৰ ওজন বা মেদবহুল হোৱাৰ প্ৰৱণতা বৃদ্ধি কৰি টাইপ-২ ডায়বেটিচৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।

৩) গেষ্টেচনেল ডায়েবিটিচ

বিশেষজ্ঞৰ মতে, এই প্ৰকাৰৰ ডায়েবিটিচ গৰ্ভাৱস্থাত হৰমনৰ পৰিৱৰ্তনৰ লগতে আনুবংশিক আৰু জীৱনশৈলীৰ কাৰকৰ ফলত বিকশিত হয়। গেষ্টেচনেল ডায়েবিটিচৰ উদ্ভাৱনৰ কাৰণ তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

  • প্লেচেণ্টায়ে প্ৰস্তুত কৰা হৰমনবোৰে ইনচুলিন প্ৰতিৰোধত অৰিহণা যোগায়, যি গৰ্ভধাৰণৰ শেষৰ ফালে সকলো মহিলাৰ ক্ষেত্ৰত হয়। বেছিভাগ গৰ্ভৱতী মহিলাই ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ দূৰ কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে, কিন্তু কিছুৱে কৰিব নোৱাৰে। গৰ্ভধাৰণৰ ডায়েবেটিচ হয় যেতিয়া অগ্ন্যাশয়ে পৰ্যাপ্ত ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে।
  • গেষ্টেচনেল ডায়েবিটিচ গৰ্ভাৱস্থাত হোৱা মেদবহুলতাৰ ফলতো বিকশিত হʼব পাৰে। মেদবহুল মহিলাৰ দেহে বিশেষকৈ গৰ্ভাৱস্থাত পৰ্যাপ্ত ইনচুলিন প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে।
  • পৰিয়ালে যদি এই শাৰীৰিক অৱস্থাৰ ইতিহাস বহন কৰে তেন্তে গৰ্ভাৱস্থাত এই প্ৰকাৰৰ ডায়েবিটিচে দেখা দিব পাৰে।  

শৰীৰত হোৱা প্ৰভাৱ | Effects on Health

মধুমেহৰ মানৱ শৰীৰত বহুতো অপকাৰিক প্ৰভাৱ দেখা যায় যিয়ে সুস্থতাৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী কঠিন কৰিব পাৰে। সেইবোৰ তলত উল্লেখ কৰা হʼল –

Diabetes Ketoacidosis (DKA): ই হৈছে অনিয়ন্ত্ৰিত মধুমেহৰ ফলত দেহত দেখা দিয়া এক জটিলতা। এই অৱস্থাত তেজত Ketones জমা হয়। Ketones হৈছে দেহত চৰ্বি ভাঙি যোৱাৰ পাছত ৰৈ যোৱা আৱৰ্জনা। এই কিটোএচিডোচিছ তেজৰ প্ৰবাহত মজুত থকা গ্লুকোজ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অক্ষম হোৱাৰ প্ৰতিক্ৰিয়া স্বৰূপে বিকশিত হয়। ইনচুলিন অবিহনে বা যদি শৰীৰটো ইনচুলিনৰ প্ৰতি অত্যাধিক প্ৰতিৰোধী হয় তেতিয়া কোষবোৰে গ্লোকজক শক্তিলৈ ৰূপান্তৰ কৰাত অক্ষম হয়।

DKA এক মাৰাত্মক শাৰীৰিক অৱস্থা। ইয়াৰ লক্ষণবোৰ হৈছে –

  • ফলৰ দৰে গোন্ধযুক্ত উশাহ
  • ওকালি অহা আৰু বমি হোৱা
  • চুটি উশাহ
  • শুকান মুখ
  • দুৰ্বলতা
  • বিভ্ৰান্তি
  • কʼমা
  • পেটৰ বিষ

Hyperglycemic Hyperosmolar: অনিয়ন্ত্ৰিত ডায়েবেটিচৰ আন এক জটিলতা হ’ল হাইপাৰগ্লাইচেমিক হাইপাৰঅস্মোলাৰ চিণ্ড্ৰোম। যেতিয়া ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ অতি উচ্চ হয় তেতিয়া এই জটিলতা দেখা দিয়ে। চিকিৎসা অবিহনে, ডায়েবেটিক হাইপাৰগ্লাইচেমিক হাইপাৰঅস্মোলাৰ চিণ্ড্ৰোম জীৱনৰ বাবে বিপদজনক হ’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ ফলত গুৰুতৰ ডিহাইড্ৰেচন আৰু সম্ভৱতঃ কʼমা হ’ব পাৰে। এই লক্ষণটো যথেষ্ট বিৰল আৰু সাধাৰণতে টাইপ-২ ডায়বেটিচ থকা প্ৰাপ্তবয়স্কলোকৰ ক্ষেত্ৰত হয়। যেতিয়া মানুহ অসুস্থ হয় আৰু নিয়মীয়াকৈ নিজকে হাইড্ৰেট কৰাত অসুবিধাৰ সন্মুখিন হয় তেতিয়া এইটো সমস্যাই দেখা দিয়াৰ সম্ভাৱনা অধিক। সাধাৰণতে, সংক্ৰমণ বা ষ্ট্ৰোকৰ দৰে সহ-উদ্ভৱ হোৱা ৰোগৰ ফলত ডায়েবেটিচত হাইপাৰগ্লাইচেমিক হাইপাৰঅস্মোলাৰ চিণ্ড্ৰোম হয়।

হাইপাৰগ্লাইচেমিয়া দীৰ্ঘ্যম্যাদী হʼলে ই নিম্নলিখিত সমস্যাবোৰ উদ্ভৱ কৰিব পাৰে –

  • ৰক্ত নলীৰ ক্ষতি যিয়ে হৃদৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰে
  • স্নায়ুৰ ক্ষতি
  • বৃক্কৰ ক্ষতি বা বিফলতা
  • ৰেটিনাৰ ৰক্তনলীৰ ক্ষতি যাৰ ফলত দৃষ্টিশক্তি হ্ৰাস বা অন্ধত্ব হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকে
  • ছানি বা চকুৰ লেন্স ধূসৰ হোৱা
  • ভৰিৰ সমস্যা যাৰ ফলত গুৰুতৰ সংক্ৰমণ হ’ব পাৰে
  • হাড় আৰু গাঁঠিৰ সমস্যা
  • ছালৰ সমস্যা, যাৰ ভিতৰত আছে সংক্ৰমণ আৰু আৰোগ্য নোহোৱা ঘাঁ
  • দাঁত আৰু দাঁতৰ আলুৰ সংক্ৰমণ আদি।

মধুমেহৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী | Life style with Diabetes

মধুমেহক ৰোগ বুলি কোৱাতকৈ এক শাৰীৰিক অৱস্থা বুলি কোৱাতোহে অধিক যুক্তিপূৰ্ণ। ই এক এনেকুৱা শৰীৰিক অৱস্থা যিয়ে আমাৰ শৰীৰটোক অন্যান্য বেমাৰ আজাৰৰ প্ৰতি সংবেদনশীল কৰি তুলে। সেয়ে, ৰক্তশৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰনত ৰাখিব পাৰিলে মধুমেহৰ সৈতে জীৱন প্ৰণালী সহজ হৈ উঠিব পাৰে। তলত তাৰেই কিছুমান প্ৰাকৃতিক উপায় উল্লেখ কৰা হʼল–

  • শাৰীৰিক পৰিশ্ৰম কৰক- দৈনন্দিন ব্যায়াম বা অন্য ধৰণে হʼলেও শাৰীৰিক ক্ৰিয়া কলাপ অব্যাহত থাকিলে ই তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰিত ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। কিন্তু মন কৰিব যে, অতিকৈ জোৰ দি কৰা তীব্ৰ শাৰীৰিক পৰিশ্ৰমৰ তুলনাত স্থিৰ-স্থিতিৰ ব্যায়ামে ৰক্তশৰ্কৰা নিম্ন কৰাত অধিক প্ৰভাৱশালী।
  • ঔষধ গ্ৰহন কৰক- ডায়েবেটিচ থকা লোকসকলে সদায় ঔষধ গ্ৰহণ কৰিব লাগে আৰু চিকিৎসকৰ নিৰ্দেশনাবোৰ নিবিড়ভাৱে অনুসৰণ কৰিব লাগে। 
  • পুষ্টিকৰ খাদ্যাভাস গ্ৰহন কৰক- ডাক্তৰ অথবা খাদ্যবিশেষজ্ঞৰ সৈতে আলোচনা কৰি এক পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ শৈলী তৈয়াৰ কৰক। 
  • মানসিক চাপৰ পৰা দূৰত থাকক- মানসিক চাপে তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা অসন্তুলিত কৰাত গুৰুতৰ ভুমিকা পালন কৰে। সেয়ে মন-মগজুক শান্ত কৰি ৰাখক আৰু মানসিক চাপৰ পৰা আতৰি থাকক। এনে কৰিলে আপোনাৰ মধুমেহজনিত শাৰীৰিক অৱস্থাত ধ্বনাত্মক প্ৰভাৱ পৰিব।  

Also Read: ব্ৰাহ্মীৰ উপকাৰীতা আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰ – Benefits of Brahmi

সামৰণি | Conclusion

উক্ত প্ৰৱন্ধটিত আপোনাক মধুমেহ বা ডায়েবিটিচৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা হʼল। মধুমেহৰ ধৰণ, কাৰণ, লক্ষণ, মানৱ শৰীৰত প্ৰভাৱ আদিৰ লগতে ইয়াৰ সৈতে কেনেকৈ সুস্থ জীৱন প্ৰণালী নিৰ্ধাৰণ কৰিব তাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হʼল। আশা কৰো এই প্ৰৱন্ধটিত বৰ্ণিত তথ্য সমূহে আপোনাক ভিন্ন ধৰণে উপকৃত কৰিব। 

Sources: NCBI, NIDDK, NCBI Article

FAQ

১) চুগাৰ ফ্ৰী সামগ্ৰী/খাদ্য খোৱাটো সুৰক্ষিত নে?

উঃ- কম পৰিমাণে গ্ৰহন কৰিলে চেনী মুক্ত খাদ্য স্বাস্থ্যকৰ আহাৰ পৰিকল্পনাৰ অংশ হ’ব পাৰে। মনত ৰাখিব যে ইয়াৰে কিছুমান খাদ্যত কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে (অন্যান্য মিঠাকৰণ উপাদান যেনে- চৰ্বিটল, আইচোমল্ট, আৰু মেনিটলৰ ৰূপত) আৰু ই আপোনাৰ ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে। বহুতো চেনী মুক্ত খাদ্যত কেলৰি আৰু কাৰ্বোহাইড্ৰেট আৰু যথেষ্ট চৰ্বি থাকে। সেয়ে খাদ্যৰূপে গ্ৰহন কৰাৰ আগে তাত নিহিত উপাদানবোৰ ভালদৰে চাই লʼব।

২) তেজৰ শৰ্কৰা ১২০ বা ২০০ হোৱাতো চিন্তাৰ বিষয় নেকি?

উঃ- ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ উচ্চ হʼলে ই শিৰা আৰু ধমনীৰ ক্ষতি সাধিব পাৰে। এই ক্ষতিৰ ফলত পিছলৈ অন্যন্য জটিলতা হ’ব পাৰে যেনে- হৃদ আক্ৰমণ, ষ্ট্ৰোক, বৃক্কৰ ৰোগ, নিউৰোপেথি, দৃষ্টিশক্তিৰ সমস্যা ইত্যাদি। 

৩) মধুমেহ ৰোগীৰ বাবে পুষ্টিকৰ আহাৰ কি? 

উঃ- আপুনি বিচৰা যিকোনো বস্তুৱে খাব পাৰে। কিন্তু তাৰ সঠিক পৰিমাণ জনাটো প্ৰয়োজনীয়। কোনটো খাদ্য কিমান পৰিমাণে খালে দেহৰ ক্ষতি নহয় তাক জানিবলৈ এজন ডায়েটিচিয়ানে আপোনাক সহায় কৰিব। এজন ডায়েটিচিয়ানে আপোনাক কাৰ্বোহাইড্ৰেট গণনা কৰিবলৈ আৰু আপোনাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট আহাৰ পৰিকল্পনা তৈয়াৰ কৰিবলৈ শিকাব।

৪) কাৰ্বোহাইড্ৰেট কম থকা খাদ্য সঘনাই খোৱাটো ভাল নে?

উঃ- কাৰ্বোহাইড্ৰেট হৈছে স্বাস্থ্যকৰ আহাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। ডায়েবেটিচৰ সৈতে, খাদ্যৰ অংশৰ আকাৰ নিৰ্ধাৰন কৰা আৰু ফল, পাচলি, সম্পূৰ্ণ শস্য, কম চৰ্বিযুক্ত গাখীৰ আৰু দৈৰ পৰায়ে প্ৰায়ভাগ প্ৰয়োজনীয় কাৰ্বহাইড্ৰেট প্ৰাপ্ত কৰাটো লাভজনক। কাৰ্ব গণনা কৰাৰ উপৰিও, ডায়েবেটিচ থকা লোকসকলে স্বাস্থ্যকৰ ওজন বজাই ৰাখিবলৈ কম চৰ্বি, উচ্চ আঁহযুক্ত খাদ্য আৰু মাত্ৰ পৰ্যাপ্ত কেলৰি খোৱাৰ দ্বাৰাও উপকৃত হ’ব পাৰে।

৫) তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা কিমান হʼব লাগে?

উঃ- আমেৰিকান ডায়েবেটিচ এছ’চিয়েশ্যনে আহাৰৰ আগতে ৮০-১৩০ আৰু আহাৰ খোৱাৰ প্ৰায় ২ ঘণ্টা পিছত ১৮০-তকৈ কম ৰক্ত শৰ্কৰাৰ পৰিসৰৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। এই পৰিসৰে আপোনাৰ এ১চি স্তৰ ৭-ৰ তলত ৰাখিব লাগে।

Writer: Aparna Singha

Leave a Reply